Bayi Bersin Selalunya - GueSehat.com

Bayi mempunyai saluran hidung yang sensitif. Dia juga mudah bersin hanya kerana kerengsaan ringan. Namun, bagaimana jika bayi banyak bersin? Adakah bayi yang banyak bersin menandakan masalah kesihatan tertentu atau itu normal? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya, Ibu!

Menyebabkan Bayi Sering Bersin

Bersin adalah bentuk refleks tubuh manusia dan cara semula jadi tubuh untuk melawan penyakit. Namun, ada beberapa sebab yang menyebabkan bayi kerap bersin, Ibu. Apa benda itu?

  • Untuk membersihkan kuman dan perengsa dari hidung. Bersin adalah bentuk refleks badan untuk membersihkan kerengsaan saluran hidung. Seperti diketahui, debu, asap, dan susu yang masuk ke hidung dan udara kering secara tidak sengaja dapat menyebabkan kerengsaan. Bersin membantu anak kecil anda menyingkirkan kuman dan perengsa ini.
  • Untuk menghilangkan ingus. Apabila hidung tersumbat, bayi akan bersin sebagai cara semula jadi badan untuk meniup atau meniup lendir.
  • Saluran hidung bayi lebih kecil daripada saluran hidung orang dewasa. Inilah yang membuat hidung bayi sering tersumbat dan membuatnya kerap bersin.

Bilakah keadaan bayi yang sering bersin perlu dirisaukan?

Sama seperti orang dewasa, bayi normal bersin. Seperti diketahui, bersin adalah cara refleks badan untuk membersihkan zarah-zarah yang ada di saluran hidung. Oleh itu, jika bayi anda yang berusia 2 bulan banyak bersin tanpa demam atau gejala lain, ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan.

Bayi yang baru lahir bernafas secara semula jadi melalui hidungnya. Walau bagaimanapun, diperlukan 3 hingga 4 bulan untuk dapat bernafas melalui mulut. Mengubah corak atau teknik pernafasan ini mungkin sukar bagi si kecil anda. Yup, ini kerana setiap bayi, terutama bayi yang baru lahir, mempunyai corak atau teknik pernafasan yang berbeza.

Oleh itu, jika anak anda tiba-tiba bersin, itu adalah perkara biasa kerana dia belajar bagaimana bernafas. Walau bagaimanapun, jika bayi anda kerap bersin dan dicirikan oleh gejala berikut, anda perlu berjumpa doktor!

  • Demam. Sekiranya suhu badan anak anda meningkat atau panas, sekitar 38 ℃, maka dia mungkin mengalami jangkitan.
  • Selsema. Salah satu gejala selesema adalah bersin, kadang-kadang disertai demam atau batuk.
  • Kekecohan dan selera makan berkurang. Sekiranya anak kecil anda rewel, tidak mahu menyusu, dan sering bersin, mungkin dia menghidap penyakit tertentu.
  • Alahan. Bersin boleh menunjukkan bahawa anak anda alah kepada sesuatu. Anak kecil anda mungkin bersin dari debu atau rambut haiwan.

Sekiranya anak kecil anda banyak bersin dan mengalami gejala yang disebutkan di atas, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Lalu, bagaimana untuk mengelakkan bayi kerap bersin?

Untuk mengelakkan bayi anda bersin sering disebabkan oleh kerengsaan, anda harus memastikan pengudaraan di rumah anda bersih. Selain itu, anda juga perlu sesekali membuka tingkap untuk peredaran udara yang lebih baik. Untuk mengelakkan kerengsaan dari asap rokok, cubalah menjauhkan rumah dari asap rokok.

Bayi kerap bersin. Tetapi jika dia menunjukkan gejala lain, seperti demam, batuk, pernafasan sangat cepat (terengah-engah), atau disertai dengan pergerakan dada yang tidak biasa, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Oh ya, jika anda ingin mencari doktor di sekitar Mums, anda boleh menggunakan Direktori Doktor di GueSehat.com. Mari cuba ciri Mums sekarang! (AS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. 2019. Mengapa Bayi Baru Lahir Bersin dan Bagaimana Mengurangkan Ketidakselesaan?

Garis Kesihatan. 2018. Mengapa Bersin Baru Lahir Saya Banyak?

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Bersin Bayi - Sebab dan Bilakah Bimbang.