Cara Menghilangkan Jerawat di Telinga

Jerawat biasanya muncul pada kulit di muka, leher, dan punggung. Selain itu, jerawat juga dapat muncul di telinga dalam berbagai bentuk dan ukuran, mulai dari komedo , whiteheads , ke lebam merah. Biasanya jerawat di telinga terasa sakit. Lalu, bagaimana membuangnya?

Menurut Pakar Dermatologi di Pakar Dermatologi Manhattan, dr. Susan Bard, jerawat di telinga tidak selalu menjadi tanda bahawa anda tidak menjaga kebersihan atau gejala masalah kesihatan yang serius. Jerawat di telinga, tambahnya, biasanya timbul kerana pori-pori yang tersumbat sehingga membentuk gumpalan.

Namun, dipetik dari MedicalNewsHari ini , jerawat di telinga juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  • Tekanan
  • Pendedahan kepada persekitaran yang berdebu atau kotor
  • Kelenjar di telinga yang menghasilkan lebih banyak minyak
  • Meminjam peralatan membersihkan telinga orang lain
  • Ketidakseimbangan hormon semasa akil baligh
  • Selalunya memakai topi atau topi keledar untuk masa yang lama
  • Reaksi alergi terhadap produk kecantikan dan rambut

Mengapa Jerawat di Telinga Menyakitkan?

Anda yang pernah mengalami atau mengalami jerawat di telinga mungkin sudah tahu betapa tidak selesa jerawat di kawasan itu. “Jerawat di telinga sangat menyakitkan kerana kulit di kawasan itu lebih ketat. Selain itu, tidak kurang pentingnya terdapat tulang rawan, ”kata dr. Susan seperti dipetik dari Pencegahan .

Ahli dermatologi Manhattan menambah bahawa setiap kali terdapat keradangan atau pembengkakan di kawasan tulang rawan, seperti di sekitar hidung atau telinga, ia boleh menyebabkan rasa sakit. Walaupun begitu, bahkan jerawat dengan nanah di dalamnya tidak akan menyebabkan jangkitan gendang telinga.

Lalu, Bagaimana Menghilangkan Jerawat di Telinga?

Menurut dr. Susan, salah satu kaedah terbaik untuk menghilangkan jerawat di telinga adalah dengan tidak kerap menyentuhnya. Telinga adalah kawasan yang sensitif dan jika anda memerah, ia hanya akan menyebabkan jangkitan dan membiarkan bakteria masuk lebih dalam ke dalam kulit. Perkara ini hanya akan bertambah buruk jika anda tidak membersihkan tangan dengan betul. Oleh itu, lebih baik membiarkannya daripada memerahnya.

Sekiranya anda merasa tidak dapat memerah atau menyentuh jerawat, anda boleh menggunakan kompres dengan kain yang telah dibasahi dengan air suam di kawasan jerawat di telinga. Sekiranya anda mahukannya dengan cepat, anda boleh menggunakan krim bintik jerawat yang mengandungi Benzoyl peroksida yang dapat melegakan kesakitan jerawat yang meradang.

Untuk kes jerawat telinga yang teruk, doktor biasanya akan mengesyorkan penggunaan ubat-ubatan yang terbuat dari derivatif vitamin A. Krim yang mengandungi tretinoin dan isotretinoin, misalnya, boleh didapati dengan preskripsi doktor. Di samping itu, doktor juga akan memberi antibiotik untuk menghilangkan bakteria pada jerawat. Untuk penyelenggaraan, gunakan krim pembersih dan sabun yang sesuai untuk kulit anda.

Jerawat di telinga sebenarnya dapat dicegah dengan tidak menyentuh kawasan telinga terlalu kerap dengan tangan atau objek lain. Sekiranya boleh, jangan memakai topi atau topi keledar terlalu lama. Walaupun tidak semua kes jerawat di telinga disebabkan oleh kebersihan yang buruk, anda masih perlu membersihkan kawasan telinga secara berkala untuk mengurangkan kulit mati dan sebum atau minyak.

Selain itu, elakkan berenang atau berendam di air kotor untuk mengelakkan jerawat di telinga. Apa yang perlu anda ketahui, jika jerawat di telinga juga tidak hilang, segera berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan rawatan yang tepat. (TI? AY)