Herpes Zoster semasa Kehamilan | saya sihat

Semasa mengandung, anda perlu menjaga kesihatan dengan kerap berjumpa doktor, menjalani ujian lengkap, dan memenuhi keperluan pemakanan. Perkara-perkara ini dilakukan untuk mencegah penyakit yang boleh membahayakan ibu dan janin. Lalu, bagaimana jika anda mengalami kayap ketika hamil? Apa yang perlu dilakukan? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Pilih Kaedah Penghantaran Terbaik untuk Ibu dan Bayi

Dapatkan Herpes Zoster semasa Hamil

Herpes zoster disebabkan oleh virus varicella zoster. Virus adalah virus yang sama yang menyebabkan cacar air. Sekiranya anda pernah menghidap cacar air, anda mungkin tidak akan mendapat cacar air lagi. Walau bagaimanapun, virus yang tidak aktif di dalam badan anda kadangkala dapat diaktifkan semula dalam bentuk sirap.

Sekiranya anda mengalami kayap semasa mengandung, tidak perlu risau, kerana ia tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Kekebalan anda terhadap cacar air akan membantu melindungi bayi anda dalam kandungan.

Gejala Herpes Zoster

Herpes zoster biasanya muncul sebagai koleksi ruam merah dan menyakitkan. Kayap boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi yang paling biasa di dada atau perut. Sebelum ruam muncul, biasanya anda akan merasakan sensasi panas atau kesemutan di kawasan di mana sirap akan muncul. Anda juga mungkin berasa tidak sihat.

Baca juga: Berhati-hati dengan 24 Jam Ini Selepas Penghantaran, Ibu!

Adakah Herpes Zoster Berjangkit?

Anda tidak boleh mendapat kayap dari orang lain. Virus ini ada di dalam badan anda sejak anda mendapat cacar air. Walaupun herpes zoster tidak menular, anda boleh menyebarkan virus ini kepada orang lain dalam bentuk cacar air, jika orang tersebut tidak mengalami cacar air.

Walaupun herpes zoster tidak berbahaya bagi bayi dalam kandungan, cacar air boleh menyebabkan masalah. Oleh itu, jika anda mengalami kayap, jauhkan dari wanita hamil yang lain. Tunggu sehingga ruam pada kulit sembuh.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami herpes zoster, terutamanya jika ruam muncul di kepala atau wajah anda. Doktor akan memeriksa sama ada kesan penyakit pada mata.

Rawatan Herpes Zoster

Tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan kayap sepenuhnya. Terdapat vaksin tetapi secara amnya diberikan kepada orang tua. Ibu juga tidak disarankan untuk memberi vaksin semasa hamil. Walau bagaimanapun, rawatan dengan ubat antivirus dapat meredakan gejala anda. Ubat ini sebaiknya diambil secepat mungkin setelah gejala muncul.

Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat antivirus yang selamat untuk kehamilan. Selain mengambil ubat, doktor anda akan mengesyorkan perkara-perkara berikut untuk melegakan simptom anda:

Ambil parasetamol untuk menghilangkan rasa sakit.

  • Pastikan tapak sirap bersih dan kering untuk mengurangkan risiko jangkitan, dan jangan berkongsi pakaian atau tuala dengan orang lain.
  • Pakai pakaian longgar atau pakaian lain yang tidak melekat pada kulit di mana sirap berada. Ini akan membantu mempercepat penyembuhan.
  • Sekiranya ruam kering, gunakan kompres sejuk untuk menenangkannya dan menjaga kebersihannya.
  • Sapukan losyen khas untuk menghilangkan rasa gatal.

Sekiranya anda mengalami herpes zoster sebelum ini, anda mungkin akan mendapatkannya semula pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, tahi pada umumnya tidak muncul lebih dari sekali.

Herpes zoster umumnya dipicu oleh sistem imun yang rendah. Ini boleh disebabkan oleh kehamilan, atau juga disebabkan oleh tekanan. Oleh itu, anda perlu memastikan pengambilan makanan yang mencukupi dan memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung. (UH)

Baca juga: Mual pada Trimester Ketiga, Adakah Biasa?

Sumber:

Pusat Bayi. Saya mengandung dan saya bersinar. Adakah ini membahayakan bayi saya ?. Julai 2017.