Bolehkah wanita hamil mandi pada waktu malam | Saya sihat

Hidup di kawasan tropika, ditambah dengan aktiviti yang kuat dan suhu badan yang lebih tinggi semasa kehamilan, boleh membuat anda merasa tertekan sepanjang masa. Tidak hairanlah jika mandi boleh menjadi ritual yang sangat menyenangkan bagi ibu.

Sebenarnya, tidak sedikit ibu yang selalu meluangkan masa untuk mandi pada waktu malam sebelum tidur sehingga badan terasa lebih santai. Makan, tapi sebenarnya bolehkah wanita hamil mandi pada waktu malam? Ketahui dengan lebih jelas melalui tinjauan berikut!

Bolehkah wanita hamil mandi pada waktu malam?

Hingga kini, sebenarnya tidak ada kajian atau jurnal yang mendedahkan kesan berbahaya kepada janin jika wanita hamil mandi pada waktu malam. Jadi, mandi pada waktu malam ketika anda hamil sebenarnya tidak mengapa. Namun, untuk keselamatan dan keselesaan, anda masih perlu memperhatikan beberapa perkara, seperti suhu air dan keadaan bilik mandi yang selamat.

Perhatikan perkara berikut jika anda ingin mandi pada waktu malam

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mandi pada waktu malam ketika anda hamil adalah baik. Walaupun begitu, penting untuk memperhatikan beberapa perkara, terutama suhu air yang anda gunakan untuk mandi.

Wanita hamil tidak digalakkan mandi menggunakan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk. Suhu ideal adalah di bawah 37 darjah Celsius. Pada suhu ini, air yang digunakan untuk mandi akan terasa hangat, tidak panas.

Perlu diingat bahawa semasa kehamilan suhu badan inti anda meningkat, jadi ketika anda mandi air panas, suhu badan inti anda akan meningkat lebih banyak lagi. Sekiranya suhu badan teras anda mencapai 38 darjah Celsius dan ke atas, risiko bahaya pada janin seperti kecacatan perkembangan atau ketidaksempurnaan juga akan meningkat.

Sementara itu, mandi dengan air yang terlalu sejuk juga tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan saluran darah menyempit. Keadaan ini boleh membahayakan kerana semasa kehamilan, jumlah darah dalam badan anda akan meningkat hingga 2 kali ganda.

Sekiranya jumlah darah meningkat tetapi alirannya tersekat, ada risiko peningkatan tekanan darah. Kesan lain juga mungkin bengkak di beberapa bahagian badan kerana ketiadaan bekalan darah.

Selain memperhatikan suhu air, Anda juga tidak boleh mandi terlalu lama, terutama jika anda ingin berendam. Cuba mandi atau mandi selama maksimum 10 minit. Mandi terlalu lama boleh menjadikan kulit lebih kering dan juga membuat anda sejuk.

Juga pastikan keselamatan keadaan bilik mandi. Ibu sering mandi pada waktu malam dengan tujuan untuk merehatkan badan setelah penat melakukan aktiviti seharian. Keletihan ini dapat mengurangkan tumpuan dan juga koordinasi badan anda.

Oleh itu, jika anda tidak berhati-hati, anda boleh berisiko terjatuh atau tergelincir ketika mandi. Untuk mengelakkan kemungkinan ini, pastikan terdapat pegangan yang cukup kukuh di kawasan bilik mandi.

Kelebihan Mandi Malam Semasa Hamil

Mandi pada waktu malam ketika hamil, terutama menggunakan air suam diketahui mempunyai manfaat kesihatan. Selain dapat menghilangkan rasa panas yang menyekat, mandi malam juga dapat menjadikan badan lebih santai dan mengurangkan rasa sakit atau sakit.

Mandi air panas sebelum tidur juga dapat membantu anda tidur lena. Kajian yang diketuai oleh Shahab Haghayegh dari University of Texas di Austin, mendapati hubungan positif antara mandi, suhu air, dan kualiti tidur.

Mandi pada waktu malam ketika ibu hamil memang dibenarkan, malah dapat memberi manfaat kepada tubuh. Namun, ingatlah beberapa perkara yang telah disebutkan, supaya anda dapat mandi dengan selamat dan selesa. (TAS)

Baca juga: Kesalahan Umum Semasa Mandi, Siapa Anda?

Rujukan

BabyMed. "Pancuran Air Panas Boleh Menyakitkan Lebih Banyak Daripada Membantu".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Bagaimana Cara Mandi Semasa Mengandung? - Dos dan Jangan Dilakukan".

Apa yang Harapkan. "Mandi Semasa Kehamilan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found