Wanita Sukar Mengandung Kerana Kekurangan Vitamin D - GueSehat.com

Setakat ini, vitamin D hanya dikenali sebagai vitamin untuk tulang dan gigi. Malangnya, ramai yang tidak tahu, sebenarnya vitamin ini adalah pengambilan mikronutrien yang berperanan penting untuk kesuburan wanita. Saya tertanya kenapa? Dengar, ayuh!

Nutrien Makro dan Mikro

Sebagai fasa penting, kehamilan harus disiapkan sebaik mungkin. Persiapan yang dimaksudkan di sini bukan sahaja material dan mental, tetapi juga fizikal.

Tidak hairanlah, pasangan suami isteri yang sedang hamil akan dinasihatkan untuk memberikan nutrien yang diperlukan. Oleh itu, janin dapat tumbuh dan berkembang dengan sempurna di dalam rahim, dan dilahirkan dalam keadaan sihat dan sempurna.

Terutama bagi wanita, pengambilan nutrisi semasa persiapan kehamilan adalah satu kemestian mutlak. Pada prinsipnya, diet yang sihat untuk mempersiapkan kehamilan adalah sama dengan diet yang sihat pada umumnya.

Walau bagaimanapun, terdapat nutrien makro dan mikro tertentu yang perlu dipenuhi dari diet harian. Makronutrien yang diperlukan adalah karbohidrat, protein, dan lemak. Sedangkan mikronutrien dalam bentuk vitamin dan mineral, terdiri dari asam folat, zat besi, zink, kalsium, dan lain-lain.

Vitamin D bukan vitamin biasa

Dari banyak vitamin yang disyorkan untuk dimakan semasa persiapan kehamilan, ada satu yang menonjol, iaitu vitamin D. Sebagai satu-satunya vitamin yang dihasilkan dalam badan, vitamin D memainkan banyak kesan penting untuk pelbagai sistem di dalam badan. Selain itu, tidak seperti vitamin lain, vitamin D berfungsi seperti hormon dan setiap sel tubuh mempunyai reseptor untuk menerimanya.

Bagaimana sebenarnya vitamin D terbentuk? Secara sederhana, tubuh menghasilkannya di hati dan dilepaskan ketika kulit anda terkena cahaya matahari. Sesungguhnya, 80% vitamin D diperoleh dari pendedahan cahaya matahari pagi. Namun, anda juga boleh mendapatkan 20% yang lain dari pengambilan protein yang tinggi, seperti ikan dan produk tenusu. Sebagai maklumat tambahan, selain vitamin D, vitamin C juga penting untuk wanita hamil dan janin, anda tahu!

Kelebihan Vitamin C untuk Wanita Hamil dan Janin - GueSehat.com

Apakah Hubungan Vitamin D dengan Kesuburan?

Vitamin D telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Bagi wanita yang sedang bersiap untuk mengandung, vitamin D juga disertakan. Hasil analisis meta yang dilakukan oleh University of Birmingham dan Yayasan Perkhidmatan Kesihatan Nasional Wanita dan Kanak-kanak Birmingham (NHS) Trust dari 11 kajian yang melibatkan 2,700 wanita menjalani terapi kesuburan, mendapati bahawa wanita dengan tahap vitamin D 30 ng / mL atau lebih tinggi mempunyai kadar kejayaan yang lebih baik untuk hamil.

Bukan hanya itu, terdapat juga hubungan antara wanita hamil yang mempunyai cukup vitamin D dan kadar kelahiran bayi. Kesimpulan: Hubungan antara vitamin D dan kesuburan juga dijumpai pada wanita dengan gangguan hormon PCOS.

Mereka yang mempunyai tahap rendah vitamin D cenderung gemuk dan mengalami gangguan metabolik dan endokrin. Keadaan perlahan-lahan bertambah baik setelah penghidap PCOS mengambil makanan tambahan vitamin D, yang dilihat peningkatan dalam kitaran haid dan metabolisme.

Untuk mengatasi dan mencegah kekurangan vitamin D ini, Ibu disarankan untuk aktif sehingga kegemukan dapat dicegah, di mana kegemukan dikaitkan dengan kadar vitamin D yang rendah, kemudian berjemurlah di bawah sinar matahari pagi selama 10-15 minit sehari. Jangan lupa, gunakan diet sihat yang kaya dengan vitamin D, seperti salmon, tuna, dan produk tenusu rendah lemak. (AS)

Sumber:

Garis Kesihatan. 8 Tanda dan Gejala Kekurangan Vitamin D

Shadygrovefertility.com. Bagaimana Vitamin D Mempengaruhi Kesuburan Anda

Hopkinsmedicine.org. Bagaimana Vitamin D Mempengaruhi Kesihatan Wanita