Manfaat Zink untuk Mengatasi Cirit-Birit Kanak-kanak - GueSehat.com

Cirit-birit adalah keadaan apabila najis atau najis semasa buang air besar berair dan tekstur berair. Ini adalah masalah kesihatan yang sangat biasa yang mempengaruhi semua peringkat umur.

Sebilangan besar orang dewasa biasanya akan mengalami cirit-birit 4 kali setiap tahun. Namun, ternyata kanak-kanak mempunyai risiko lebih besar mengalami cirit-birit daripada orang dewasa dan boleh membawa maut kepada mereka. Tetapi jangan risau, ada ubat cirit-birit semula jadi untuk kanak-kanak yang boleh anda berikan, sungguh!

Cirit-birit pada Kanak-kanak

Berdasarkan maklumat dari UNICEF, cirit-birit adalah salah satu penyebab utama kematian kanak-kanak. Cuba bayangkan, pada tahun 2016, kira-kira 8% kanak-kanak di bawah umur 5 tahun di seluruh dunia mati akibat cirit-birit. Ini bermakna lebih daripada 1.300 anak kecil mati setiap hari atau 480,000 kanak-kanak setiap tahun kerana cirit-birit. Oleh itu, jangan memandang rendah cirit-birit pada kanak-kanak, Ibu!

Cirit-birit sebenarnya adalah cara tubuh menghilangkan kuman penyebab penyakit. Biasanya ini hanya berlangsung beberapa hari, kemudian akan sembuh dengan sendirinya. Cirit-birit itu sendiri terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Cirit-birit akut: Cirit-birit jenis ini akan hilang selepas 1-2 hari. Ini umumnya disebabkan oleh makanan atau air yang tercemar oleh bakteria atau jangkitan virus.

 • Cirit-birit kronik: Cirit-birit kronik akan berlangsung selama beberapa minggu. Ini mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, seperti sindrom iritasi usus (IBS) atau penyakit usus, seperti kolitis ulseratif, penyakit Crohn, penyakit seliak, dan giardiasis.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila anda mengalami cirit-birit, tekstur najis akan lebih berair dan berair. Anak kecil anda akan membuang air besar lebih kerap daripada biasa. Cirit-birit juga sering disertai demam, mual, muntah, kekejangan, dan dehidrasi. Oleh itu, jika cirit-birit anak kecil anda berlangsung lebih dari 2 hari, maka anda tidak boleh mengabaikannya dan segera membawanya ke doktor, OK!

Apa yang menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak?

Cirit-birit disebabkan oleh banyak perkara, termasuk jangkitan bakteria, virus, dan parasit. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes cirit-birit pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan virus, salah satunya adalah rotavirus.

Virus

Gastroenteritis virus, yang sering disebut selesema perut, adalah penyakit biasa pada kanak-kanak. Ini boleh mengakibatkan cirit-birit, loya, dan muntah. Gejala ini biasanya hanya akan dialami selama beberapa hari.

Namun, jika anak masih kecil atau masih bayi dan kekurangan cairan, kemungkinan besar dia akan mengalami dehidrasi. Selain rotavirus, enterovirus seperti coxsackievirus juga menjadi penyebab cirit-birit pada kanak-kanak.

Bakteria

Terdapat banyak jenis bakteria yang menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak, termasuk E. coli, Salmonella, Campylobacter, dan Shigella. Bakteria ini sering menjadi penyebab utama keracunan makanan, yang boleh menyebabkan gejala cirit-birit dan muntah beberapa jam selepas jangkitan.

Parasit

Parasit yang boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak adalah giardiasis dan cryptosporidiosis.

Selain tiga perkara di atas, penyebab cirit-birit lain pada kanak-kanak adalah:

 • Intoleransi makanan.

 • Alahan makanan.

 • Kesan ubat yang diambil.

 • Masalah pencernaan, seperti penyakit radang usus (IBD) atau radang usus (kolitis).

 • Gangguan perut dan usus, contohnya sindrom iritasi usus (IBS).

 • Setelah melakukan pembedahan perut atau pundi hempedu.

 • Mengonsumsi makanan atau minuman yang tinggi gula, misalnya minum terlalu banyak jus.

 • Intoleransi laktosa.

Apakah Gejala Cirit-birit pada Kanak-kanak?

Setiap kanak-kanak dapat mengalami gejala cirit-birit yang berbeza. Walau bagaimanapun, biasanya kanak-kanak yang mengalami cirit-birit akan mengalami:

 1. kekejangan.

 2. Sakit perut.

 3. kembung.

 4. Mual.

 5. Pergerakan usus yang kerap.

 6. Demam.

 7. Najis berdarah.

 8. Kekeringan.

 9. Tidak dapat menahan pergerakan usus.

Ubat Cirit-birit Semula Jadi untuk Kanak-kanak

Kesihatan pencernaan yang tidak dijaga adalah risiko besar untuk cirit-birit. Cirit-birit itu sendiri boleh membawa maut pada kanak-kanak, salah satunya menyebabkan dehidrasi teruk. Sebelum berjumpa doktor, mari rawat cirit-birit pada kanak-kanak dengan ubat cirit-birit semula jadi untuk kanak-kanak!

1. Perhatikan pengambilan cecair anda

Komplikasi utama cirit-birit adalah risiko dehidrasi. Oleh itu, selalu memenuhi pengambilan cecair anak kecil anda, misalnya dengan rajin memberinya air atau sup. Sekiranya bayi anda masih menyusu, maka menyusukannya sekerap mungkin. Sekiranya dia tidak mahu minum, anda boleh memberinya es loli.

2. Beri ORS

ORS dapat membantu menghidrasi anak kecil anda. Ubat cirit-birit semula jadi ini untuk kanak-kanak dalam bentuk cecair dan serbuk, jadi ia perlu dilarutkan dalam air sebelum dimakan.

Untuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, anda boleh memberikan 50-100 cc ORS. Sementara itu, jika anak kecil anda berumur lebih dari 1 tahun, anda boleh memberi cecair ORS sekitar 100-200 cc.

3. Sapukan Diet BRAT

American Academy of Pediatrics mengesyorkan diet BRAT untuk kanak-kanak yang telah makan pepejal ketika mereka mengalami cirit-birit. Diet BRAT merangkumi pisang, beras, saus epal, dan roti bakar tanpa garam.

Makanan ini terasa agak hambar, sehingga tidak akan mengganggu kerja perut yang sensitif. Pisang juga mengandungi kalium, yang baik untuk orang yang mengalami cirit-birit.

Setelah 48 jam melaksanakan diet BRAT, anda secara beransur-ansur dapat memberi buah dan sayur si kecil. Sekiranya cirit-birit anak anda reda, cuba berikan daging dan produk tenusu kepadanya.

4. Jangan Beri Jus Buah

Berdasarkan maklumat dari Pusat Bayi, sesetengah kanak-kanak mengalami cirit-birit kerana terlalu banyak minum jus atau minuman bergula. Ibu juga disarankan untuk membatasi pemberian jus buah kepada anak sekitar setengah gelas sehari. Sekiranya si kecil berkeras minum jus, campurkan jus itu dengan air untuk menjadikannya lebih nipis.

5. Meningkatkan Pengambilan Lemak dan Serat yang Sihat

Menurut Riley Hospital for Children, ternyata cirit-birit kronik boleh berlaku tanpa sebab yang pasti. Dalam kes ini, anda dapat membantu melegakan cirit-birit si kecil dengan meningkatkan lemak dan serat yang sihat dalam makanannya.

6. Keperluan Zink yang mencukupi

Zinc berperanan membantu membersihkan kuman penyakit di dalam badan, menjadikan tubuh lebih mudah menyerap air dan elektrolit, dan memulihkan fungsi sel usus. Masalahnya ialah apabila anda mengalami cirit-birit, badan anda kehilangan banyak zink. Oleh itu, ibu boleh memberikan ubat cirit-birit semula jadi untuk kanak-kanak dalam bentuk makanan yang kaya dengan zink, seperti daging, ikan, dan brokoli.

Ibu juga boleh memberi tablet zink yang diperoleh daripada cadangan doktor. Secara amnya, dos tablet zink untuk kanak-kanak di bawah umur 6 bulan adalah 10 mg sekali sehari. Manakala dos untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan adalah 20 mg sekali sehari.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda boleh memberi ubat kepada si kecil untuk mengurangkan cirit-birit. Sudah tentu, kandungan ubat semula jadi yang dipilih mestilah selamat dan berkesan untuk merawat cirit-birit anak kecil anda, ya! Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan ubat kepadanya.

Sekali lagi, jangan memandang rendah cirit-birit pada kanak-kanak. Sebabnya, ini adalah penyakit kedua yang meragut nyawa banyak kanak-kanak selepas radang paru-paru. Sebenarnya, cirit-birit boleh menjadi penyebab kegagalan berkembang pada kanak-kanak! Semoga anak anda cepat sembuh, Ibu.

Rujukan:

UNICEF: Penyakit diare

Perubatan Johns Hopkins: Cirit-birit pada Kanak-kanak

Healthlink BC: Cirit-birit, Umur 12 dan Lebih tua

Berita Perubatan Hari Ini: Cara merawat cirit-birit di rumah

LIVESTRONG: Rawatan Rumah untuk Cirit-birit Kanak-kanak

Kompas.com: Dalam Mengubati Cirit-birit, ORS sahaja tidak mencukupi

KidsHealth: Cirit-birit

Kesihatan Detik: Jangan hanya memberi ORS, juga mengenali tahap dehidrasi ketika anak anda mengalami cirit-birit

WebMD: Cirit-birit pada Kanak-kanak: Punca dan Rawatan

Dalam merawat cirit-birit, ORS sahaja tidak mencukupi

Artikel ini telah diterbitkan di Kompas.com dengan tajuk "Dalam Mengubati Cirit-birit, ORS sahaja tidak mencukupi", //sains.kompas.com/read/2018/09/18/183700323/dalam-mebati-diare-oralit- hanya-tidak-cukup.

Pengarang: Bhakti Satrio Wicaksono

Penyunting: Shierine Wangsa Authority