Tanda-Tanda Badan Kekurangan Gula Darah -GueSehat.com

Gula darah rendah atau hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula darah berada di bawah normal atau di bawah 70 mg / dL. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan gula darah berada di bawah normal, seperti diet yang buruk, aktiviti fizikal yang berlebihan, atau penggunaan insulin yang berlebihan dan tidak teratur pada pesakit diabetes.

Hangry adalah salah satu tanda kekurangan gula darah yang paling biasa. Hangry menyukarkan seseorang untuk mengawal emosinya.

Nah, selain hangry, masih ada beberapa tanda lain bahawa tubuh kekurangan gula darah, geng. Ayuh, lihat ulasan berikut agar anda dapat mengenali keadaan dengan lebih cepat dan mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera.

Tanda-tanda Badan Mengurangkan Gula Darah

Kekurangan gula darah dalam badan mesti diatasi dengan segera. Sebabnya, jika keadaan ini tidak mendapat rawatan yang tepat, kekurangan gula dalam darah dapat menyebabkan penghidapnya mati.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui beberapa tanda bahawa badan kekurangan gula dalam darah, seperti berikut.

1. Bangun di tengah malam

Sekiranya anda sering bangun sekitar jam 2 pagi, maka ini boleh menjadi tanda bahawa badan anda kekurangan gula dalam darah. Lisa Richards, pakar pemakanan yang diperakui, mengatakan bahawa ketika gula darah rendah, tubuh bertindak balas dengan melepaskan hormon stres seperti kortisol dan adrenalin. A

akibatnya, anda mungkin bangun dari tidur dengan perasaan sangat sedar tanpa rasa mengantuk sedikit pun di tengah malam. Untuk mengelakkan gangguan tidur ini, cubalah makan lebih banyak makanan yang kaya dengan protein dan lemak untuk menstabilkan gula darah. Elakkan juga pengambilan alkohol.

2. Berpeluh

Adakah anda sering berpeluh berlebihan walaupun hanya melakukan aktiviti ringan? Hmm, mungkin paras gula darah dalam badan anda di bawah normal, geng!

Untuk mengelakkan keadaan ini, pastikan anda tidak melewatkan sarapan, OK? Bersarapan sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi. Ini kerana kadar gula darah dalam badan dapat menurun dengan ketara pada waktu malam.

Sarapan pagi menggunakan telur dan roti bakar atau oatmeal dengan buah tambahan boleh menjadi pilihan yang tepat.

Baca juga: Menjaga Gula Darah Stabil dengan Gaya Hidup Sihat

3. Kesukaran menumpukan perhatian

Salah satu tanda bahawa badan kekurangan gula dalam darah yang cukup biasa adalah penurunan tahap kepekatan. Keadaan ini boleh berlaku kerana otak tidak mendapat sumber bahan bakar untuk berfungsi.

Perlu diingat, sumber bahan bakar yang diperlukan oleh otak untuk bekerja adalah glukosa. Glukosa adalah gula yang berasal dari karbohidrat. Apabila kadar gula darah dalam tubuh turun, otak tidak dapat memperoleh cukup bahan bakar untuk diproses. Akibatnya, anda akan sukar untuk menumpukan perhatian atau pening.

4. Kesukaran semasa melakukan aktiviti fizikal

Tanda lain kekurangan gula dalam badan adalah kesukaran ketika melakukan aktiviti fizikal. Tanpa tenaga dari simpanan glikogen (penyimpanan gula dalam darah), tubuh akan sukar menjalankan aktiviti sederhana hingga berat.

Untuk mengelakkan ini, pastikan anda selalu menyediakan makanan ringan yang sihat. Pilih makanan ringan yang kaya dengan protein sehingga dapat membantu membina otot dan juga menjaga tahap gula dalam darah.

Baca juga: Selain makanan, apa lagi yang boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah?

5. Denyutan jantung lebih cepat

Jantung yang berdegup lebih cepat daripada biasa boleh menjadi tanda kekurangan gula darah dalam badan. Salah satu cara terpantas untuk merawat keadaan ini adalah dengan memakan sebilangan buah. Selain itu, anda juga boleh minum jus buah yang dapat meningkatkan kadar gula dalam badan dengan cepat.

6. Cemas dan sukar membuat keputusan

Tahap gula darah yang rendah di dalam badan dapat membuat seseorang lebih mudah merasa cemas dan sukar membuat keputusan dengan cepat. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda selalu makan makanan sihat setiap hari. Sediakan juga banyak makanan ringan yang sihat yang boleh anda makan pada waktu rehat sebelum makan.

7. Perubahan mood

Janet Zappe, seorang pendidik diabetes yang disahkan dewan di Jabatan Endokrinologi, Diabetes & Metabolisme di Pusat Perubatan Wexner Universiti Ohio State, mengatakan bahawa gula darah rendah boleh menyebabkan seseorang mengalami perubahan mood atau perubahan mood yang tiba-tiba. Perasaan ini biasanya juga merangkumi perasaan sedih atau emosi negatif yang lain.

Sekiranya ini sering berlaku, mulailah merakam semua perubahan mood yang berlaku dan ingatlah diet atau aktiviti anda pada masa itu. Ini dapat membantu anda memperbaikinya di kemudian hari.

Tanda-tanda kekurangan gula dalam badan yang telah disebutkan di atas sangat penting untuk diperhatikan. Sebabnya, ini boleh menjadi isyarat bahawa anda mesti segera mendapatkan rawatan, mulai dari memperbaiki diet anda atau bahkan rawatan perubatan yang tepat.

The Healthy Gang juga dapat melakukan pengesanan awal penyakit tertentu dari gejala yang anda alami melalui What Pain Feature di Laman Web atau Aplikasi GueSehat. Namun, ingat bahawa hasil yang ditunjukkan bukanlah diagnosis akhir. Oleh itu, sangat disyorkan untuk terus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul. Untuk mencari doktor di kawasan terdekat anda, cuba gunakan Ciri Direktori, kawan-kawan! (TAS / AY)

Baca juga: Mari Lakukan Pemantauan Sendiri Tahap Gula Darah!

Sumber:

"7 Cara Mengejutkan Gula Darah Rendah Mempengaruhi Anda Selain Menjadi Gantung" - Kesibukan

"Merasa Gantung adalah Perkara Sebenar" - Kesihatan

"Apa itu glukosa dan apa yang dilakukannya?" - Garis kesihatan

"Hipoglikemia - Gejala dan penyebabnya" - Mayo Clinic