Gejala, Rawatan, dan Pencegahan Chlamydia - Guesehat.com

Adakah anda pernah mendengar jangkitan klamidia? Chlamydia adalah penyakit kelamin, termasuk yang biasa. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang disebut Chlamydia trachomatis.

Chlamydia boleh menjangkiti lelaki dan wanita. Wanita boleh mendapat klamidia di serviks, rektum, atau tekak. Lelaki boleh mendapat klamidia di uretra (di dalam zakar), rektum, atau tekak. Walaupun boleh mempengaruhi lelaki dan wanita di semua peringkat umur, ini paling biasa berlaku pada wanita muda.

Mari ketahui lebih lanjut mengenai klamidia dengan mengetahui gejala, rawatan, dan pencegahan klamidia!

Gejala, Rawatan dan Pencegahan Chlamydia

Pesakit kadang-kadang tidak menyedari bahawa dia menghidap klamidia, kerana gejalanya serupa dengan penyakit berjangkit lain. 75% wanita dan 50% lelaki mengidap klamidia tanpa menunjukkan sebarang gejala. Sekiranya terdapat beberapa gejala yang muncul, biasanya pesakit baru akan mengetahui setelah seminggu hingga tiga minggu dari tempoh penularan.

Gejala klamidia termasuk sakit perut, keputihan dengan bau yang tidak menyenangkan dan warna mendung, gatal-gatal dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil, sakit di bahagian bawah perut, dan bintik-bintik semasa haid bagi wanita.

Baca juga: Wah, anda mempunyai ketuat kemaluan, di mana anda harus mendapatkan rawatan?

Mendiagnosis Chlamydia

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang mudah didiagnosis dan dirawat. Biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan menggunakan sampel air kencing yang sama dengan ujian air kencing semasa kehamilan atau menggunakan spekulum yang sama seperti semasa Pap smear.

Berapa kerap anda memeriksa bergantung kepada bagaimana faktor risiko yang anda miliki, misalnya, anda adalah orang yang aktif secara seksual, sama ada anda adalah orang yang sering menukar pasangan dan seberapa selamat anda melakukan hubungan seks.

Rawatan Chlamydia

Sekiranya anda menghidap klamidia, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Chlamydia akan sembuh sepenuhnya selagi rawatan yang betul dijalankan. Tetapi penyakit ini boleh kembali lagi jika dibiarkan atau rawatannya tidak lengkap.

Sekiranya terbukti klamidia, doktor akan memberi antibiotik oral. Dos antibiotik berbeza bergantung kepada keparahan jangkitan. Terdapat mereka yang mendapat satu dos antibiotik atau kombinasi, dengan masa pemberian antara 3 hari hingga satu atau dua minggu, bergantung pada keadaan penyakit ini.

Doktor juga akan menasihati pesakit agar tidak melakukan hubungan seksual selama tempoh rawatan sehingga 7 hari selepas mengambil ubat. Semasa mula melakukan hubungan seks lagi, anda harus menggunakan kondom atau alat keselamatan lain agar tidak dijangkiti penyakit yang sama, terutama bagi mereka yang berisiko.

Selepas hubungan seksual, anda harus pergi ke doktor untuk ujian semula untuk memastikan anda betul-betul sembuh, atau masih ada bakteria yang tersisa di dalam badan anda.

Baca juga: Kenali Gejala Penyakit Menular Seksual, Ulser Mol dan Rawatan

Bagaimana Mencegah Klamidia?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah klamidia. Walau bagaimanapun, jika anda adalah seseorang yang aktif secara seksual, penggunaan kondom adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

Apabila digunakan dengan betul, kondom adalah perlindungan yang paling berkesan terhadap jangkitan kelamin, walaupun tidak berkesan 100% untuk mencegah kemasukan bakteria. Biasanya ini disebabkan oleh kebocoran atau kondom mungkin terkoyak ketika digunakan.

Wanita juga berisiko terkena klamidia walaupun semasa hubungan seksual lelaki itu menggunakan kondom. Ini berlaku sekiranya terdapat hubungan langsung antara vagina dan zakar sebelum penembusan atau berlaku semasa foreplay yang menyebabkan pertukaran cecair antara organ genital.

Anda juga masih boleh mendapat klamidia daripada melakukan seks oral atau dubur dengan seseorang yang dijangkiti. Seorang wanita juga boleh menyebarkan klamidia kepada bayinya semasa melahirkan.

Jadi pencegahan jerawat yang berkesan tidak mengubah pasangan, dan selalu menjaga kebersihan kawasan wanita atau zakar pada lelaki. Pastikan kawasan tersebut sentiasa kering dan tidak lembap. Kawasan yang lembap untuk waktu yang lama dan berlaku secara berterusan dapat mengubah komposisi bakteria jahat dan jamur yang dapat mencetuskan penyakit pada organ intim, (AY)

Sumber:

MedlinePlus. Jangkitan Chlamydia.