Adakah berjaga malam menjadikan anda kurus?

Orang sering berfikir bahawa berjaga lewat adalah cara mudah untuk kurus. Namun fakta menunjukkan sebaliknya. Kurang tidur sebenarnya dapat menambah berat badan. Oleh itu, jika ada yang bertanya adakah tidur lewat membuat anda kurus, dengan tegas katakan itu tidak benar.

Pada masa ini, terdapat lebih banyak kajian mengenai obesiti. Dipicu oleh ledakan penduduk dunia yang gemuk. Salah satu kajian ini mencari kaitan antara keletihan dan kegemukan.

Kurang tidur setiap malam memang boleh mempengaruhi selera makan pada keesokan harinya, atau tidak lama selepas bangun tidur. Tetapi bukannya mengurangkan selera makan, kebanyakan akan makan terlalu banyak makanan. Bayangkan jika ini berlaku setiap hari, berat badan akan bertambah dengan senang.

Oleh itu, ketahui fakta sebenar, geng, jangan pernah menggunakan berjaga-jaga sebagai kaedah penurunan berat badan. Inilah penjelasan yang membantah pendapat sama ada tidur lewat menjadikan anda kurus!

Baca juga: Jangan lakukannya, ternyata ada bahaya mandi setelah bangun lewat!

Adakah berjaga malam menjadikan anda kurus?

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sleep in 2010 mendapati bahawa lelaki yang kurang tidur lebih cenderung kepada kenaikan berat badan daripada lelaki yang tidur secara optimum setiap malam.

Berapa jam anda tidur? Jangan hanya tidur 2-3 jam dan berkorban 5 jam lagi untuk bangun lewat. Sebenarnya, lelaki yang tidur kurang dari lima jam pada waktu malam adalah dua kali lebih mungkin mengalami kegemukan.

Kajian sebelumnya, pada tahun 2008 dalam jurnal yang sama juga mendapati bahawa risiko kegemukan akibat kurang tidur juga dapat terjadi pada anak-anak. Jelas bahawa persoalan sama ada berjaga sehingga membuat anda kurus adalah kesalahan besar. Kurang tidur tidak akan menyebabkan anda menurunkan berat badan.

Dia menyatakan, hubungan antara keletihan dan kegemukan disebabkan kurang tidur. Apabila badan letih, otak biasanya tidak dapat mengawal selera makan. Ia berbeza ketika badan kita cergas kerana tidur yang cukup. Akibatnya, orang yang sering bangun tidur cenderung untuk mengunyah sepanjang masa dan makan berlebihan. Otak terlalu letih untuk memberi isyarat kenyang.

Baca juga: Sudah Bersenam Tidak Terlalu Kurus? Ini masalahnya!

Penyelidikan: Orang yang bangun lewat makan lebih banyak

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Northwestern Medicine mendapati bahawa orang yang terlambat tidur akan mengambil 248 kalori lebih banyak sehari, terutama ketika makan malam. Ini adalah penawar kepada persoalan sama ada berjaga sehingga membuat anda kurus.

Orang yang bangun lewat juga didapati hanya makan setengah porsi buah dan sayur-sayuran yang disyorkan, makan makanan segera dua kali lebih banyak dan minum lebih banyak soda daripada mereka yang tidur lebih awal.

Kalori tambahan setiap hari bermaksud menjadikannya lebih mudah untuk menambah berat badan, kira-kira 1 kilogram sebulan, jika tidak seimbang dengan lebih banyak latihan. Walaupun begitu, orang yang bangun lewat biasanya terlalu letih untuk bersenam.

Ini adalah hasil penyelidikan yang lebih jelas, sila beri perhatian kepada kumpulan mana yang anda?

  • Orang yang tidur lewat dan rata-rata jam 3 pagi dan bangun pada pukul 10 pagi, biasanya akan makan sarapan kemudian.

  • Mereka kemudian makan tengah hari antara 2-3 petang, dan makan malam pada pukul 8 malam walaupun kemudian pada pukul 10 malam.

  • Bandingkan dengan tabiat orang yang tidur normal. Bangun pada pukul 8 pagi, sarapan pada jam 9 pagi, makan tengah hari pada pukul 1 petang, makan malam pada pukul 7 malam, makanan ringan terakhir pada pukul 8 malam.

Kajian menunjukkan bahawa selain meningkatkan jumlah kalori yang dikonsumsi setiap hari, waktu makan juga penting. Mereka yang makan selepas jam 8 malam lebih cenderung mengalami berat badan berlebihan. Walaupun mereka cukup tidur.

Baca juga: Adakah Kalori Tinggi Bubble Tea Sebanding dengan Rasa?

Masalah Kesihatan Kerana Terlambat Bangun

Obesiti bukan satu-satunya masalah yang timbul kerana bangun lewat. Biasakan tidur kurang dari enam jam setiap malam juga terdedah kepada kemurungan. Tetapi hubungan antara kemurungan dan kurang tidur adalah seperti ayam dan telur.

Depresi menyebabkan penderita mengalami kesulitan tidur, atau orang yang suka bangun lewat akhirnya rentan terhadap kemurungan. Oleh itu, tidur yang cukup boleh menjadi penyelesaian. Selain dapat mengawal berat badan, ia juga dapat mengelakkan masalah kesihatan fizikal dan mental.

National Sleep Foundation mengesyorkan tidur sekurang-kurangnya tujuh hingga sembilan jam setiap malam untuk mengekalkan kesihatan fizikal dan mental yang baik.

Baca juga: Adakah Tidur 5 Jam Cukup? Inilah Jawapannya!

Petua Tidur Yang Baik

Tidur yang cukup pada waktu malam membantu anda mengekalkan tahap tenaga sepanjang hari dan menjaga kesihatan keseluruhan. Berjaga lewat bukan sahaja buruk untuk kesihatan tetapi juga menurunkan produktiviti di tempat kerja.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cubalah minum vitamin berikut:

Vitamin B6

Vitamin B-6 adalah vitamin larut air yang terdapat dalam pelbagai makanan dan makanan tambahan. Vitamin B6 membantu pengeluaran triptofan dalam badan. Triptofan asid amino diperlukan untuk menghasilkan serotonin, yang merangsang tidur yang lebih nyenyak.

Pengambilan vitamin B6 harian yang disyorkan adalah 1.3 hingga 2 miligram. Vitamin B6 terdapat dalam kepekatan tinggi di hati sapi, ikan segar, sayur-sayuran berkanji, seperti kentang, dan semua buah kecuali jeruk.

Vitamin B12

Vitamin B-12 meningkatkan pengeluaran melatonin, hormon yang menyokong tidur yang sihat. Vitamin B12 juga larut dalam air, dan terdapat dalam produk haiwan dan sebagai makanan tambahan.

Kerana tidak tersedia secara umum pada tanaman, banyak makanan, seperti bijirin, diperkaya dengan vitamin B12 sehingga vegetarian dan vegan dapat memenuhi kebutuhan vitamin B12 mereka.

Contoh makanan yang kaya dengan vitamin B12 adalah kerang, hati sapi, ikan trout, salmon, dan daging lembu. Produk tenusu seperti yogurt dan keju juga mengandungi vitamin penting ini. Dos vitamin B12 harian yang disyorkan adalah 2.4 hingga 2.8 mikrogram untuk orang dewasa.

Baca juga: Ini adalah gejala kekurangan Vitamin B12 anda

Vitamin D dari Matahari

Vitamin D yang diperoleh dari cahaya matahari juga membantu tidur lebih lena. Menurut beberapa kajian, tahap rendah vitamin D dikaitkan dengan gangguan tidur. Kajian jangka panjang pada 1,500 orang menyimpulkan bahawa peningkatan kadar vitamin D membantu mereka tidur lebih lena.

Sebabnya ialah tahap vitamin D yang rendah meningkatkan risiko penyakit dan keradangan yang menyebabkan kurang tidur, dan meningkatkan risiko apnea tidur. Anda dapat memenuhi keperluan vitamin D harian anda dengan menikmati cahaya matahari selama 15 minit pada waktu pagi. Tubuh akan menyerap dan mensintesisnya secara semula jadi.

Melatonin

Walaupun bukan vitamin, melatonin sangat penting untuk membantu anda tidur lebih lena. Melatonin dihasilkan oleh kelenjar pineal di otak. Hormon ini membantu tubuh menentukan waktu tidur dan waktu bangun.

Anda boleh mendapatkan melatonin dari makanan tambahan, misalnya untuk mengatasi jet lag dan insomnia. Tetapi berjumpa doktor kerana melatonin boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala yang teruk, kemurungan, masalah perut dan kesan seperti mabuk walaupun anda tidak minum alkohol.

Oleh itu, jangan tanya jika tidur lewat membuat anda kurus! Daripada mencuba taktik tidak sihat ini untuk menurunkan berat badan, lakukan usaha yang lebih sihat.

Menurunkan berat badan adalah kerja yang mudah, jika anda tahu bahawa kegemukan disebabkan oleh kalori melebihi kalori yang dibakar. Sekiranya anda dapat mengurangkan pengambilan kalori, dan membakar lebih banyak kalori dengan bersenam, anda akan menurunkan berat badan secara automatik.

Baca juga: Adakah Makanan Tambahan Melatonin Selamat Semasa Kehamilan?

Rujukan

Sleepfoundation.org. Orang yang makan dan tidur lewat boleh menambah berat badan.

Sihat.com. Kurang tidur membuatkan anda menurunkan berat badan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found