Cara menghilangkan topi buaian pada bayi - GueSehat.com

Sekiranya kulit kepala bayi mengelupas, ada sel-sel kulit mati yang rontok seperti kelemumur, atau lapisan kulit yang kelihatan tebal, keras, berminyak, dan kekuningan atau berwarna coklat disebut topi buaian. Keadaan ini menurut doktor disebut dermatitis seborrheic.

Topi buaian adalah perkara biasa dan biasanya tidak berbahaya. Ini sering dialami oleh bayi sehingga mereka mencapai usia 3 bulan, maka ia akan hilang dengan sendirinya. Walaupun begitu, ada yang masih mengalaminya sehingga berumur 1 tahun, dan hanya hilang pada usia 4 tahun. Walaupun begitu, tidak semua bayi akan mengalami masalah ini. Menurut American Academy of Family Physicians (AAFP), hanya sekitar 10% bayi lelaki dan 9.5% bayi perempuan mempunyai buaian.

Sehingga kini, belum diketahui apa sebenarnya penyebab topi buaian. Beberapa penyelidik percaya bahawa ini berkaitan dengan hormon. Namun, ada juga yang menggeneralisasikan topi buaian sebagai masalah kekurangan imun. Dalam kes ini, akan ada gejala lain yang menyertai topi buaian.

Topi buaian biasanya muncul di kepala dan di belakang telinga. Kadang-kadang, ia juga boleh muncul pada kulit di bawah alis, hidung, ketiak, atau pangkal paha. Kulit yang terkelupas boleh kering atau berminyak, dan umumnya berwarna putih atau kuning.

Walaupun tidak berbahaya dan memerlukan prosedur perubatan tertentu untuk menghapusnya, anda boleh mencuba beberapa kaedah selamat di rumah untuk menghilangkan penutup buaian pada kulit si kecil anda. Dilaporkan melalui Garis Kesihatan, berikut adalah 5 cara yang boleh dilakukan.

1. Gosokkan Kulit Kepala

Mengusap kulit kepala bayi dengan lembut akan membantu menghilangkan sebahagian kulit yang mengelupas. Namun, jangan menggosoknya terlalu keras kerana ia akan membuat si kecil anda kesakitan. Terdapat berus khas yang boleh digunakan untuk menggosok penutup buaian. Tetapi jika anda tidak memilikinya, sikat gigi bayi dengan bulu lembut boleh menjadi pilihan. Lakukan kaedah ini:

 • Gosokkan kawasan kulit kepala dengan lembut ke satu arah.

 • Gosokkan juga rambut untuk menghilangkan kulit mengelupas yang melekat pada rambut.

 • Ini dapat dilakukan ketika rambut si kecil anda basah atau kering.

Gosokkan kulit kepala bayi anda sekali sehari. Sekiranya kulit kepala menjadi merah, maka kurangkan kekerapan menggosok.

2. Kulit Kepala Hidrat

Menghidratkan kulit kepala adalah baik untuk mengurangkan kulit yang lembik dan menyuburkan bahagian dalam kulit kepala. Anda boleh menggunakan minyak zaitun, minyak kelapa, minyak jojoba, atau minyak badam. Minyak bayi juga biasanya dapat membantu mengatasi keadaan ini. Titiskan sedikit minyak terlebih dahulu pada kulit kepala si kecil anda untuk melihat apakah ada reaksi kerengsaan kulit atau tidak. Lakukan kaedah ini:

 • Sapukan sedikit minyak ke kulit kepala si kecil.

 • Urut kulit kepala dengan lembut selama kira-kira 1 minit. Sekiranya masih terdapat bahagian kepala yang lembut, berhati-hatilah mengurut kawasan tersebut.

 • Biarkan minyak menyerap selama 15 minit.

 • Buang minyak dengan mencuci si kecil menggunakan syampu bayi khas.

Anda boleh melakukan kaedah ini sekali sehari. Sebilangan ibu mendapati kaedah ini cukup berkesan. Selagi anak kecil anda tidak alah kepada minyak, maka ini mesti dilakukan oleh Ibu.

3. Menggunakan Minyak pati

Minyak yang sangat pekat ini adalah ubat herba yang mengandungi pati (bahan aktif) dari pelbagai tumbuhan. Menggunakan minyak pati antimikroba dapat membantu melawan topi buaian yang disebabkan oleh kulat, walaupun ini jarang terjadi. Sifat anti-radang dalam minyak pati akan menenangkan kulit kepala.

Pilihan minyak yang boleh digunakan oleh Mums adalah minyak pati lemon atau geranium, atau minyak pembawa seperti minyak jojoba atau minyak kelapa. Sebilangan orang mengesyorkan minyak pokok teh, tetapi tidak selamat untuk bayi di bawah usia 6 bulan.

Kaedah menggunakan minyak pati adalah:

 • Cairkan 2 titis minyak pati dalam 2 sudu minyak pembawa.

 • Sapukan minyak ke kawasan kulit yang mempunyai cradle crap.

 • Biarkan beberapa minit.

 • Sikat atau gosok penutup buaian dengan lembut.

 • Menyingkirkan minyak dengan mencuci kulit kepala si kecil.

Sebelum mencuba kaedah ini, lebih baik berunding dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu. Dan, anda juga harus mengikuti nasihat ahli aromaterapi yang bertauliah semasa menggunakan minyak pati.

4. Memohon Krim Preskripsi

Dalam kes yang melampau, doktor anda mungkin mengesyorkan krim antijamur, hidrokortison, dan zink. Ikut arahan dari doktor atau ahli farmasi anda untuk menggunakannya.

5. Menggunakan Syampu Bayi

Menjaga kulit kepala bersih dapat membantu mengurangkan penutup buaian pada si kecil. Syampu bayi boleh menjadi penyelesaiannya. Sekiranya anda ingin menggunakan syampu anti kelemumur, anda mesti mendapat kebenaran daripada doktor kerana mungkin tidak selamat untuk kulit si kecil anda.

Lakukan kaedah berikut:

 • Basahkan rambut dan kulit kepala bayi anda.

 • Urut perlahan-lahan kulit kepala si kecil menggunakan syampu bayi khas.

 • Anda juga boleh menggosok kulit kepala bayi dengan sikat khas dengan lembut.

 • Basuh rambut si kecil dengan air untuk menghilangkan sisa syampu.

Rajin mencuci anak kecil anda sangat berkesan untuk mengurangkan penutup buaian. Kaedah ini juga merupakan kaedah paling selamat untuk dilakukan. Zwitsal Classic Baby Shampoo dapat membantu membersihkan dan melembutkan rambut si kecil anda.

Dilengkapi dengan minyak canola, syampu ini juga dapat melindungi kulit kepala si kecil dari kekeringan dan kerengsaan kecil. Formula di dalamnya juga dapat menjaga kelembapan kulit kepala dan tidak menyengat jika terkena mata. Zwitsal Classic Baby Shampoo telah diuji hipo-alergenik, jadi bagus untuk kulit bayi yang sensitif.

Topi buaian biasanya tidak berbahaya, tetapi tidak ada salahnya memberitahu doktor tentang keadaan ini semasa anda melakukan pemeriksaan berkala. Sekiranya kulit kepala bayi anda sangat merah dan dijangkiti, segera hubungi doktor. Jangan abaikan penutup buaian jika merebak ke wajah atau badan bayi anda. (AS)