Ujian Darah Wanita Hamil Perlu Dilakukan | saya sihat

Ujian darah sangat penting untuk wanita hamil. Ujian darah biasanya diperlukan semasa kehamilan, Ibu. Semasa pemeriksaan rutin dengan doktor, anda akan diberikan beberapa ujian darah. Fungsinya adalah untuk memeriksa sama ada anda mempunyai jangkitan atau penyakit dan memastikan bahawa tidak ada kelainan pada janin. mengikut Pusat Bayi, berikut adalah beberapa ujian darah penting yang perlu anda lakukan!

Baca juga: Lakukan Persediaan Ini Sebelum Pemeriksaan Perubatan

Ujian Darah Wanita Hamil Perlu Dilakukan

Berikut adalah beberapa ujian darah yang mungkin perlu anda lakukan semasa mengandung. Sudah tentu, doktor akan mencadangkan ujian mana yang harus dilakukan, mengikut sejarah perubatan anda, jadi mungkin setiap wanita hamil melakukan ujian yang berbeza.

Ujian Jenis Darah

Doktor perlu mengetahui jenis darah ibu anda sebagai persediaan sekiranya kemudian diperlukan pemindahan darah semasa proses kelahiran. Jenis darah yang paling biasa adalah O, diikuti oleh A, B, dan AB.

Ujian Faktor Rhesus

Doktor perlu mengetahui status rhesus anda. Sekiranya hasilnya positif rhesus (RhD positif), ini bermakna terdapat protein (antigen) tertentu di permukaan sel darah merah anda. Sekiranya ujian menunjukkan bahawa status rhesus ibu anda negatif (RhD negatif), maka tidak ada protein di permukaan sel darah merah.

Sekiranya ibu anda negatif rhesus tetapi pasangan anda positif rhesus, ada kemungkinan bayi anda juga positif rhesus. Ini boleh menyebabkan tubuh anda menghasilkan antibodi yang akan menyerang sel darah merah bayi di rahim. Untuk mengelakkannya, Ibu akan diberi suntikan imunoglobulin pada usia kehamilan 28 minggu.

Ujian Darah Lengkap

Salah satu fungsi ujian ini adalah untuk mengesan tahap hemoglobin. Tahap hemoglobin yang rendah menunjukkan anda mempunyai anemia, di mana salah satu penyebab yang paling biasa adalah kekurangan zat besi. Tubuh anda memerlukan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin yang menyampaikan oksigen ke seluruh badan dalam sel darah merah. Di samping itu, ujian ini juga biasanya digunakan untuk mengesan sama ada jumlah darah putih normal atau meningkat.

Sekiranya anda mengalami anemia kerana kekurangan zat besi, doktor anda biasanya akan mengesyorkan beberapa makanan yang dapat meningkatkan kadar zat besi untuk dimakan. Doktor juga boleh memberi anda pil besi untuk merawat anemia.

Pada usia kehamilan 28 minggu, tahap hemoglobin anda akan diperiksa lagi. Sekiranya anda sering letih atau mengandung anak kembar, doktor anda akan melakukan ujian hemoglobin ini lebih awal.

Baca juga: Ayo, Kenali Hepatitis!

Ujian B & C Hepatitis

Ujian darah adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai virus hepatitis B dan C. Sekiranya anda menyebarkan penyakit ini kepada bayi anda sebelum atau selepas kelahiran, bayi anda akan memerlukan perlindungan dalam bentuk vaksin dan antibodi tepat selepas kelahiran. Ujian darah hepatitis B dan C juga perlu dilakukan jika anak anda berumur 1 tahun untuk memeriksa apakah jangkitan itu hilang.

Ujian Sifilis

Penyakit kelamin ini sudah jarang berlaku pada masa kini. Namun, jika anda menghidap penyakit ini dan tidak diubati semasa hamil, ia boleh menyebabkan kelainan pada bayi. Sifilis juga boleh menyebabkan kelahiran mati atau kelahiran mati.

Ujian darah untuk sifilis kadang-kadang dapat menunjukkan positif palsu. Inilah sebabnya mengapa sukar untuk membezakan bakteria penyebab sifilis daripada bakteria lain yang serupa dan umumnya menyebabkan penyakit lain. Sekiranya anda didiagnosis menghidap sifilis, anda biasanya akan dirawat dengan penisilin. Kaedah ini biasanya cukup untuk melindungi bayi anda dari penyakit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes bayi memerlukan antibiotik selepas kelahiran.

Ujian HIV AIDS

Semua wanita hamil diminta melakukan ujian darah untuk mengesan HIV AIDS. Ujian ini dapat mengurangkan kemungkinan bayi anda mendapat virus jika anda positif.

Apa Ujian Darah Lain Yang Disarankan?

Secara umum, wanita hamil juga boleh melakukan ujian darah untuk mengesan kelainan genetik, seperti: sindrom down, pada bayi. Salah satu ujian yang paling tepat adalah ujian darah gabungan yang terdiri daripada ujian darah dan pemeriksaan ketelusan nuchal dilakukan pada akhir trimester pertama.

Anda juga boleh menjalani ujian darah toxoplasma, terutamanya jika anda mempunyai haiwan kesayangan. Toksoplasmosis adalah jangkitan yang merebak dari kotoran binatang peliharaan dan pengambilan daging yang tidak dimasak. Toksoplasma boleh merosakkan bayi yang sedang berkembang, menyebabkan keguguran, atau kelahiran mati.

Ujian darah rutin sangat penting dalam mengesan sedini mungkin keadaan berpotensi tertentu semasa kehamilan. Dengan cara itu, ibu dan bayi dapat mendapatkan rawatan yang tepat untuk mengelakkan keadaan serius sekiranya mereka dikesan mempunyai penyakit tertentu.

Baca juga: Berapa kali anda perlu berjumpa dengan pakar obstetrik anda?