Bayi Boleh Memulakan Waktu Perut | saya sihat

Bayi berusia 4 bulan boleh menghabiskan sekitar 14 hingga 16 jam hanya tidur. Semasa tidur, biasanya bayi akan berada dalam keadaan terlentang. Kedudukan ini memang disyorkan untuk mengelakkan bayi daripada risiko kematian ketika tidur atau lebih dikenali sebagai Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Namun, tidur di punggung terlalu kerap boleh menyebabkan beberapa risiko kepada tubuh si kecil anda. Contohnya, dia boleh mengalami sindrom kepala rata atau sindrom kepala rata, dan kelemahan otot lengan, leher, bahu, dan dada.

Oleh itu, untuk mengelakkan risiko ini, para pakar menyarankan agar anda sering mengajak anak kecil anda melakukan aktiviti perut. Masa perut adalah masa bayi menghabiskan perutnya.

Dengan melakukan aktiviti waktu perut, pertumbuhan bayi akan menjadi lebih sempurna. Kepala bayi tidak akan menjadi jengkel dan otot di lengan, leher, bahu, dan dada juga akan menjadi lebih kuat. Di samping itu, aktiviti masa perut akan melatihnya untuk mempersiapkan dirinya merangkak, menstabilkan badan, melatih koordinasi badan, dan mengawal kepala.

Baca juga: 3 Cara Merangsang Otak Bayi

Bilakah Bayi Mula Memulakan Perut?

Sebenarnya masa perut dapat dilakukan sejurus selepas bayi dilahirkan, iaitu ketika dia melakukan Early Breastfeeding Initiation (IMD). Namun, kebanyakan bayi tidak merasa selesa kerana tali pusat belum dilepaskan.

Dipetik dari WebMD, Chris Tolcher, MD, FAAP., Pediatrik di University of Southern California School of Medicine, latihan masa perut boleh dimulakan sejak bayi berusia sekitar 1 bulan. Pada masa itu, biasanya tali pusat telah dilepaskan, sehingga si kecil merasa cukup selesa untuk berbaring di perutnya.

Sebilangan bayi pada mulanya mungkin menolak atau menangis pada awal waktu perut pertama mereka. Ini boleh berlaku kerana mereka merasa tidak mempunyai kawalan dan sukar untuk mengangkat kepala. Tetapi jika anda terus mengamalkannya, bayi anda akan belajar menyesuaikan diri dan akhirnya menyukainya.

Ayuh, Mulakan Masa Perut Pertama!

Sekiranya anak kecil anda enggan menangis semasa perut pertama mereka, tidak perlu risau. Anda boleh memulakan dengan berbaring menghadap paha anda. Selepas itu, angkat sedikit paha anda sehingga kepala si kecil anda juga terangkat.

Atau dengan cara lain, anda boleh menahan bayi dalam keadaan rawan. Sebelah tangan menyokong leher dan dada bayi. Sementara itu, tangan yang lain menyokong perut bayi. Hadapkan badan bayi ke hadapan, supaya dia bebas melihat sekeliling. Agar si kecil terbiasa melakukan aktiviti perut, lakukan aktiviti ini dua hingga tiga kali sehari.

Baca juga: 5 Permainan Menyenangkan untuk Bayi

Keseronokan Masa Perut dengan Ibu!

Sekiranya anak anda terbiasa dengan perutnya, tidak ada salahnya melakukan improvisasi lain untuk menjadikan waktu perut lebih menyenangkan. Nah, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk meluangkan masa dengan anak anda lebih menarik!

  1. Berbaring berdampingan dengan si kecil di lantai atau permaidani. Berinteraksi dengan mereka semasa menyanyi atau membuat suara lucu. Apabila si kecil siap mengangkat kepalanya, condongkan kepala ke arahnya. Semasa dia mengangkat kepalanya dan bersandar pada pelukannya, cubalah Mums membuat ekspresi wajah yang menarik.
  2. Sesekali, angkat kedudukan badan anda ketika masih menyanyi atau bercakap. Ini akan membuatkan si kecil anda ingin mencari wajah Ibu. Dengan cara itu, dia akan melatih otot leher dan bahu.
  3. Gunakan mainan untuk memikatnya. Letakkan beberapa mainan kegemaran si kecil. Minta dia meraih mainan itu. Anda juga boleh memegang mainan kegemaran si kecil yang mengeluarkan suara. Buat si kecil anda berminat dengan mainan yang anda pegang dan cubalah dia menariknya. Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), menjangkau ke arah yang berbeza akan membantu bayi anda mengembangkan otot yang dia perlukan untuk menggulung, beralih, dan merangkak.
  4. Letakkan bayi di dekat cermin yang berdiri dengan kuat. Pastikan cermin tidak jatuh di atasnya jika memukulnya. Apabila anda melihat pantulan anda di cermin, si kecil anda dijamin berminat untuk mendekat.
  5. Untuk memastikan dia selesa semasa melakukan perut, cubalah menyokong bahagian atas badan (dada dan lengan) bayi dengan bantal atau penutup kecil. Ini akan membantu ketika berusaha mengangkat badan dan menyediakan bidang penglihatan yang lebih luas.
  6. Apabila si kecil anda gelisah, mengalihkan perhatiannya. Letakkan dia dalam keadaan terlentang, kemudian mainkan perut kembung sehingga si kecil ketawa. Sekiranya dia sudah tenang, cuba kembalikan si kecil anda ke posisi yang rawan dan bermain dengan punggungnya lagi. Gangguan ini dapat membuatkan bayi berasa selesa.

Waktu perut adalah masa yang tepat untuk Ibu menjalin hubungan dengan anak kecil anda. Makan, bukan hanya itu, waktu perut juga mempunyai banyak faedah positif untuk perkembangan motor, anda tahu, ibu. Oleh itu, mari kita mulakan aktiviti aktiviti perut yang menyeronokkan untuk si kecil anda! (Wartawan / Amerika Syarikat)

Kebaikan Masa Perut untuk Bayi | Saya sihat