Punca penurunan ketepuan oksigen | saya sihat

Ketepuan oksigen yang menurun adalah momok yang menakutkan bagi pesakit Covid-19 atau keluarga mereka. Inilah yang menyebabkan keperluan oksigen meningkat walaupun jarang sekali akhir-akhir ini, apabila kes Covid-19 meningkat dengan mendadak.

Apabila ketepuan oksigen turun, itu bermaksud hipoksia, keadaan yang berpotensi berbahaya di mana terdapat penurunan oksigenasi pada tisu badan. Keadaan ini dapat dialami oleh pesakit Covid-19 yang dirawat di hospital atau yang menjalani pengasingan diri.

"Tahap oksigen darah rendah telah menjadi masalah yang signifikan pada pesakit COVID-19," kata Prof. Shokrollah Elahi, penyelidik dari University of Alberta. Prof. Elahi dan pasukannya kemudian menjalankan kajian, hasilnya telah diterbitkan dalam jurnal Laporan Sel Stem. Kajian ini ingin mengetahui mengapa banyak pesakit COVID-19 mengalami hipoksia, yang dicirikan oleh penurunan ketepuan oksigen, bahkan pada pesakit yang tidak dirawat di hospital.

Dalam kajian itu, Elahi dan pasukannya memeriksa darah 128 pesakit COVID-19. Pesakit terdiri daripada mereka yang sakit parah dan dimasukkan ke ICU, mereka yang mengalami gejala sederhana dan dimasukkan ke hospital, dan mereka yang mengalami gejala ringan dan hanya dirawat di hospital selama beberapa jam.

Baca juga: Sekiranya Kanak-kanak dijangkiti COVID-19, Inilah Panduan Pengasingan Diri untuk Kanak-kanak dari IDAI

Semuanya bermula dengan penghasilan sel darah merah

Bercakap mengenai oksigen dalam badan, tidak dapat dipisahkan dari sel darah merah. Sel darah merah ini membawa oksigen ke semua tisu badan. Jangka hayat maksimum sel darah merah adalah 120 hari. Walau bagaimanapun, sumsum tulang kita akan terus menghasilkan sel darah untuk menggantikan sel darah merah yang telah rosak untuk menjalankan tugasnya dan mati.

Sel darah merah yang belum matang akan kekal di saraf tunjang, sehingga ia matang dan siap untuk beredar ke dalam peredaran darah. Nah, Covid-19 merosakkan alveoli di paru-paru sebagai pengambil oksigen. Darah juga kekurangan bekalan oksigen untuk diedarkan ke seluruh tisu.

Pengeluar sel darah merah, dalam hal ini sumsum tulang, berpendapat ada masalah dengan sel darah merah kerana bekalan oksigen berkurang, sehingga mereka terpaksa mengirim sel darah merah yang belum matang ke dalam peredaran darah.

Dalam kajian itu, para penyelidik mendapati, ketika gejala Covid-19 menjadi lebih parah, ternyata sel darah merah yang lebih matang membanjiri peredaran darah, kadang-kadang mencapai 60 peratus daripada jumlah sel dalam darah. Sebagai perbandingan, pada orang yang sihat, kurang dari 1% sel darah merah yang belum matang beredar di aliran darah.

Namanya darah yang belum matang, dia tidak akan dapat menjalankan tugas membawa oksigen. Sebenarnya, dia menjadi sasaran mudah untuk virus Covid-19!

"Sel darah merah yang belum matang juga tidak dapat membawa oksigen, hanya sel darah merah yang matang. Masalah kedua ialah sel darah merah yang belum matang sangat rentan terhadap jangkitan COVID-19 kerana sel darah merah yang belum matang diserang dan dimusnahkan oleh virus, tubuh tidak lagi dapat menggantikan sel darah merah yang matang dan kesan terhadap kemampuan membawa oksigen dalam aliran darah berkurang, "jelas Elahi.

Persoalannya mengapa virus Covid-19 menjangkiti sel darah merah yang belum matang? Ternyata sel darah muda dan belum matang ini mempunyai reseptor ACE2 dan reseptor bersama, TMPRSS2, di mana SARS-CoV-2 melekat dan dijangkiti. Pasukan Elahi adalah yang pertama di dunia yang menemui bahawa sel darah merah yang belum matang menyatakan reseptor ini.

Adakah masalahnya berhenti di sini? Ternyata itu baru permulaan. Kitarannya seperti ini: Sel darah merah yang belum matang adalah sel yang dijangkiti virus, dan ketika virus membunuhnya, ia memaksa tubuh untuk berusaha memenuhi keperluan bekalan oksigennya dengan mengepam sel darah merah yang lebih matang keluar dari sumsum tulang . Dan ini hanya mewujudkan lebih banyak sasaran untuk virus.

Masalah kedua, sel darah merah yang tidak matang ini adalah sel imunosupresif yang kuat. Mereka menekan pengeluaran antibodi dan menekan kekebalan sel T terhadap virus. Seperti ini, sistem imun tidak dapat memusnahkan virus kerana melekat pada sel yang masih bayi! Sudah tentu ini memburukkan keadaan, virus semakin berleluasa dan sistem kekebalan tubuh tidak dapat melakukan banyak perkara.

Baca juga: Vaksin AstraZeneca COVID-19 Memberi Kekebalan Setahun Selepas Suntikan Pertama

Sekiranya ini berlaku, apakah penyelesaiannya?

Pasukan Elahi kemudian mula menguji pelbagai ubat untuk melihat apakah mereka dapat mengurangkan kerentanan sel darah merah yang belum matang terhadap virus. Mereka kemudian mencuba pemberian ubat anti-radang dexamethasone, yang sudah diketahui dapat membantu mengurangkan kematian dan tempoh penyakit dalam COVID-19 pesakit. Ianya berhasil! Dexamethasone menyebabkan penurunan jangkitan pada sel darah merah yang belum matang.

Dexamethasone mempunyai kesan melumpuhkan tindak balas reseptor ACE2 dan TMPRSS2 terhadap SARS-CoV-2 pada sel darah merah yang belum matang, sehingga mengurangkan kemungkinan jangkitan. Kedua, dexamethasone mempercepat sel darah merah yang tidak matang hingga matang.

Penyelidikan Elahi tidak membawa perubahan ketara dalam perawatan pesakit Covid-19. "Selama setahun terakhir, dexamethasone telah digunakan secara meluas dalam rawatan COVID-19, tetapi tidak ada pemahaman yang baik tentang mengapa atau bagaimana ia berfungsi," kata Elahi.

Tetapi dexamethasone tidak boleh diambil sendiri tanpa preskripsi doktor, kerana hanya seorang doktor yang akan memutuskan kapan harus memberikan ubat yang tepat.

Baca juga: Penyelidikan: COVID-19 Menyebabkan Diabetes!

Rujukan:

Sciencedaily.com. Kajian baru dapat membantu menjelaskan tahap oksigen rendah pada pesakit COVID-19