Dos Paracetamol untuk Kanak-kanak - GueSehat.com

Paracetamol adalah penghilang rasa sakit. Paracetamol sering digunakan untuk merawat sakit kepala dan gejala demam. Namun, adakah anda sudah mengetahui dos parasetamol yang tepat untuk anak anda?

Kerana ia adalah ubat yang agak biasa, banyak ibu bapa memberikan parasetamol kepada anak-anak mereka tanpa mengetahui dos yang tepat. Supaya anda mengetahui dos parasetamol yang tepat untuk anak anda, baca penjelasan lengkap di bawah, OK!

Baca juga: Ibu, Jangan Lupa Kesihatan Pergigian dan Mulut Anak Kecil Anda

Fakta Penting Mengenai Paracetamol untuk Kanak-kanak

Ibu perlu mengetahui sejumlah fakta penting mengenai parasetamol untuk kanak-kanak seperti berikut:

  • Terdapat banyak jenis ubat yang mengandungi paracetamol untuk kanak-kanak, termasuk kekuatan kesannya. Dos dan kekuatan kesannya disesuaikan mengikut usia dan berat badan anak. Jadi, baca arahannya dengan teliti.
  • Anak anda akan berasa lebih sihat sekitar 30 minit selepas mengambil tablet atau sirap paracetamol.
  • Paracetamol adalah ubat yang sangat biasa digunakan. Walau bagaimanapun, kesannya boleh membahayakan sekiranya anak terlalu banyak makan.

Siapa yang Boleh dan Tidak Boleh Mengambil Paracetamol

Kanak-kanak berikut boleh mengambil parasetamol:

  • Dalam bentuk sirap: dari 2 bulan
  • Tablet: dari umur 6 tahun. Namun, ia bergantung pada kemampuan setiap anak, sama ada mereka boleh menelan ubat tersebut dalam bentuk tablet.

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa parasetamol tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah usia 3 bulan, kecuali jika diresepkan oleh doktor. Sementara itu, anda juga harus bertanya kepada doktor anda sebelum memberi anak anda parasetamol jika:

  • Kanak-kanak mempunyai ukuran badan yang lebih kecil daripada kebanyakan kanak-kanak seusianya.
  • Kanak-kanak mempunyai masalah buah pinggang dan hati
Baca juga: Ketahui 4 Jenis Vitamin B yang Baik untuk Kanak-kanak

Dos Parasetamol Yang Betul untuk Kanak-kanak

Paracetamol dalam bentuk tablet dan sirap mempunyai kesan kekuatan yang berbeza. Kanak-kanak perlu mengambil parasetamol dalam dos yang disesuaikan dengan berat dan usia mereka. Tanya doktor anda jika anda tidak pasti mengenai dos parasetamol yang tepat untuk anak anda.

Untuk parasetamol oral, kanak-kanak berumur 2 bulan boleh mengambil dos 60 mg untuk imunisasi pasca-pyrexia. Sementara itu, usia 3 bulan-1 tahun boleh mengambil 60-120 mg. Bagi kanak-kanak berumur 1-5 tahun, dosnya ialah 120-250 mg. Bagi kanak-kanak berumur 6-12 tahun, dosnya ialah 250-500 mg. Dos ini boleh diulang setiap 4-6 jam hanya jika diperlukan. Penggunaan maksimum adalah 4 kali dalam 24 jam.

Berapa kerap kanak-kanak boleh mengambil parasetamol?

Sekiranya anak anda memerlukan parasetamol untuk menghilangkan rasa sakit sepanjang hari selama beberapa hari (biasanya 3 hari), anda boleh memberinya 1 dos paracetamol setiap 4-6 jam. Ini akan melegakan kesakitan yang dialami anak anda tanpa risiko berlebihan.

Sekiranya kesakitan yang dialami oleh kanak-kanak itu datang dan pergi, anda boleh memberinya 1 dos parasetamol ketika anak mengalami kesakitan. Tunggu sehingga 4 jam untuk melihat tindak balasnya. Sekiranya anda masih mengalami kesakitan, anda boleh memberi anak anda dos paracetamol yang lain.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai dos parasetamol yang betul untuk kanak-kanak, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Kerana setiap anak mempunyai keadaan yang berbeza. (UH / AS)

Baca juga: Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut pada Kanak-kanak

Sumber:

Perkhidmatan Kesihatan Nasional. Paracetamol untuk kanak-kanak. Julai 2019.

Health Navigator New Zealand. Paracetamol untuk kanak-kanak. Jun 2018.

Pusat Maklumat Dadah Kebangsaan, POM RI Agency. paracetamol (acetaminophen).