Rawatan Luka Kaki Diabetes | saya sihat

Penyebaran diabetes meningkat sebanyak 6.2% semasa pandemik COVID-19. Semasa pandemik COVID-19, dianggarkan kawalan diabetes juga akan menurun. Ini kerana banyak orang yang menghidap diabetes mengurangkan lawatan dan pemeriksaan berkala ke hospital atau doktor.

Diabetes adalah penyakit yang mesti dikawal seumur hidup. Jika tidak, diabetes akan menyebabkan komplikasi pada pelbagai organ badan dan meningkatkan kematian. Terutama dalam tempoh COVID-19, di mana kadar kematian pesakit COVID-19 dengan diabetes adalah 8.3 kali lebih tinggi daripada pesakit tanpa diabetes.

Salah satu komplikasi diabetes adalah luka kaki yang sukar disembuhkan, dan boleh menyebabkan amputasi. Tetapi tidak perlu risau, kerana rawatan untuk diabetes dan komplikasinya terus berkembang.

Baca juga: Petua Merawat Kaki Diabetes Semasa Pandemik

Rawatan Luka Kaki Diabetes

Prof. Dr. Mardi Santoso sebagai Ketua Persadia (Persatuan Diabetes Indonesia) untuk wilayah Jakarta, Bogor, Bekasi, Depok semasa acara 'Daewoong Media Day (DMD) yang diadakan hampir pada 6 April 2021, menjelaskan bahawa kecederaan kaki diabetes dialami oleh beberapa orang pesakit yang tidak dapat mengawal kadar gula dalam darah mereka.

"Itulah sebabnya diabetes perlu dikawal dan diperhatikan secara berkala kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi seperti komplikasi pada organ tubuh yang penting, seperti mata, jantung, ginjal, otak, dan luka diabetes," jelas Prof Mardi.

Ulser kaki diabetes boleh bermula seperti luka kecil atau lepuh. Bagi orang yang tidak menghidap diabetes, luka kaki ini mudah sembuh dengan rawatan luka biasa. Tetapi pada pesakit diabetes, peredaran darah yang buruk menjadikan luka sukar untuk sembuh. Lebih-lebih lagi, jika ada juga kerosakan saraf, pesakit tidak merasa sakit pada luka dan semakin tidak menyedari bahawa luka di kaki telah mendalam dan dijangkiti.

"Diabetes boleh menyebabkan neuropati periferal diabetes kronik (DPN) atau kerosakan saraf perifer yang boleh berlaku kerana peredaran darah yang terganggu dan penurunan fungsi saluran darah yang dapat meningkatkan risiko amputasi pada pasien dengan ulser kaki," tambahnya.

Baca juga: Kenali Komplikasi Diabetes Sejak awal

Salah satu kejayaan dalam rawatan ulser kaki diabetes adalah dengan ubat yang dipanggil Faktor Pertumbuhan Epidermis (EGF). EGF adalah hormon pertumbuhan. Penyembuhan luka adalah proses yang kompleks, kompleks dan dinamik di mana kulit (atau tisu organ lain) membaiki dirinya sendiri selepas kecederaan.

Salah satu langkah penting dalam penyembuhan luka adalah penutupan luka, setelah tidak ada lagi jangkitan. EGF terlibat dalam pertumbuhan sel baru yang akan menutup luka.

EGF yang digunakan untuk merawat luka diabetes, atau luka lain, adalah bahan yang mempunyai struktur dan aktiviti yang serupa dengan EGF semula jadi yang terdapat di dalam tubuh manusia. Teknologi terkini membolehkan EGF dihasilkan secara besar-besaran menggunakan teknologi genetik rekombinan.

Jung Hye Min menjelaskan, Pengurus Produk Antidiabetik, Daewoong Pharmaceutical Korea, ia menghasilkan EGF dalam formula semburan yang boleh digunakan tanpa bersentuhan langsung dengan luka. "EGF ini berkesan dalam merawat ulser kaki diabetes yang cenderung sukar disembuhkan," jelas Hye Min. Rawatan ini diharapkan dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit diabetes dengan komplikasi ulser kaki diabetes.

Menurut data dari Persekutuan Diabetes Antarabangsa pada tahun 2020, jumlah penghidap diabetes jenis 2 terus meningkat di pelbagai negara di dunia. Indonesia menduduki tempat ketujuh daripada sepuluh negara dengan jumlah penderita diabetes tertinggi. Jumlah penghidap diabetes mencapai 18 juta pada tahun 2020, meningkat 6.2% berbanding tahun 2019.

Baca juga: Terapi Endovaskular, Rawatan Luka Diabetes Tanpa Amputasi


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found