Cara Menghilangkan Earwax | Saya sihat

Kita sering tergoda untuk memilih telinga kita Putik kapas atau juga penyumbat telinga logam. Hanya untuk menghilangkan celah telinga. Kaedah ini tidak digalakkan kerana terdapat kesan sampingan. Terdapat cara yang lebih selamat untuk membuang cerumen (earwax). Mari lihat, apa caranya!

Sebagai tambahan kepada tindakan membuang cerumen oleh doktor, anda boleh menggunakan titisan telinga atau cerumenolitik secara bebas, anda tahu! Tujuan penggunaan titisan telinga ini adalah untuk melembutkan cerumen sehingga cerumen diharapkan keluar dengan sendirinya.

Selain itu, penggunaan titisan telinga juga dapat memudahkan doktor membuang cerumen menggunakan alat sepertimenghisap atau cangkuk telinga.

Baca juga: Ibu, Jangan Bersihkan Lilin Telinga Anak Anda!

Apa itu Serum?

Cerumen adalah produk campuran rembesan dari kelenjar sebum dan kelenjar peluh apokrin, dan sel epitelium di rongga telinga. Lama kelamaan, sisa ini keluar ke saluran telinga dengan kadar 2 mm sebulan.

Mengapa telinga mesti menghasilkan "lilin?" Rembesan cerumen adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk melindungi saluran telinga dan biasanya akan keluar dengan sendirinya. Tetapi jika terdapat penumpukan cerumen, ia boleh menyebabkan pelbagai aduan termasuk kesesakan telinga, tinitus, sakit telinga, gatal-gatal di telinga, vertigo dan pendengaran menurun.

Keluhan mendengar telinga yang tersumbat dan pendengaran menurun kerana pengumpulan cerumen adalah salah satu sebab pesakit berunding dengan doktor umum.

Pengumpulan cerumen dapat menyebabkan keluhan penyumbatan telinga, tetapi di sisi lain tidak semua pesakit dengan aduan penyumbatan telinga disebabkan oleh pengumpulan cerumen.

Pengumpulan cerumen juga boleh memberi kesan klinikal termasuk:

- menyukarkan doktor melihat membran gendang telinga / timpani

- boleh menyebabkan pekak konduksi sehingga dapat menurunkan nilai ambang pendengaran

- jika cerumen pada membran timpani boleh menyebabkan aduan vertigo.

- pengumpulan cerumen dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Baca juga: Berhati-hati! Kebiasaan Mendengarkan Muzik Boleh Menyebabkan Pekak!

Apa Punca dan Bagaimana Mengeluarkan Earwax?

Akumulasi cerumen lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita, dan lebih biasa pada pesakit tua. Pengumpulan cerumen tidak dikaitkan dengan tahap kebersihan diri yang rendah.

Pengumpulan cerumen mungkin berkaitan dengan penggunaan telinga Putik kapas, gunakan fon telinga penggunaan alat pendengaran yang berlebihan.

Pembuangan cerumen adalah prosedur ENT yang paling kerap dilakukan di kemudahan kesihatan tahap pertama. Di UK, tindakan membuang cerumen dilakukan empat juta kali setiap tahun.

Cara yang paling selamat untuk membuang kotoran telinga adalah dengan menggunakan titisan telinga atau cerumenolitik. Terdapat beberapa jenis cerumenolitik untuk melembutkan kotoran telinga yang perlu anda ketahui.

Jenis titisan cerumenolitik

1. Titisan telinga berasaskan minyak (penyelesaian berasaskan minyak), seperti triethanolamine polipeptida, dan benzocaine. Titisan telinga berasaskan minyak dapat meningkatkan pelumasan cerumen.

2. Titisan telinga berasaskan air (penyelesaian berasaskan air) seperti hidrogen peroksida (H2O2) 3%, asid asetik 2%, natrium klorida 0.9%, air atau natrium bikarbonat 10%. Titisan telinga berasaskan air dapat meningkatkan kelarutan cerumen.

3. Penyelesaian selain minyak dan air (larutan berasaskan minyak bukan minyak) seperti karbamida peroksida, gliserol, karbogliserin 10%. [1,5]

Baca juga: Waspadalah terhadap Gejala Jangkitan Telinga pada Bayi!

Cara Menggunakan Jatuhan Serumenolitik

Secara umum, titisan cerumenolitik boleh digunakan dengan cara berikut:

- Bersihkan bahagian luar telinga dan keringkan sebelum menggunakan ubat. Sebelum digunakan, anda harus memanaskan titisan dengan memegang botol ubat selama 1 hingga 2 minit untuk mengurangkan risiko pening / vertigo akibat menetes sejuk.

- Miringkan kepala anda, tarik perlahan cuping telinga ke atas untuk meluruskan saluran telinga, kemudian jatuhkan ubat ke saluran telinga. Pegang kedudukan kepala selama kira-kira 5 minit sehingga ubat dapat memasuki saluran telinga. Lakukan perkara yang sama di telinga lain jika perlu.

- Untuk mengelakkan pencemaran bakteria pada titisan, pemakai ubat tidak boleh menyentuh permukaan apa pun termasuk telinga. Tutup bekas ubat dengan ketat selepas digunakan.

- Penggunaan titisan telinga dapat dilakukan dalam beberapa hari sesuai dengan nasihat doktor.

Titisan telinga untuk melembutkan cerumen tidak dapat diberikan jika pesakit memiliki riwayat alergi terhadap bahan-bahan (misalnya alergi gliserol / gliserin), membran timpani tidak utuh, atau ada keluhan keluar dari telinga.

Kesan sampingan yang dapat dialami pesakit setelah menggunakan titisan telinga adalah kerengsaan telinga yang ringan, sakit ringan, dan telinga yang berbau. Penggunaan titisan telinga untuk membuang cerumen secara amnya tidak menyebabkan kesan sampingan yang teruk.

Baca juga: Punca Telinga Gatal dan Cara Mengubatnya