Fungsi cecair amniotik - GueSehat.com

Cecair amniotik mempunyai banyak fungsi penting dan penting untuk perkembangan janin. Sekiranya jumlah cecair amniotik di rahim terlalu sedikit, komplikasi boleh berlaku. Adakah anda benar-benar mengetahui fungsi cecair amniotik? Jangan hanya tahu kerana anda mendengar istilah Ibu, mari kenali cecair ketuban lebih banyak lagi!

Apabila janin tumbuh dan berkembang di rahim, ia dikelilingi oleh cecair yang berada di dalam kantung ketuban dan mempunyai 2 membran atau membran, iaitu amnion dan chorion. Pada mulanya, cairan ketuban terdiri daripada air yang dihasilkan oleh Ibu. Namun, ketika memasuki usia kehamilan 20 minggu, cairan ketuban juga dicampurkan dengan air kencing janin.

Cecair amniotik juga mengandungi komponen penting, seperti nutrien, hormon, dan antibodi yang melawan jangkitan. Apabila cairan ketuban berwarna hijau atau coklat, ini menunjukkan bahawa janin telah melewati mekonium. Meconium adalah najis pertama bayi. Biasanya, ini akan keluar 24 jam pertama selepas bayi dilahirkan. Sekiranya bayi telah melewati mekonium semasa dalam kandungan, ia berpotensi menyebabkan masalah pernafasan, seperti sindrom aspirasi mekonium.

Lalu, apa fungsi cecair amniotik dalam badan?

Cecair ketuban mempunyai banyak fungsi, seperti:

  • Melindungi janin di dalam rahim. Cecair ketuban berperanan melindungi janin dan menjaganya dari tekanan luaran.
  • Kawal suhu janin. Cecair ketuban mengasingkan janin dan mengawal suhu normal untuk memastikan janin tetap hangat di dalam rahim.
  • Kawal jangkitan. Seperti diketahui, cairan ketuban mengandungi antibodi yang dapat melawan jangkitan sekaligus melindungi janin.
  • Membantu perkembangan paru-paru dan sistem pencernaan. Dengan bernafas dan menelan cairan ketuban, janin melancarkan otot paru-parunya.
  • Membantu perkembangan otot dan tulang. Apabila janin bebas bergerak dalam rahim, ini dapat memberi peluang kepadanya mengembangkan otot dan tulang dengan betul.
  • Sebagai pelincir dan mencegah bahagian badan, seperti jari dan jari kaki tumbuh melekat.
  • Menyokong tali pusat. Dengan adanya cecair amniotik, tali pusat di rahim tidak dapat dimampatkan. Dengan cara itu, bayi mendapat cukup makanan dan oksigen dari plasenta.

Gangguan Biasa Yang Boleh Berlaku di Air Amniotik

Anda mungkin mengalami sejumlah besar cecair amniotik. Gangguan biasa yang boleh mempengaruhi cecair amniotik adalah:

  • Oligohidramnios adalah keadaan cecair amniotik yang terlalu sedikit. Oligohydramnios boleh berlaku dalam keadaan membran yang koyak, masalah dengan plasenta, preeklampsia, diabetes, lupus, atau kelainan pada janin.
  • Polyhydramnios adalah keadaan di mana jumlah cecair amniotik berlebihan. Selain itu, gangguan janin yang boleh menyebabkan keadaan ini, seperti gangguan pencernaan, atresia duodenum atau esofagus, gangguan pertumbuhan tulang, masalah degupan jantung janin, jangkitan, atau kelainan pada paru-paru janin. Diabetes kehamilan juga boleh meningkatkan risiko.

  • Pecahnya membran pramatang adalah keadaan cecair ketuban yang keluar sebelum tiba masanya untuk melahirkan. Kadang kala, selaput yang pecah sebelum ini kelihatan seperti air kencing. Sekiranya cecair tidak berwarna dan tidak berbau, itu bermaksud cecair amniotik. Sebaliknya, jika pelepasan berwarna hijau, coklat, atau berbau busuk, ini dapat menunjukkan mekonium atau jangkitan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera dapatkan bantuan perubatan.

Sekarang anda tahu lebih banyak mengenai cecair ketuban, bukan? Sekiranya anda mengalami masalah atau gangguan yang berkaitan dengan kehamilan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin, ya. Anda boleh menemui doktor di sekitar anda dengan menggunakan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com. Klik di sini untuk melakukannya! (TI / AS)

Sumber:

Smith, Lori. 2018. Apa yang Perlu Tahu mengenai Cairan Amniotik? . [di talian]. Berita Perubatan Hari Ini.