Kenali bungkusan makanan plastik anda, ayuh!

Plastik adalah jenis pembungkusan yang paling biasa digunakan untuk mengemas makanan. Berdasarkan data dari Badan POM, di Indonesia, hampir 50 persen makanan menggunakan kemasan plastik. Dan, kebanyakan orang lebih suka plastik yang tidak dapat dipecahkan, ringan, mudah ditempa, senang diwarnai, dan senang dihasilkan secara besar-besaran.

Ironinya, ternyata ada sebilangan plastik yang digunakan untuk membungkus makanan yang membahayakan kesihatan. Oleh itu, sebelum membeli makanan, anda perlu meneliti terlebih dahulu sama ada bungkusan plastik itu selamat. Berikut adalah jenis plastik yang telah diberi kebenaran oleh pihak berkuasa rasmi untuk digunakan sebagai pembungkus makanan.

Baca juga: Ayuh, Kurangkan Bahaya Beg Plastik!

Polyethylene Terephthalate (PET)

PET adalah sejenis plastik yang sering digunakan dalam pembungkusan makanan dan minuman. Biasanya, PET digunakan sebagai pembungkus minyak masak, selai kacang, kicap, sambal, dan pelbagai jenis botol minuman. PET adalah sejenis plastik yang jernih, kuat, tahan pelarut, tahan gas dan air, dan dapat melembutkan pada suhu 80 ° C.

Walaupun pihak berkuasa antarabangsa seperti FDA memberi kebenaran untuk menggunakan dan mengesahkan keselamatan plastik ini sebagai pembungkus makanan dan minuman, anda juga harus berhati-hati. Sebabnya, sisa bahan asas etilena glikol dalam plastik ini adalah bahan mutagenik dan beracun kepada sistem pembiakan. Bahan ini boleh dipindahkan ke makanan dan minuman.

Sebagai petua, elakkan menggunakan pembungkusan PET untuk makanan panas dengan suhu lebih dari 60 ° C. Jangan juga menggunakan pembungkusan PET lebih dari 2 kali, kerana sisa bahan asasnya lebih mudah dipindahkan ke dalam makanan atau minuman.

Polipropilena

Polipropilena adalah sejenis plastik yang biasa digunakan dalam pembungkusan makanan. Contoh makanan yang dibungkus menggunakan polipropilena ialah biskut, kerepek kentang, straw, dan kotak makan tengah hari. Pembungkusan dengan plastik jenis ini biasanya digunakan lebih dari sekali. Sifat polipropilena keras tetapi fleksibel, kuat, permukaan berlilin, tidak jelas tetapi lut, tahan terhadap bahan kimia, dan boleh melembutkan pada suhu 140 ° C.

Secara amnya, polipropilena adalah sejenis plastik yang agak selamat untuk digunakan sebagai pembungkus makanan daripada jenis plastik lain. Selain itu, plastik ini tahan panas sehingga boleh digunakan untuk pemanasan dengan microwave. Namun, penggunaannya juga harus sesuai dengan nasihat yang tertera pada bungkusan.

Polietilena berketumpatan tinggi (PE-HD)

PE-HD boleh dikatakan jenis plastik yang paling biasa digunakan. Di pasar raya, anda akan melihat banyak plastik PE-HD dalam bentuk botol susu dan jus. PE-HD juga digunakan sebagai pembungkus mentega dan ais krim. Sifat plastik jenis ini sukar dilekatkan, tahan terhadap bahan kimia dan kelembapan, telap gas, permukaan lilin, legap, mudah diwarnai, diproses dan dibentuk, dan boleh melembutkan pada suhu 75 ° C.

Sama seperti polipropilena, PE-HD juga agak selamat untuk digunakan sebagai pembungkus makanan dan minuman berbanding jenis plastik lain. Walau bagaimanapun, plastik jenis ini tidak tahan panas. Oleh itu, jangan tuangkan makanan atau minuman panas ke atas plastik ini. Oleh kerana plastik ini agak legap, jika anda ingin menggunakannya lagi, anda harus memastikannya bersih, kerana bahan asas yang lain boleh beralih ke makanan atau minuman.

Baca juga: 7 Tanda Segitiga Pada Botol Minuman Plastik

Polietilena berketumpatan rendah (PE-LD)

PE-LD serupa dengan PE-HD, hanya PE-LD yang lebih fleksibel. PE-LD biasanya digunakan sebagai sebotol kicap, mayonis, dan bungkus roti. Plastik PE-LD mudah diproses, kuat, fleksibel, kalis air, permukaan berlilin, tidak jernih tetapi lut sinar, dan boleh melembutkan pada suhu 70 ° C.

PE-LD juga agak selamat digunakan untuk pembungkusan makanan daripada jenis plastik lain. Walau bagaimanapun, plastik jenis ini sering dijadikan beg kitar semula. Sekiranya telah dikitar semula, anda tidak boleh menggunakannya lagi untuk membungkus makanan, terutama makanan panas.

Polistirena (PS)

Polistirena terbahagi kepada dua jenis, iaitu PS tegar dan PS busa. Rigid PS jelas berkaca dan legap, kaku, rapuh, dipengaruhi oleh lemak dan pelarut, mudah dilembutkan, dan mudah dilembutkan pada 95 ° C. Rigid PS biasanya digunakan untuk balang, cawan ais krim, dan sudu dan garpu. Sementara itu, busa PS seperti busa, biasanya berwarna putih, lembut, rapuh, dan terkena lemak dan pelarut. Plastik jenis busa PS biasanya dibentuk menjadi mangkuk, cawan, pinggan, dan dulang.

Anda perlu menyedari kehadiran residu monomer styrene, yang merupakan karsinogen kumpulan 2B, dengan ketoksikan akut yang rendah. Selain itu, plastik jenis ini dianggap selamat sebagai pembungkus makanan, kerana bahan asasnya jauh di bawah had yang diperlukan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh meletakkan pembungkusan PS yang biasa dikenali sebagai Styrofoam ke dalam ketuhar gelombang mikro. Jangan juga menggunakan plastik jenis ini untuk mengandungi makanan berminyak dan panas.

Polivinil Klorida (PVC)

Polyvinyl Chloride atau PVC juga banyak digunakan sebagai pembungkus makanan. Plastik jenis ini terbahagi kepada 2, iaitu PVC separa tegar dan PVC lembut. PVC separa kaku kuat, keras, jelas, boleh dilarutkan pelarut, dan melembutkan pada suhu 80 ° C. PVC separa kaku biasanya digunakan sebagai botol untuk jus, air mineral, minyak sayuran, kicap dan sambal. Sementara itu, PVC lembut lembut, berkerut, dan jernih. PVC lembut digunakan sebagai pembungkus makanan atau bungkus makanan.

Walaupun digunakan secara meluas, PVC mengandungi perkara yang perlu diperhatikan. Ini termasuk residu VCM yang telah terbukti menyebabkan barah hati, sebatian ester phthalate yang dapat mengganggu sistem endokrin, sebatian logam berat Pb yang dapat meracuni ginjal dan saraf, dan sebatian logam berat Cd yang dapat meracuni buah pinggang dan menyebabkan barah paru-paru. .

Namun, dengan teknologi canggih sekarang, sebahagian besar bahan berbahaya ini telah diubahsuai terlebih dahulu. Jadi, plastik jenis ini selamat digunakan sebagai pembungkusan. Sebagai petua, jangan gunakan PVC untuk mengandungi makanan panas dan berminyak.

Baca juga: Ketahui Makna Penulisan pada Pembungkusan Perubatan Berikut!

Semua plastik yang disebutkan di atas adalah jenis plastik yang telah diberi izin untuk diedarkan oleh pihak berkuasa negara BPOM. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berhati-hati semasa menggunakannya. Ikuti arahan yang selamat dan pastikan makanan bungkusan plastik yang anda beli tertutup rapat dan tidak tercemar.