Apa itu Hypoxia - Saya Sihat

Apa itu Hypoxia? Hipoksia adalah keadaan tahap oksigen rendah dalam tisu badan. Apabila badan tidak mempunyai tahap oksigen yang mencukupi dalam sistemnya, Gang Sihat dapat menghidap hipoksia. Jadi apa perbezaan antara hipoksia dan hipokemia?

Walaupun serupa, perbezaan antara hipoksia dan hipokemia sebenarnya sangat jelas. Sekiranya hipoksia adalah istilah untuk keadaan kekurangan oksigen dalam tisu, maka hipokemia adalah keadaan kekurangan oksigen dalam darah.

Hipoksia dan hipokemia adalah dua keadaan yang berbeza, yang sering digunakan untuk beberapa gejala yang sama. Sekiranya anda sudah mengetahui perbezaan antara hipoksia dan hipokemia, Gang Sihat juga perlu memahami kesan kedua-dua keadaan tersebut.

Tanpa oksigen, semua organ tubuh termasuk otak, hati, dan organ lain boleh rosak hanya beberapa minit setelah gejala muncul. Maka penting untuk mengetahui apa itu hipoksia, gejala, rawatan dan sebabnya!

Baca juga: Berhati-hati dengan Cuaca Dingin Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

Punca Hipoksia

Kita mendapat oksigen dari udara yang kita hirup ketika kita bernafas. Apabila terdapat keadaan yang menyebabkan proses pernafasan terganggu, hipoksia atau hipokemia akan berlaku.

Sebagai contoh, serangan asma yang teruk boleh menjadi penyebab hipoksia pada orang dewasa dan kanak-kanak. Semasa serangan asma, saluran udara menjadi sempit, menjadikan udara lebih sukar untuk memasuki paru-paru. Batuk, kerana mekanisme tubuh untuk membersihkan paru-paru memerlukan lebih banyak oksigen. Serangan asma akan memburukkan lagi gejala.

Selain serangan asma, penyebab hipoksia lain adalah kerosakan paru-paru akibat trauma. Berikut adalah beberapa penyebab hipoksia:

 • Penyakit paru-paru seperti penyakit paru obstruktif kronik (COPD), emfisema, bronkitis, radang paru-paru, dan edema paru (cairan di paru-paru)
 • Ubat penahan sakit dengan kesan kuat dan ubat lain yang menahan nafas anda
 • Masalah jantung
 • Anemia
 • Keracunan sianida (sianida adalah bahan kimia yang digunakan untuk membuat plastik dan produk lain)

Gejala Hipoksia

Setelah mengetahui apa itu hipoksia, anda perlu mengetahui apa simptomnya. Walaupun gejala boleh berbeza-beza dari orang ke orang, gejala hipoksia yang paling biasa adalah:

 • Perubahan warna kulit, dari biru ke merah
 • Kekeliruan
 • Batuk
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Nafas semakin pantas
 • Susah bernafas
 • Denyutan jantung menjadi perlahan
 • Berpeluh
 • Bersin

Sekiranya anda mengalami simptom hipoksia di atas, segera dapatkan rawatan perubatan.

Rawatan Hipoksia

Bukan hanya mengetahui apa itu hipoksia dan penyebab hipoksia, anda juga perlu mengetahui rawatannya. Rawatan hipoksia mesti dilakukan di hospital, kerana doktor memerlukan alat untuk mengukur tahap oksigen dalam badan atau darah.

Rawatan utama adalah untuk mendapatkan oksigen terus ke dalam badan. Oksigen yang disimpan di dalam tiub akan dialirkan ke dalam badan melalui tiub infus atau topeng nebulizer. Terapi ini pada kebanyakan pesakit cukup untuk meningkatkan kadar oksigen.

Ubat asma dalam bentuk inhaler juga dapat melegakan gejala sesak nafas. Sekiranya kaedah ini tidak mencukupi, doktor kemungkinan akan memberikan ubat melalui aliran darah, atau secara intravena di tangan. Anda mungkin juga memerlukan steroid untuk mengurangkan keradangan pada paru-paru atau antibiotik untuk merawat jangkitan yang ada.

Sekiranya hipoksia sudah membahayakan nyawa anda dan rawatan di atas tidak berfungsi, maka anda mungkin memerlukan mesin khas untuk bernafas.

Cara Mencegah Hipoksia

Setelah mengetahui apa yang menyebabkan hipoksia dan rawatannya, anda mesti mengetahui cara mencegahnya. Kaedah terbaik untuk mencegah hipoksia adalah dengan mengawal asma. Disiplin menjalani rawatan asma. Selain itu, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

 • Mengambil ubat untuk mencegah kambuh asma
 • Makan makanan yang betul dan menjalani gaya hidup aktif
 • Ketahui perkara-perkara yang mencetuskan kemerosotan asma anda, dan cari cara untuk mencegahnya
Baca juga: Suhu Udara yang Lebih Dingin di Indonesia, Hati-Hati Batuk!

Mengapa Orang yang Menetap di Dataran Tinggi Dapat Hipoksia?

Ramai yang tertanya-tanya, mengapa orang yang tinggal di kawasan tinggi boleh mengalami hipoksia? Apabila seseorang berada di ketinggian tinggi, sekurang-kurangnya 2500 meter di atas permukaan laut, maka dia dapat mengalami hipoksia atau kekurangan oksigen.

Terdapat beberapa sebab untuk ini. Semasa ketinggian tinggi, orang melakukan hiperventilasi dan membakar lebih banyak tenaga, walaupun mereka tidak aktif. Keupayaan badan untuk menyerap oksigen dari darah menurun, mengurangkan keupayaan mereka untuk berfungsi.

Kepekatan hemoglobin, yang membawa oksigen dalam sel darah merah, akan menurun. Akibatnya, tidak banyak oksigen diedarkan ke seluruh tisu. Sekiranya keadaan ini berlaku secara berterusan, dari masa ke masa, mereka mengalami penebalan darah dan juga merasakan gejala seperti keletihan, pening, kesukaran bernafas, insomnia, sakit, deringan di telinga, tangan dan kaki ungu, dan urat yang melebar.

Jadi, penjelasan di atas adalah jawapan mengapa orang yang tinggal di kawasan tinggi boleh mengalami hipoksia. Dalam kes yang melampau, hipoksia boleh menyebabkan kematian.

Perbezaan Antara Hipoksia dan Hipokemia

Perbezaan antara hipoksia dan hipokemia dapat dilihat dari gejala. Gejala dalam kedua kes ini bergantung pada berapa banyak kadar oksigen dikurangkan. Pesakit dengan hipokemia ringan mungkin mengalami kegelisahan, kekeliruan, kegelisahan, atau sakit kepala.

Pesakit dengan hipokemia akut biasanya mengalami kesan peningkatan tekanan darah dan apnea. Pesakit juga mungkin mengalami hipotensi atau kontraksi ventrikel yang tidak teratur (ruang jantung). Pesakit juga mungkin koma.

Sementara itu, pesakit yang mengalami hipoksia mempunyai simptom yang sedikit berbeza. Gejala-gejala ini termasuk sakit kepala, sawan, dan bahkan kematian dalam kes-kes yang melampau. Seperti hipokemia, keparahan gejala hipoksia bergantung kepada tahap keseriusan keadaan.

Perbezaan antara hipoksia dan hipokemia juga dapat dilihat dari penyebabnya, walaupun secara umum penyebabnya adalah gangguan pernafasan. Masalah pernafasan boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Hipoventilasi: penurunan kadar oksigen dan peningkatan kadar karbon dioksida dalam darah
 • Penurunan kandungan oksigen rendah dalam darah
 • Ketidakcocokan ventilasi atau perfusi

Sementara itu, hipoksia boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk serangan jantung, keracunan karbon monoksida, asma, dan lain-lain. Hipoksia juga sering menyerang orang yang tinggal atau mengunjungi kawasan tinggi.

Sementara itu, berdasarkan rawatan, terdapat juga perbezaan antara hipoksia dan hipokemia. Sebagai contoh, hipoksia lebih berisiko berkembang menjadi keadaan yang mengancam nyawa dalam waktu yang singkat, jadi ia mesti dirawat dengan segera. Pesakit biasanya memerlukan alat pernafasan. Pesakit juga mungkin memerlukan ubat untuk mencegah kejang dan tekanan darah tinggi.

Sebaliknya, orang dengan hipokemia biasanya disarankan untuk berbaring untuk meningkatkan bekalan oksigen. Dalam kes yang lebih teruk, pesakit biasanya memerlukan pengudaraan mekanikal. Pesakit juga mungkin memerlukan bantuan oksigen dan pemindahan sel darah merah. (UH)

Baca juga: Kesan Pencemaran Udara, Penduduk Jakarta Terancam Penyakit Paru-Paru!

Sumber:

WebMD. Hypoxia dan Hypoxemia. Julai 2018.

Ilmu Dalam Berita. Ketinggian Tinggi-Hipoksia: Banyak penyelesaian untuk satu masalah. Julai 2012.

Perbezaan antara. Perbezaan Antara Hipoksia dan Hipokemia. 2017

Pittman. R. Pengangkutan Oksigen di Negeri Normal dan Patologi: Kecacatan dan Pampasan. 2011.

UpToDate. Oksigenasi dan mekanisme hipokemia. Disember 2018.