vitamin untuk pesakit kencing manis

Sebagai pesakit kencing manis, Rakan diabetes mesti sentiasa menjaga kesihatan agar gula darah terkawal. Nah, ada beberapa makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis yang mempunyai manfaat kesihatan.

Bergantung pada jenis ubat yang diambil oleh Diabestfriends untuk mengawal diabetes, terdapat beberapa makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit diabetes yang boleh diambil.

Tetapi tentu saja, sebelum mengambil suplemen mineral dan vitamin untuk pesakit diabetes, Rakan diabetes mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor, untuk memastikan mereka selamat menjalani rawatan yang mereka jalani.

Berikut adalah cadangan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis!

Baca juga: Bolehkah Diabetis Makan Baking Soda?

Makanan Tambahan Mineral dan Vitamin untuk pesakit kencing manis

Dari banyak mineral dan vitamin, yang disebutkan di bawah biasanya disyorkan untuk pesakit diabetes:

1. ALA dan GLA

ALA (asid alpha-lipoic) atau asid alpha-lipoic adalah antioksidan yang kuat dan serba boleh, yang berfungsi untuk merawat neuropati diabetes dan mengurangkan kesakitan akibat kerosakan radikal bebas. Di samping itu, beberapa kajian mendapati hubungan antara ALA dan penurunan daya tahan insulin sehingga dapat meningkatkan kawalan gula darah.

Sementara itu, GLA (asid gamma-lipoik) adalah antioksidan semula jadi yang biasanya terdapat pada minyak primrose malam, minyak borage, dan minyak biji currant hitam.

GLA dapat mengoptimumkan fungsi saraf yang rosak oleh neuropati diabetes. Oleh itu, kedua-dua ALA dan GLA termasuk dalam makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis, terutama yang menghidap neuropati diabetes.

2. Biotin

Biotin berfungsi dengan insulin di dalam badan, dan meningkatkan aktiviti enzim glukokinase di dalam badan. Glukokinase berperanan dalam langkah pertama proses penggunaan glukosa.

Glukokinase hanya terdapat di hati, dan pada orang yang menghidap diabetes, tahapnya sangat rendah. Oleh itu, glukokinase sebagai mineral dan suplemen vitamin untuk pesakit kencing manis sangat baik.

3. Carnitine (L-Carnitine, Acetyl L-Carnitine)

Carnitine diperlukan oleh tubuh untuk menggunakan lemak sebagai tenaga. Carnitine adalah mineral semulajadi yang berasal dari asid amino hidrofilik. Pesakit kencing manis yang mengambil carnitine secara amnya bertindak balas dengan baik, dan kadar lemak yang tinggi dalam darah menurun.

Carnitine membantu mencerna asid lemak di dalam badan. Selain itu, karnitin juga membantu mencegah ketoasidosis diabetes. Jadi, karnitin adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

4. Kromium

Kromium adalah nutrien penting dalam tubuh untuk melawan diabetes. Dengan kromium, penderita diabetes dapat meningkatkan toleransi gula darah, menurunkan kadar gula darah puasa, bersama dengan kolesterol, sambil meningkatkan kolesterol HDL.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen kromium dapat meningkatkan toleransi gula dalam darah pada penderita diabetes jenis 1 dan jenis 2. Latihan juga meningkatkan kepekatan kromium tisu.

Di samping itu, kromium juga bermanfaat bagi orang yang mempunyai keadaan pra-diabetes, dan juga wanita yang menghidap diabetes kehamilan. Jadi, kromium adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin yang disyorkan untuk pesakit diabetes.

5. Koenzim Q10

Coenzyme Q10 adalah sebatian yang terdapat di dalam badan secara semula jadi, dan berperanan dalam metabolisme karbohidrat. Penyelidikan menunjukkan bahawa haiwan dengan diabetes mempunyai kekurangan koenzim Q10.

Ujian klinikal menggunakan koenzim Q10 telah menunjukkan bahawa suplemen mineral ini dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan ketara. Coenzyme Q10 juga menyokong tahap oksigen dalam darah, yang dapat membantu merawat retinopati diabetes.

Jadi, koenzim Q10 adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin yang disyorkan untuk pesakit diabetes.

6. Inositol

Inositol adalah bahagian penting dalam tubuh, terutama untuk kesihatan membran sel dan tahap kolesterol darah. Selain itu, inositol juga dianggap mempunyai fungsi memulihkan kesan neuropati diabetes.

7. Mangan

Keadaan kekurangan mangan adalah perkara biasa bagi penghidap diabetes. Sebenarnya, dalam beberapa kes keadaan tersebut dianggap sebagai salah satu penyebab diabetes. Mangan boleh menjadi faktor penyumbang cara enzim memproses metabolisme gula darah. Jadi, mangan adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

8. Magnesium

Tahap magnesium cenderung menurun pada penderita diabetes, dan bahkan dapat menurun ke tahap berbahaya pada orang yang menderita retinopati diabetes.

Kekurangan magnesium juga dapat mempengaruhi kawalan gula darah pada penderita diabetes tipe 2. Kekurangan mangan dapat mengganggu proses rembesan insulin dan juga meningkatkan daya tahan insulin.

Jadi, magnesium adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis. Semasa mengambil suplemen magnesium, biasanya disarankan bagi pesakit diabetes untuk menurunkan dos insulin mereka.

9. Niacin

Niacin biasanya ditujukan untuk orang yang memiliki kadar kolesterol tinggi dan dapat digunakan dalam kombinasi dengan obat peredaran darah. Walau bagaimanapun, tahap niasin yang tinggi boleh mengganggu toleransi gula dalam darah, jadi sebilangan penghidap diabetes tidak digalakkan mengambil suplemen niasin. Rujuk lebih lanjut dengan doktor Diabestfriend mengenai perkara ini.

10. Kalium

Rawatan insulin boleh menyebabkan kekurangan kalium. Oleh itu, dengan mengambil makanan tambahan kalium, pesakit diabetes dapat meningkatkan kepekaan insulin dan keberkesanan hormon. Jadi, kalium adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

11. Taurin

Taurin tidak digunakan dalam sintesis protein, tetapi biasanya terdapat dalam makanan kaya protein. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 pada umumnya mengalami tahap taurin yang rendah sehingga dapat mempengaruhi kelikatan darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Suplementasi taurin untuk pesakit diabetes boleh berguna untuk mengawal kelikatan darah. Jadi, taurin adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

12. Vanadium

Makanan tambahan vanadium dapat meningkatkan kepekaan insulin, jadi pesakit diabetes biasanya harus menurunkan jumlah insulin yang diperlukan untuk menjaga kontrol gula darah.

Kajian haiwan dan manusia menunjukkan hubungan antara tahap vanadium dan kadar gula darah normal. Jadi, vanadium adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

Baca juga: Mengalami Keturunan Diabetes, Bolehkah Anda Mengelakkan Penyakit Ini?

13. Vitamin B6

Neuropati, keadaan di mana sistem saraf rosak kerana kadar gula darah tinggi, dapat disebabkan oleh kekurangan vitamin B6, juga dikenal sebagai pyrodidine.

Makanan tambahan pirodidin dapat meningkatkan toleransi gula dalam darah, terutama pada orang yang menghidap diabetes kehamilan. Jadi, vitamin B6 adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

14. Vitamin B12

Vitamin B12 mempunyai peranan penting dalam merawat neuropati diabetes. Vitamin B12 penting untuk menyokong fungsi sel saraf. Jadi, pengambilan vitamin B12 sebagai mineral dan vitamin tambahan untuk pesakit kencing manis dapat mengurangkan kerosakan saraf.

15. Vitamin C

Orang yang menghidap diabetes jenis 1 umumnya mempunyai tahap vitamin C yang rendah. Dengan meningkatkan tahap vitamin C dalam aliran darah, jumlah sorbitol dapat dikurangkan. Sorbitol adalah gula berbahaya yang dapat meningkatkan risiko komplikasi diabetes, seperti retinopati, neuropati, dan kerosakan ginjal.

Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam meningkatkan toleransi gula dalam darah. Jadi, vitamin C adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

16. Vitamin D

Vitamin D mempunyai banyak faedah kesihatan. Vitamin D dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas terhadap pendedahan cahaya matahari. Vitamin D dapat meningkatkan kepekaan insulin dan penting untuk pengaturan gula darah. Jadi, vitamin D adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

17. Vitamin E

Vitamin E dapat meningkatkan oksigen dalam darah, melawan toksin, dan meningkatkan aktiviti insulin di dalam badan. Apabila badan kekurangan vitamin E, struktur dalaman dapat dirusak oleh radikal bebas.

Meningkatkan pengambilan vitamin E dalam aliran darah dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2, dan pada orang dengan diabetes jenis 2 dapat meningkatkan toleransi gula darah. Jadi, vitamin E adalah salah satu makanan tambahan mineral dan vitamin untuk pesakit kencing manis.

18. Zink

Kekurangan zink juga dianggap dapat meningkatkan perkembangan diabetes pada sesetengah orang. Zink itu sendiri juga penting dalam metabolisme insulin. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 sering mengalami kekurangan zink.

Jadi, mengambil zink sebagai mineral dan suplemen vitamin untuk pesakit kencing manis adalah baik untuk menurunkan kadar gula dalam darah dalam beberapa kes diabetes jenis 1.

Baca juga: Pesakit kencing manis Jangan Makan Nasi Panas Ya!

Sumber:

Diabetes.co.uk. Vitamin dan Mineral.