Kejang pada Kanak-kanak | saya sihat

Kejang pada kanak-kanak jelas satu perkara yang cukup untuk membuat ibu bapa panik, terutamanya jika ini adalah kali pertama dialami oleh anak. Tidak sedikit kanak-kanak mengalami sawan berulang, dan walaupun perkara biasa bagi ibu bapa dan pengasuh telah mendapat pendidikan, masih mungkin bagi serangan berulang ini untuk memberi rasa panik kepada ibu bapa.

Apa itu Penyitaan?

Kejang secara amnya didefinisikan sebagai pergerakan tangan dan / atau kaki yang berulang-ulang, di kedua-dua sisi atau di satu sisi sahaja, pergerakan mata, yang berulang, dan boleh menyebabkan anak terputus semasa kejang.

Selepas sawan berhenti, mereka mungkin menangis atau tidak sedarkan diri. Selalunya ibu bapa berfikir menggigil sebagai kejang, tetapi tidak. Kejang boleh berlaku akibat aktiviti elektrik yang tidak seimbang di otak, menyebabkan gejala ini.

Selalunya kejang pada kanak-kanak adalah hasil dari suhu tinggi, yang sering disebut 'stip' oleh orang awam, dan secara perubatan disebut kejang demam. Ini terjadi disebabkan oleh kelainan di pusat pengaturan suhu di otak, sehingga demam, terutama demam tinggi, dapat memicu kejang. Namun, tidak semua kejang adalah tindak balas demam, jadi penyebab kejang lain perlu dinilai.

Baca juga: Kejang pada Kanak-kanak, apakah penyebabnya?

Apakah Punca Kejang pada Kanak-kanak?

Kejang demam pada kanak-kanak adalah kejang yang paling biasa pada kanak-kanak. Selain demam, sawan juga boleh disebabkan oleh epileptikus fokus di otak, keradangan lapisan otak, dan gangguan elektrolit, iaitu garam badan yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan tubuh.

Kejang demam boleh berlaku pada usia 6 bulan hingga 5 tahun. Gangguan elektrolit, misalnya, boleh disebabkan oleh muntah dan cirit-birit dalam jumlah besar yang tidak disertai dengan penggantian pengambilan cecair yang mencukupi.

Pertolongan Cemas Ketika Kanak-kanak Mengalami Kejang

Kejang pertama yang dialami oleh seorang kanak-kanak biasanya memerlukan rawatan di hospital untuk pemerhatian dan penilaian mengenai penyebab kejang tersebut. Pemeriksaan kejang pada kanak-kanak merangkumi pemeriksaan suhu untuk melihat demam, jadi rakaman suhu yang baik oleh ibu bapa sebelum demam berlaku juga dapat memberikan maklumat yang baik kepada doktor.

Ujian darah boleh dilakukan untuk mencari jangkitan yang boleh mencetuskan demam. Ujian elektrolit juga boleh dilakukan untuk menilai gangguan elektrolit.

Pemeriksaan Imbasan CT atau MRI tidak dilakukan secara rutin, hanya dilakukan jika terdapat sekuel berterusan setelah kejang, misalnya, ada kelumpuhan satu sisi pada anak. Pemeriksaan EEG atau catatan otak, juga dapat dilakukan pada anak-anak dengan gejala kejang yang hanya terjadi pada satu sisi, atau apa yang disebut sebagai kejang fokus.

Pada kanak-kanak dengan disyaki jangkitan otak, tusukan lumbal mungkin dilakukan untuk menilai kemungkinan ini.

Baca juga: Kejang Demam, Bagaimana Mengatasinya?

Aspek kanak-kanak dan ibu bapa perlu dipertimbangkan ketika kejang berlaku pada anak-anak. Pekerja kesihatan boleh berusaha mencegah kejang daripada terjadi, atau jika terjadi sesingkat mungkin untuk mengurangkan risiko kekurangan oksigen di otak.

Kita juga perlu memberi pendidikan kepada ibu bapa dan penjaga tentang apa yang harus diperhatikan dan apa yang harus dilakukan ketika anak mengalami sawan. Kejang ini, terutamanya kejang demam, mempunyai kemungkinan berulang.

Kemungkinan berulang berlaku apabila terdapat riwayat keluarga kejang demam, sejarah demam yang tidak terlalu tinggi (kurang dari 39 darjah Celsius) sebelum kejang berlaku, kejang berlaku dengan cepat ketika demam bermula, dan usia kurang daripada 1 tahun. Sehingga mereka diharapkan tetap tenang dan dapat menjalankan rawatan di rumah, sebelum pergi ke hospital.

Apabila sawan berlaku di rumah, longgarkan pakaian terutama di kawasan leher, miringkan kepala ke kiri atau kanan untuk mengelakkan tersedak, dan jangan memasukkan apa-apa ke dalam mulut.

Kejang demam biasanya akan hilang sendiri, biasanya dalam masa 5 minit. Sekiranya ia tidak berhenti dan anda mempunyai anti-sawan rektum, anda boleh memberikannya, dan kemudian membawanya ke hospital (terutamanya jika kejang itu berlangsung lebih dari 15 minit, tidak sedarkan diri selepas sawan, atau ada sekuel selepas kejang ) untuk penilaian selanjutnya.

Baca juga: Waspadalah terhadap Tanda-Tanda Kejang pada Bayi


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found