Alahan Matahari - GueSehat.com

Kulit yang terasa melepuh, merah, dan sakit ketika disentuh boleh dianggap sebagai tanda selaran matahari. Namun, tahukah anda bahawa bagi sesetengah orang gejala ini boleh muncul sebagai reaksi alergi terhadap cahaya matahari? Adakah alahan ini benar-benar wujud? Daripada ingin tahu, baca lebih banyak lagi, geng!

Dipetik dari WebMD , alergi sinar matahari adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kepekaan fotosensitif, yang merupakan ruam merah pada kulit, sebagai reaksi berlebihan selepas terdedah atau terdedah kepada cahaya matahari. Disebutkan di ubat-ubatan.com , tidak jelas mengapa tubuh dapat mengembangkan reaksi ini, geng. Walau bagaimanapun, alahan biasanya berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menganggap pendedahan cahaya matahari sebagai objek asing yang berbahaya.

Tanda-tanda alergi matahari boleh berbeza-beza, tetapi secara amnya meliputi:

 • Kulit kemerahan.
 • Kulit terasa gatal atau sakit.

 • Kulit melepuh, kadang-kadang mengeras, hingga berdarah.
 • Nodul kecil pada kulit.

Tanda-tanda di atas biasanya hanya mempengaruhi bahagian kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Ia akan berkembang dalam beberapa minit hingga beberapa jam selepas terdedah kepada cahaya matahari. Walau bagaimanapun, anda perlu sedar jika reaksi alergi disertai dengan batuk, demam tinggi, bengkak muka, degupan jantung yang tidak teratur, pening, mual, dan muntah. Ini termasuk reaksi anafilaksis berbahaya, yang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan, sawan, koma, dan bahkan kematian.

Jenis Alahan Matahari

Jenis alahan yang berlainan akan menghasilkan simptom yang berbeza. Berikut adalah jenis alahan cahaya matahari yang perlu anda ketahui:

 • Letusan Cahaya Polimorf (PMLE). Letusan cahaya polimorf (PMLE) adalah jenis alahan matahari yang paling biasa. PMLE juga dikenali sebagai keracunan matahari. Wanita mengalami PMLE lebih kerap daripada lelaki. Pada iklim sederhana, PMLE biasanya biasa berlaku pada musim bunga dan musim panas.

 • Prinigo Aktinik (Derivatif PMLE). Jenis PMLE ini diwarisi pada orang yang mempunyai latar belakang India Amerika, termasuk orang Indian Amerika di utara, selatan, atau Amerika tengah. Gejala biasanya lebih teruk daripada PMLE biasa dan sering bermula lebih awal, seawal usia kanak-kanak atau remaja. Beberapa generasi keluarga boleh menghadapi risiko PMLE keturunan ini.

 • Letusan Photoallergic. Alergi jenis ini dipicu oleh sinar matahari terhadap bahan kimia yang digunakan pada kulit, seperti pelindung matahari, minyak wangi, kosmetik, salap antibiotik, dan ubat-ubatan tertentu. Ubat resep yang boleh menyebabkan alergi jenis ini termasuk antibiotik, seperti tetrasiklin, sulfonamida, atau fenotiazin, yang digunakan untuk merawat penyakit mental. Selain itu, ubat diuretik untuk tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung dan pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan alergi ini. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) juga mengaitkan beberapa kes reaksi fotosensitiviti dengan penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau naproxen sodium.

 • Urtikaria Suria. Alergi matahari jenis ini menyebabkan lebam merah yang cukup besar dan gatal pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Urtikaria solar adalah keadaan yang jarang berlaku dan paling kerap menyerang wanita muda.

Faktor Risiko Alahan Matahari

Dipetik dari MayoKlinik Beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang mengalami reaksi alergi terhadap cahaya matahari termasuk:

 • Perlumbaan. Sesiapa sahaja boleh mendapat alergi cahaya matahari, tetapi ia sering berlaku pada orang-orang dari kaum Kaukasia, seperti orang kulit putih di Amerika, Eropah, Pakistan, dan lain-lain.

 • Pendedahan kepada Bahan Tertentu. Beberapa gejala alergi dipicu ketika kulit anda terkena zat-zat tertentu dan kemudian terkena sinar matahari, seperti minyak wangi, desinfektan, dan beberapa bahan kimia yang terdapat dalam pelindung matahari.

 • Penggunaan Dadah Tertentu. Beberapa ubat dapat membuat kulit membakar lebih cepat, termasuk antibiotik tetrasiklin, ubat-ubatan berdasarkan sulfa, dan penghilang rasa sakit seperti ketoprofen.

 • Mempunyai Keadaan Kulit Tertentu. Mengalami penyakit kulit tertentu boleh meningkatkan risiko alergi, seperti dermatitis.

 • Faktor Keturunan. Mempunyai keluarga yang alah kepada cahaya matahari dapat meningkatkan risiko anda mengalami alergi ini.

Setelah mengetahui faktor risiko, dalam beberapa kes doktor dapat mendiagnosis alahan sinar matahari dengan melihat gejala yang muncul di kulit anda. Terdapat juga beberapa ujian yang biasanya dilakukan untuk mengesahkannya, seperti ujian sinar ultraviolet, ujian sampel darah dan kulit, dan ujian menggunakan photopatch. Sebilangan besar kes alahan matahari hilang dengan sendirinya. Namun, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala yang membimbangkan untuk mendapatkan rawatan.

Cara Mencegah Alahan Matahari

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah alahan cahaya matahari:

 • Gunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 30, yang mengandungi perlindungan terhadap sinar UVA dan UVB.
 • Berhenti menggunakan ubat yang membuat anda sensitif terhadap cahaya matahari. Rujuk doktor, ubat mana yang boleh menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.
 • Jangan lupa sapukan pelembap pada kulit anda.
 • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, terutamanya ketika matahari berada di puncaknya.

 • Gunakan seluar panjang, lengan panjang, lengkap dengan topi semasa anda mahu meninggalkan rumah.

 • Pakai juga cermin mata hitam dengan perlindungan UV.

Ternyata ada alergi matahari, anda tahu, geng! Untuk mengelakkan risiko mendapat alergi ini, jangan lupa untuk melakukan cara yang disebutkan sebelumnya, OK! (TI / AS)