Kelebihan Edamame untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Bukan hanya senang diproses dan rasanya enak, malah ada banyak, anda tahu, kelebihan edamame untuk wanita hamil. Setelah membaca penjelasan berikut, dijamin anda akan menikmati makanan ringan yang lebih sihat ini. Mari bercakap sekarang, mari pergi!

Di Sebalik Kelebihan Edamame untuk Wanita Hamil

Sebelum membincangkan secara terperinci mengenai faedah edamame untuk wanita hamil, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa fakta menarik di sebalik biji hijau ini. Adakah anda tahu bahawa edamame sebenarnya adalah kacang soya yang belum matang?

Ya, edamame adalah kacang soya yang dituai sebelum ia mula mengeras tetapi kekal di kulit. Kemudian, edamame separuh dimasak dan dibekukan untuk mengekalkan rasa segar. Edamame jarang dijual segar dan lebih biasa dijual beku, jadi ia tersedia sepanjang tahun tanpa menunggu musim. Setelah pod edamame masak, dikeraskan, dan kering, kemudian diproses untuk membuat susu kedelai dan tauhu.

Cara memproses edamame sangat mudah. Edamame biasanya dikukus di dalam air dan kemudian dimakan dengan menekan kacang keluar dari polong. Untuk rasa, anda boleh menambah beberapa sudu garam setelah edamame selesai dikukus. Atau, hanya memakannya sebaik sahaja ia dikukus, kerana rasa asalnya masih sedap dan tidak hambar.

Kacang Edamame telah menjadi semakin popular dalam dekad yang lalu, terutama di kalangan orang Amerika. Itulah sebabnya, orang hanya tahu bahawa kacang soya hanya boleh diproses menjadi produk soya yang terkenal seperti tauhu, miso, dan susu kedelai. Sebenarnya, kebiasaan makan edamame yang telah direbus dalam air masin sudah lama wujud dalam budaya Jepun. Biasanya, edamame disajikan di bar sebagai makanan ringan ketika lelaki minum bir.

Tetapi, mengapa edamame begitu popular sekarang? Sebilangan orang menyebut edamame sebagai sayur super atau ajaib kerana ia adalah satu-satunya sayur yang mengandungi kesemua sembilan asid amino penting. Ini menjadikan edamame sebagai sumber protein lengkap, serupa dengan daging atau telur. Edamame juga mengandungi isoflavon yang biasanya terdapat dalam semua produk soya. Lalu, apa hubungan antara isoflavon ini dan faedah edamame untuk wanita hamil?

Kelebihan Edamame untuk Wanita Hamil # 1: Sumber Protein Sayur

Mendengar istilah protein, tentu saja, sangat kerap ya, Ibu. Namun, mungkin tidak semua orang tahu bahawa protein adalah salah satu komponen terpenting untuk membentuk tisu badan.

Sebabnya, protein terdapat di setiap sel tubuh, membentuk kulit, otot, rambut, kuku, dan tisu lain. Protein inilah yang menyediakan struktur untuk sel-sel tubuh dan membantu sistem tisu badan berfungsi dengan baik, seperti membantu sel-sel untuk memperbaiki diri.

Nah, protein ini sangat diperlukan ketika calon manusia sedang terbentuk di rahim ibunya, alias semasa kehamilan. Protein yang akan membantu pertumbuhan fizikal si kecil berjalan dengan sempurna, serta membantu pengembangan bidang penting lain, seperti:

  • Pertumbuhan dan pembaikan tisu baru dan rosak.
  • Buat antibodi untuk sistem imun bayi.
  • Buat hormon dan enzim.
  • Membantu otot berfungsi dengan baik.
  • Membawa oksigen melalui darah.

Dengan begitu banyak fungsi protein, tidak menghairankan bahawa keperluan protein anda akan meningkat secara mendadak semasa kehamilan. Itulah sebabnya, Ibu disarankan untuk makan banyak protein, baik haiwan dan sayur-sayuran, bahkan sebelum anda merancang untuk hamil.

Nah, ini adalah salah satu kelebihan edamame untuk wanita hamil, iaitu sebagai sumber protein sayuran yang senang diperoleh dan dapat dinikmati tanpa memerlukan banyak proses memasak. Supaya anda mendapat nutrisi yang lengkap dan sempurna. Edamame juga merupakan sumber kalsium dan protein jika anda tidak toleran terhadap laktosa (tubuh tidak dapat mencerna laktosa dari produk tenusu dengan betul dan menyebabkan gejala seperti loya dan perut kembung).

Baca juga: Makan Telur Setiap Hari Selamat untuk Tahap Kolesterol!

Kelebihan Edamame untuk Wanita Hamil # 2: Sumber Folat

Folate adalah sekumpulan vitamin B yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan badan yang sihat. Apakah perbezaan antara folat dan asid folik? Mineral ini disebut sebagai folat tanpa kata "asam" ketika berasal dari makanan semula jadi, seperti sayuran hijau berdaun dan edamame. Sementara itu, ia akan disebut sebagai asid folik apabila diproses secara kimia menjadi makanan tambahan.

Fungsi folat untuk kehamilan tidak boleh dipandang rendah. Nutrien ini terbukti menyumbang kepada pembentukan sistem saraf dan pencegahan kecacatan tiub saraf pada bayi. Selain itu, folat yang mencukupi juga membantu mencegah kelahiran pramatang yang berisiko menyebabkan komplikasi dan kesan serius pada bayi.

Nasib baik, salah satu kelebihan edamame untuk wanita hamil adalah bahawa ia mengandungi folat tinggi. Oleh kerana edamame adalah kacang kedelai yang belum matang, terdapat perbezaan kandungan gizi edamame dan kacang soya yang dimasak yang biasanya diproses menjadi susu tauhu, tempe, atau susu kedelai. Berikut ini adalah perbandingan kandungan vitamin dan mineral antara edamame dan kacang soya yang dimasak dalam 100 gram.

Kandungan Pemakanan

Edamame

Kacang Soya masak

Folat

78%

14%

Vitamin K1

33%

24%

tiamin

13%

10%

Riboflavin

9%

17%

Besi

13%

29%

Tembaga

17%

20%

Mangan

51%

41%

Kelebihan Edamame untuk Wanita Hamil # 3: Mencegah Osteoporosis

Kalsium adalah salah satu mineral penting yang perlu dipenuhi semasa mengandung. Sebabnya, ketika hamil, tubuh akan menumpukan perhatian pada pertumbuhan janin, sehingga simpanan kalsium dari badan anda akan diambil. Nah, jika ternyata tubuh anda berada dalam keadaan kekurangan kalsium semasa hamil dan tidak segera dipenuhi dari pengambilan makanan atau makanan tambahan, maka keperluan kalsium anda akan diambil dari kalsium yang ada, iaitu tulang anda sendiri. Keadaan ini membawa osteoporosis kepada semua wanita hamil.

Dalam beberapa kajian, didapati bahawa dengan memakan makanan kedelai yang diproses secara teratur, yang kaya dengan isoflavon, dapat mengurangi risiko osteoporosis kerana dapat meningkatkan kadar kepadatan tulang. Dan, seperti yang anda ketahui, edamame adalah kacang soya yang mempunyai kandungan nutrisi yang lebih kaya daripada produk soya yang diproses. Sangat hebat, kelebihan edamame untuk wanita hamil yang satu ini!

Baca juga: Kelebihan Minyak Zaitun untuk Kecantikan

Kesan Sampingan Manfaat Edamame untuk Wanita Hamil

Manfaat edamame untuk wanita hamil dan kesihatan secara umum, tidak perlu diragui. Walaupun begitu, anda masih perlu memperhatikan kemungkinan kesan sampingan, jika anda berada dalam keadaan ini:

1. Alergi soya

Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa anda alah kepada soya dan semua produk turunannya, maka anda tidak boleh mencuba memakan edamame. Kerana, bukan keuntungan yang akan anda perolehi, tetapi anda mungkin mengalami beberapa gejala alergi soya seperti: Mual, gatal-gatal, cirit-birit, dan kulit kemerahan.

2. Mengambil ubat tertentu

Sekiranya anda perlu mengambil ubat penipisan darah semasa kehamilan berdasarkan nasihat doktor anda, maka anda harus mengelakkan semua bentuk soya dalam diet anda. Sebabnya, ia akan meningkatkan risiko pendarahan yang berbahaya bagi kehamilan anda.

3. Mengalami masalah perut

Mengonsumsi soya, termasuk edamame, dalam jumlah yang berlebihan, boleh menyebabkan kesan sampingan cirit-birit, sembelit, dan kekejangan perut.

Oleh itu, untuk benar-benar mendapat manfaat daripada edamame untuk wanita hamil, perhatikan dosnya dan sesuaikan dengan keadaan ibu anda.

Baca juga: Ketahui Proses Yang Berlaku Dan Tanda-Tanda Awal Kehamilan

Sumber

Garis Kesihatan. Faedah Edamame.

Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Folat dalam Kehamilan.

Persimpangan Ibu. Edamame Semasa Kehamilan.