Ubat Gangguan Pencernaan - GueSehat.com

Masalah pada saluran pencernaan adalah salah satu masalah kesihatan yang saya rasa paling tidak menyenangkan. Sebabnya ialah gejala mual, pedih ulu hati, kekejangan perut, cirit-birit, dan sembelit sangat tidak selesa dan mempengaruhi pengambilan makanan dan minuman yang dimakan. Kadang-kadang, perkara-perkara ini menjadikan makanan dan minuman kurang enak, malah harus dibatasi.

Gangguan sistem pencernaan sendiri adalah perkara biasa. Sekurang-kurangnya itulah yang saya perhatikan dari kes-kes di hospital tempat saya bekerja. Masalah pencernaan yang sering dikeluhkan oleh pesakit adalah berkaitan dengan pengeluaran asid perut dan jangkitan pada saluran pencernaan kerana kekurangan kebersihan.

Dalam menangani masalah pencernaan, kadang-kadang kita memerlukan ubat sebagai 'pertolongan cemas'. Berikut adalah senarai ubat-ubatan yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor (di kaunter/ OTC) untuk merawat gejala gangguan pencernaan.

Ubat di bawah ini mempunyai lesen pengedaran sebagai ubat bebas atau ubat bebas terhad, jadi ubat tersebut boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Tetapi ingat, geng, jika gejala anda tidak pulih setelah mengambil ubat ini, anda harus segera berjumpa doktor!

1. Perubatan untuk Cirit-birit

Cirit-birit adalah salah satu masalah pencernaan yang menjadikan najis tidak padat, bahkan cenderung cair sepenuhnya seperti air. Cirit-birit akut biasanya berlangsung 2 hingga 3 hari. Attapulgite, karbon aktif (karbon diaktifkan), dan diosmektit adalah 3 jenis ubat bebas yang boleh digunakan untuk membantu mengurangkan cirit-birit.

Ketiga-tiga ubat ini mempunyai cara kerja yang lebih kurang sama, iaitu menyerap toksin dan lebihan air di saluran pencernaan, sehingga menjadikan najis yang keluar lebih padat. Oleh kerana ia adalah penyerap, anda harus mengambil ubat jenis ini 2 jam selain daripada ubat lain. Kerana jika diambil pada waktu yang sama, ada kemungkinan ubat lain yang dimakan akan mengurangkan keberkesanannya.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan jika anda mengalami cirit-birit adalah kemungkinan dehidrasi. Ini kerana badan kehilangan sejumlah besar air semasa buang air besar. Untuk mengatasinya, terdapat juga penyelesaian rehidrasi oral, yang dikenali sebagai ORS, yang boleh dibeli di kaunter. Penyelesaian ini mengandungi elektrolit penting untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang.

Baca juga: Punca dan Cara Mencegah Cirit-birit

2. Perubatan untuk Sembelit

Kebalikan dari cirit-birit, jika anda mengalami sembelit, kekerapan membuang air besar menjadi lebih jarang daripada biasa atau terdapat kesukaran untuk membuang massa tinja. Sembelit biasanya bertambah baik dengan pengambilan serat yang tinggi dan cecair yang mencukupi. Sebilangan buah boleh menjadi pilihan untuk membantu mencegah dan merawat sembelit.

Tetapi jika diet tidak dapat mengatasi sembelit, anda boleh mengambil julap atau julap. Dua jenis julap yang boleh dibeli di kaunter adalah bisacodyl dan laktulosa dalam pelbagai tanda dagangan.

Bisacodyl berfungsi untuk merangsang pergerakan usus besar sehingga jisim tinja turun ke dubur dengan lebih cepat. Oleh itu, adalah wajar jika selepas mengambil ubat itu timbul rasa pedih ulu hati. Bisacodyl sendiri boleh didapati dalam bentuk tablet dan supositoria (dimasukkan ke dalam dubur).

Walaupun laktulosa adalah julap yang berfungsi menjadikan najis lebih lembut, sehingga akhirnya menjadi lebih mudah dikeluarkan. Penggunaan laktulosa mesti disertai dengan pengambilan cecair dalam jumlah yang mencukupi untuk meningkatkan keberkesanannya. Laktulosa boleh didapati dalam bentuk sirap.

3. Perubatan untuk Ulser

Perut atau pedih ulu hati adalah keadaan gangguan saluran pencernaan yang dicirikan oleh sengatan, kembung, dan terbakar di perut ke kerongkongan. Ini biasanya berlaku kerana peningkatan pengeluaran asid perut, yang kemudian mengganggu saluran pencernaan.

Antasid adalah ubat bebas yang dapat menyelesaikannya dengan cepat. Antasid berfungsi untuk meneutralkan asid perut. Sebilangan besar antasid yang dijual di pasar Indonesia mengandungi gabungan magnesium hidroksida, aluminium hidroksida, dan simethicone. Bentuknya biasanya tablet atau sirap yang boleh dikunyah.

Sebagai tambahan kepada antasid, omeprazole juga dapat menjadi pilihan. Omeprazole berfungsi dengan 'mengunci' pam proton yang menghasilkan asid perut. Omeprazole secara pendaftaran termasuk dalam kategori ubat keras yang memerlukan preskripsi doktor.

Namun, menurut Keputusan Menteri Kesihatan No. 924 tahun 1993, omeprazole dimasukkan ke dalam Daftar Obat Wajib Farmasi (DOWA) Nombor 2, sehingga dapat diberikan oleh ahli farmasi di farmasi tanpa resep, dengan maksimum 7 tablet.

Baca juga: Cara Mengatasi Penyakit Perut

4. Ubat untuk Mual

Sebenarnya, sehingga kini tidak ada ubat mual yang boleh dibeli tanpa preskripsi kerana semuanya adalah ubat keras. Walau bagaimanapun, salah satu ubat mual, metoclopramide, juga termasuk dalam Senarai Ubat Wajib Farmasi berdasarkan Keputusan Menteri Kesihatan No. 347 tahun 1990. Jumlah maksimum tablet metoclopramide yang boleh diberikan oleh ahli farmasi di farmasi tanpa preskripsi doktor adalah 20 tablet.

Baca Peraturan Penggunaan yang Disyorkan

Salah satu perkara yang paling penting dalam mengambil ubat bebas adalah mengikut peraturan dan kaedah penggunaan yang disarankan oleh pengilang ubat tersebut. Ini biasanya disenaraikan dalam bungkusan ubat.

Oleh itu, ini tidak bermakna anda boleh mengambil ubat-ubatan bebas seperti ini sesuka hati, geng! Sekiranya penggunaan dilakukan tanpa mematuhi peraturan yang disarankan, tidak mustahil Gang Sihat akan mengalami kesan sampingan yang tidak diingini.

Periksa juga tarikh luput yang tertera di bungkusan sebelum membeli ubat-ubatan, geng. Untuk ubat farmasi wajib, seperti omeprazole dan metoclopramide, tanyakan kepada ahli farmasi mengenai dos yang disyorkan.

Baca juga: Gangguan Asid Perut Kerana Gaya Hidup Tidak Sihat

Sekiranya gejala yang anda alami tidak bertambah baik setelah 2 atau 3 hari menggunakan ubat bebas, sangat digalakkan agar Gang Sihat segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengetahui kemungkinan penyakit yang memerlukan campur tangan selanjutnya. Salam sihat! (AS)