Tanda Fizikal Prediabetes | Saya sihat

Istilah prediabetes baru-baru ini menjadi tumpuan di dunia kesihatan. Prediabetes adalah keadaan di mana seseorang mempunyai kadar gula darah di atas normal tetapi belum dinyatakan diabetes kerana masih di bawah ambang diabetes yang ditetapkan.

Mengapa prediabetes menjadi syarat yang perlu diperhatikan? Prediabetes cenderung tidak dapat dikesan kerana secara amnya tidak simptomatik. Walaupun perkembangan diabetes di kemudian hari mesti melalui tahap ini. Prediabetes untuk diabetes boleh bertahan dalam 5-10 tahun.

Sudah lama, bukan, geng? Sebagai contoh, A didiagnosis menghidap diabetes pada usia 30 tahun. Ini bermakna bahawa dia mengembangkan prediabetes ketika berusia 20 atau 25 tahun. Tahukah anda bahawa Geng Sihat, dalam jangka masa 5 - 10 tahun, jika prediabetes dikesan dan dirawat dengan tepat, orang A dapat mengelakkan diabetes.

Baca juga: Gejala Diabetes Boleh Diketahui 20 Tahun Sebelum Diagnosis!

Kenali Faktor Risiko Prediabetes

Penyelidikan menunjukkan bahawa prediabetes dapat disembuhkan jika dikesan lebih awal sehingga di masa depan ia tidak terkena diabetes. Boleh dikatakan jika keadaan prediabetes berfungsi sebagai penggera agar seseorang mula mengambil berat dan bertindak dengan sewajarnya.

Seseorang di peringkat prediabetes mula mengalami keadaan yang disebut ketahanan insulin. Insulin adalah hormon yang membantu metabolisme gula dalam badan kita. Pada mereka yang mempunyai ketahanan insulin, terdapat gangguan pada tindak balas tubuh terhadap insulin sehingga sel-sel tubuh tidak dapat menggunakan gula darah dengan baik. Akibatnya, terdapat penumpukan gula dalam darah, sehingga menjadikan kadar gula lebih tinggi dari batas normal.

Seperti diabetes, ada faktor risiko yang berperanan dalam terjadinya pra-diabetes, yaitu:

 • Lelaki dan perempuan berumur lebih dari 45 tahun
 • Umur kurang dari 45 tahun, berat badan berlebihan, dengan 1 (satu) atau lebih faktor risiko seperti:
 1. Sejarah keluarga diabetes (terutamanya kelas 1 ke atas)
 2. Kolesterol HDL rendah (kurang daripada 35 mg / dL) dan trigliserida tinggi (lebih daripada 250mg / dL)
 3. Hipertensi (tekanan darah di atas 140/90 mm Hg atau sedang menggunakan ubat antihipertensi)
 4. Sejarah diabetes semasa mengandung atau bayi yang beratnya melebihi 4 kg semasa dilahirkan
 5. wanita dengan Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)
 6. Tiada aktiviti fizikal / sukan
 7. Etnik tertentu, iaitu Amerika Afrika, Asia Amerika, India Amerika, Hispanik
Baca juga: Rintangan Insulin, Permulaan Diabetes Mellitus Jenis 2

Kenali Tanda Fizikal PreDiabetes

Walaupun prediabetes sering tidak disedari oleh penghidapnya, ada tanda-tanda fizikal yang boleh menjadi penanda pra-diabetes. Bagaimana saya dapat mengesan keadaan prediabetes ini? Geng yang sihat boleh menjadi doktor untuk diri mereka sendiri dengan mengenali tanda-tanda prediabetes, iaitu:

 • Acanthosis nigricans, adalah kegelapan kulit pada lipatan dan kedutan badan. Kawasan yang paling jelas dapat dilihat di bahagian belakang leher. Sekiranya terdapat garis hitam, ini menunjukkan insulin tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda memilikinya, segera dapatkan ujian prediabetes. Ujian prediabetes harus dilakukan walaupun tanpa gejala. Terdapat beberapa jenis ujian prediabetes yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Pemeriksaan harus dilakukan pada orang dewasa walaupun tidak ada gejala (tanpa gejala).
 • Umur lebih dari 45 tahun harus diuji secara berkala
 • Pemeriksaan diperlukan, terutama pada orang dewasa "tanpa gejala" dengan indeks jisim badan 25 kg / m2 (berat badan berlebihan) atau yang mempunyai 1 atau lebih faktor risiko dan pada remaja yang berat badan berlebihan dengan 2 (dua) atau lebih faktor risiko
 • Sekiranya hasilnya normal, ulangi ujian sekali lagi sekurang-kurangnya setiap 3 (tiga) tahun

Apa yang diperiksa dalam ujian prediabetes? Ujian untuk prediabetes termasuk gula darah puasa, gula darah 2 jam selepas makan setelah memberikan 75 g glukosa (juga disebut Ujian Toleransi Glukosa Mulut), dan HbA1C.

Seseorang dikatakan pradiabetes sekiranya keputusan ujian menunjukkan:

 • Gula darah puasa 100 - 125 mg / dL
 • Ujian OGTT 140 - 199 mg / dl
 • HbA1c 5.7% - 6.4%

Geng Sihat, tidak sukar untuk mengesan prediabetes? Anda boleh berjumpa doktor untuk ujian makmal, terutama bagi anda yang mempunyai faktor risiko menghidap diabetes. Ayuh, cegah diabetes dengan mengenali tanda-tanda fizikal prediabetes!

Baca juga: Tanda-tanda awal diabetes telah dilihat sejak usia 8 tahun

Rujukan

 1. Persatuan Diabetes Amerika. Penjagaan Diabetes. 2019. Vol. 42 (1). hlm.S13-S28.
 1. P Pandarakalam. Acanthosis Nigricans dalam keadaan Pra-diabetes. Jurnal Pengamal Perubatan British. 2018. Vol. 11 (1)
 2. Pra-diabetes. //www.webmd.com/diabetes/what-is-prediabetes#1

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found