Tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun - Guesehat

Setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza untuk bangun pada waktu pagi. Ada yang merasa lebih segar atau merasa lebih lemah dan masih mengantuk. Namun, ada keadaan tertentu yang dialami setiap orang ketika mereka bangun. Contohnya, mata berkerak (kegelapan), sakit perut, ingin membuang air besar dan lain-lain.

Kedengarannya pelik, malah kotor! Namun apa yang dialami ketika kita bangun menunjukkan bahawa kita sihat. Gejala yang dianggap kotor sebenarnya adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun. Ingin tahu maksudnya?

Baca juga: Mengantuk tidak selalu dapat diatasi dengan tidur

Tanda-tanda badan yang sihat ketika kita bangun

Ini adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun.

1. Kerak mata

Kelopak mata, lebih dikenali sebagai belek, akan melekat di sudut mata anda ketika anda tidur nyenyak. Kerak mata dihasilkan apabila mata anda melindungi diri untuk menghilangkan kotoran atau serpihan yang berpotensi membahayakan mata anda semasa tidur.

Apabila terjaga, mata anda biasanya akan berkelip untuk melindungi mata anda. Jadi apa yang berlaku semasa tidur adalah sebaliknya. Jadi, jika anda bangun pada waktu pagi anda mendapati kerak di mata anda, itu bermakna badan anda berada dalam keadaan baik kerana berfungsi sebagaimana mestinya.

Baca juga: Mengendalikan Sekiranya Mata Bayi Belekan

2. Saiz Poop Lebih Besar

Salah satu perkara yang biasa anda lakukan ketika bangun tidur adalah membuang air besar. Sekiranya ukuran kotoran anda besar, jangan risau. Menurut pakar, najis besar pada waktu pagi adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun. Ini kerana pergerakan usus berfungsi dengan baik kerana proses metabolik dalam badan berjalan dengan lancar dan sihat.

3. Air kencing berwarna gelap

Air kencing gelap biasanya menunjukkan bahawa badan anda mengalami dehidrasi. Namun, jika ini berlaku pada waktu pagi, itu adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun.

Tubuh melepaskan hormon tertentu semasa tidur dan membolehkan buah pinggang berehat. Walaupun tidak berbahaya, jangan lupa minum lebih banyak air selepas itu sehingga anda mengelakkan kemungkinan dehidrasi.

Baca juga: Kenali Gejala Diabetes dari Bau Kencing Anda

4. kentut

Jangan mengomel jika rakan tidur anda kentut dengan kuat ketika anda bangun. Menghirup gas pada waktu pagi adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun. Sebabnya, saluran pencernaan dalam keadaan sihat. Selain itu, gas yang keluar tidak lama setelah anda bangun dapat menjadi tanda bahawa tubuh anda cukup memakan buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga menjadi tanda tubuh yang sihat.

5. Burp

Sama seperti kentut, bersendawa pada waktu pagi adalah tanda bahawa sistem pencernaan berfungsi dengan baik. Ini boleh berlaku kerana pada waktu malam perut berfungsi mencerna makanan di dalam perut yang menyebabkan gas terkumpul.

Oleh itu, apabila anda bangun pada waktu pagi dan bersendawa, itu boleh menjadi tanda bahawa badan anda sihat. Ia mengeluarkan gas yang terkumpul dan merupakan tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun.

Baca juga: Berhati-hati dengan Gejala Burping Tidak normal

7. Nafas berbau

Berbanding dengan bersendawa, keadaan bau mulut ketika anda bangun adalah yang paling dialami oleh sesiapa sahaja. Tidak perlu risau atau merasa rendah diri. Sebenarnya, mulut yang berbau ini adalah tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun. Ini adalah reaksi sihat untuk tidur malam yang baik.

Air liur berfungsi untuk menghilangkan bakteria yang menyebabkan bau mulut, dan semasa tidur, dikurangkan dengan ketara. Ini menyebabkan mulut menjadi kering sehingga bakteria terkumpul di lidah dan gigi, menyebabkan bau mulut ketika anda bangun pada waktu pagi.

Anda sudah tahu bahawa keenam-enam keadaan ini adalah normal dan merupakan tanda bahawa badan kita sihat ketika kita bangun. Jadi, anda tidak perlu menganggap keadaan ini sebagai perkara yang memalukan ketika anda bangun. Yang paling penting adalah, selepas itu anda sentiasa menjaga kebersihan seperti mencuci muka dan menggosok gigi.

Baca juga: Nafas berbau tidak selalu disebabkan oleh malas untuk menggosok gigi!

Rujukan:

Bustle.com. 8 Perkara "Kasar" yang dilakukan oleh badan anda pada waktu pagi

Cheatsheet.com. 15 Tanda Amaran bahawa Anda Tidak Sihat