Makanan untuk Ibu Hamil Muda untuk Kanak-kanak Pintar - GueSehat.com

Siapa yang tidak mahu mempunyai anak yang cerdas dan pintar? Pasti semua ibu bapa mahukan ini, termasuk Ibu, ya! Walaupun otak akan terus berkembang dan mengalami perubahan menjadi dewasa, 8 tahun pertama kehidupan anak adalah masa untuk membina asas kecerdasan dan kecerdasan.

Yup, otak tumbuh dan berkembang dengan cepat sejak si kecil berada di dalam rahim. Salah satu faktor yang dapat menentukan anak dilahirkan pintar dan cerdas, dan mempunyai IQ yang tinggi, adalah pemakanan yang baik. Itulah sebabnya doktor selalu menasihati Ibu untuk memberi perhatian kepada pemakanan semasa kehamilan.

Makanan untuk Ibu Hamil Muda untuk Kanak-kanak Pintar

Terdapat beberapa makanan tambahan yang disyorkan untuk dimakan semasa kehamilan, seperti vitamin D, asid folik, dan zat besi. Di samping itu, terdapat beberapa makanan yang boleh dimakan oleh Ibu untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan otak anak sejak awal kehamilan. Berikut adalah 10 makanan untuk wanita hamil muda untuk menjadikan anak mereka pintar!

1. Lemak Ikan

Asid lemak omega-3 sangat penting untuk perkembangan otak janin. Nah, salmon adalah salah satu makanan yang kaya dengan nutrien ini. Sekurang-kurangnya, anda harus makan 2 atau lebih porsi ikan setiap minggu.

Satu lagi pilihan makanan laut yang boleh dimakan oleh wanita hamil muda sehingga anak mereka pintar adalah tiram, yang kaya dengan yodium. Wanita hamil yang yodiumnya rendah harus waspada, kerana ini boleh memberi kesan kepada kecerdasan bayi pada masa akan datang.

2. Sayuran Daun Hijau

Dari bayam dan kacang, hingga sayur-sayuran hijau berdaun yang kaya dengan asid folik, memakan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting untuk mengelakkan kerosakan tisu pada otak bayi. Jangan lupa untuk mencuci semua buah dan sayur-sayuran sebelum memotong atau memprosesnya, kerana kuman dapat masuk ke dalamnya.

Selain itu, asid folik yang terdapat dalam sayur-sayuran juga diketahui dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf (NTD) atau kecacatan tiub saraf, celah bibir, dan kecacatan jantung pada bayi. Bukan itu sahaja, Ibu juga dapat mengelakkan risiko pra-eklampsia semasa kehamilan.

3. Blueberry

Blueberry adalah makanan yang kaya dengan antioksidan, yang dapat membantu perkembangan kognitif bayi. Makanan untuk wanita hamil muda untuk anak pintar selain blueberry adalah strawberi, raspberi, beri hitam, dan tomato.

4. Telur

Telur tinggi protein dan rendah kalori, terutama telur rebus. Ini juga mengandung asam amino yang disebut kolin, yang telah terbukti membantu perkembangan otak dan mempertajam ingatan. Namun, elakkan memakan telur yang tidak dipasteurisasi, kerana mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan penyakit serius pada wanita hamil.

5. Badam

Badam mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk wanita hamil, seperti lemak sihat, magnesium, vitamin E, dan protein. Sebenarnya, makanan wanita hamil muda untuk anak-anak yang pintar juga mengandungi asid lemak omega-3 dengan banyaknya.

Makan sebilangan kecil badam setiap hari sangat digalakkan untuk melahirkan bayi yang cerdas. Kacang tanah dan kacang walnut juga dapat membantu perkembangan kecerdasan kanak-kanak.

6. Yogurt Yunani

Makanan yang kaya dengan protein sangat penting untuk membentuk sel saraf yang sihat pada janin, untuk perkembangan kognitif. Di samping itu, makanan probiotik seperti yogurt Yunani mengandungi kalsium, yang juga dapat membantu perkembangan tulang bayi. Kami mengesyorkan agar anda memilih yogurt Yunani yang juga mengandungi yodium, untuk mengelakkan berat lahir rendah.

7. Keju

Vitamin D sangat penting untuk perkembangan kognitif pada bayi. Wanita hamil yang mempunyai kadar vitamin D yang rendah di dalam badan mereka dapat melahirkan bayi dengan IQ yang rendah. Jadi, jangan ketinggalan makanan ibu hamil muda sehingga anak pintar ini, ya!

8. Biji Labu

Biji labu sangat kaya dengan zink. Zink adalah mineral yang diketahui dapat membantu pertumbuhan struktur otak dan pemprosesan maklumat secara kognitif. Bukan hanya itu, biji labu juga kaya dengan nutrien dan sumber antioksidan, anda tahu, Ibu!

9. Biji-bijian

Zat besi diperlukan oleh tubuh untuk menghantar oksigen ke sel-sel saraf di otak bayi. Nah, salah satu makanan untuk wanita hamil muda sehingga anak pintar ini mengandung cukup banyak zat besi, jadi disarankan untuk dimasukkan ke dalam menu diet harian. Makanan lain yang kaya dengan zat besi termasuk bayam, buah ara, ayam, dan kismis. Untuk kismis, anda harus makan secara sederhana untuk memastikan kadar gula darah anda terkawal.

10. Susu

Kekurangan zat besi semasa mengandung boleh menyebabkan keterbelakangan mental dan mempengaruhi perkembangan kognitif bayi secara keseluruhan. Nah, susu dapat membantu perkembangan fungsi kognitif dan otak bayi dari sebelum dia dilahirkan.

Apa yang anda makan semasa mengandung akan mempengaruhi perkembangan bayi anda. Oleh itu, pastikan anda memantau semua makanan dan minuman. Pilih juga makanan wanita hamil muda agar anak mereka cerdas dan segar.

Elakkan makanan yang diproses dan bergula, dan jauhi alkohol, rokok, dan apa-apa yang tidak sihat. Jangan lupa, hindari daging mentah, ikan yang mengandung merkuri, kerang mentah, dan kafein berlebihan, kerana dapat meningkatkan kemungkinan pencemaran atau keguguran.

Anda juga harus mempertimbangkan untuk mengambil makanan tambahan jika anda merasakan bahawa badan anda tidak mempunyai cukup zat besi, vitamin D, dan asid folik. Rujuk doktor anda mengenai dos yang tepat untuk anda sebelum mengambilnya. (AWAK CAKAP)

Makanan Super untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Sumber:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit: "Pembangunan dan Kesihatan Otak Awal"

Parenting.FirstCry.com: "Makanan apa yang harus dimakan semasa hamil untuk bayi yang cerdas"


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found