Cara mengatasi susu ibu yang bocor | Saya sihat

Salah satu perkara yang sering dialami oleh ibu menyusu adalah membocorkan susu. Walaupun setiap wanita berbeza, kebanyakan akan mengalaminya pada minggu pertama penyusuan. Ada yang berhenti pada 6-10 minggu, ada yang terus mengalaminya sehingga tempoh penyusuan selesai. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kebocoran susu ibu, Ibu!

Mengapa susu ibu boleh meresap?

Membocorkan susu ibu adalah perkara biasa yang berlaku. Semasa anda di rumah, mungkin anda tidak peduli. Namun, ketika anda mula bekerja atau melakukan aktiviti di luar rumah, susu yang tiba-tiba meresap dan membasahi pakaian anda pasti akan menarik perhatian orang dan membuat Ibu tidak selesa.

Ini sebenarnya petanda yang baik kerana ini bermaksud bahawa tubuh anda dengan lancar menghasilkan pengambilan nutrien untuk si kecil anda setiap masa. Susu ibu yang bocor juga boleh berlaku kerana:

  • Hormon oxytocin atau biasanya dikenali sebagai hormon kebahagiaan, berfungsi memicu sel otot di payudara untuk mengeluarkan susu (refleksi kekecewaan).
  • Tubuh berusaha untuk mengurangkan tekanan pada payudara dan membantu mencegah masalah penyusuan, seperti pembengkakan, penyumbatan pada saluran susu, dan mastitis.
  • Payudara jarang atau tidak digunakan untuk menyusukan si kecil.
  • Anda menyusukan anak anda (payudara yang lain juga akan mengeluarkan susu).

Cara mengatasi susu ibu yang bocor

Pembalut payudara adalah salah satu penyelesaian terbaik yang boleh anda gunakan semasa melakukan aktiviti di luar rumah. BabySafe Breast Pad mampu membantu Ibu menyerap lebihan susu yang keluar sehingga tidak meresap dan basah pakaian kerana lapisan bawahnya tahan air (kalis air).

Dibuat dari lapisan polimer yang sangat menyerap, BabySafe Breast Pad juga akan memastikan puting anda sentiasa kering. Sekiranya puting dan payudara anda tidak lembab, anda boleh mengelakkan jangkitan.

Lapisan juga kedap udara, menjadikannya sejuk dan selesa digunakan. Ibu juga tidak perlu takut pad payudara bergeser ketika menggunakannya, kerana BabySafe Breast Pad mempunyai 2 perekat yang kuat di setiap sisi. Jadi, Ibu masih boleh selesa dengan aktiviti tanpa perlu memakai pakaian tebal atau berlapis untuk menutupi susu yang bocor, deh! BabySafe Breast Pad tersedia dalam pek 56, 36, dan 12, yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda. (AS)