Muntah teruk pada trimester kedua | saya sihat

Kehamilan bagi beberapa ibu boleh menjadi pengalaman yang sukar, baik secara mental dan fizikal. Tubuh anda bukan sahaja berubah dengan sejuta cara yang berbeza, tetapi setiap kegoncangan dapat membuat ibu dan ayah panik kerana takut ada sesuatu yang tidak kena.

Tenang, ibu. Menurut pakar, wanita perlu mengingatkan diri mereka bahawa kebanyakan kehamilan berjalan lancar. Walaupun begitu, komplikasi kehamilan boleh berlaku walaupun jumlahnya agak kecil. Itulah sebabnya penting bagi setiap ibu mengandung untuk mengetahui tanda-tanda amaran.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah muntah teruk walaupun sudah memasuki trimester kedua. Adakah anda mengalaminya? Dalam kes tertentu, muntah yang teruk boleh mengganggu kehamilan yang sihat. Baiklah, mari kita cari tahu apa penyebabnya!

Baca juga: Kesan Muntah Yang Kerap Terhadap Wanita Hamil

Sudah di trimester kedua, masih muntah dengan ganas?

Mual dan muntah, terutama pada waktu pagi, adalah gejala kehamilan yang normal. Muntah biasanya dialami pada awal kehamilan. Kebiasaannya, kebanyakan wanita hamil mengalami loya dan muntah semasa awal kehamilan, dan ia reda selepas 10 hingga 16 minggu.

Tetapi jika anda berada di trimester kedua, yang ditentukan antara minggu 13 dan 26 kehamilan, dan anda masih muntah sehingga anda tidak mendapat cukup cecair, atau anda tidak membuang air kecil, anda harus segera memberitahu doktor anda .

"Muntah berterusan boleh menyebabkan dehidrasi teruk, yang tidak baik untuk anda atau bayi anda," kata Dr Isabel Blumberg, pakar obstetrik dan sakit puan di New York City.

Muntah yang melampau juga boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap hiperemesis gravidarum, sejenis penyakit pagi yang teruk yang boleh berlangsung sepanjang kehamilan anda.

Punca muntah yang melampau juga boleh berlaku kerana keracunan makanan. Sekiranya anda tidak dapat makan selama dua hari berturut-turut, atau jika muntah anda disertai demam tinggi, jangan berlengah berjumpa doktor!

Baca juga: Petua Mengatasi Mual dan Muntah Berlebihan pada Wanita Hamil

Muntah Melampau pada Trimester Kedua dan Komplikasi Kehamilan

Wanita hamil yang mengalami sakit pagi Kehamilan yang teruk dan berpanjangan berisiko tinggi untuk komplikasi kehamilan, terutamanya jika masalahnya berlanjutan hingga trimester kedua. Ini adalah hasil penyelidikan dari Sweden.

Dalam kajian yang sudah diterbitkan dalam jurnal BJOG: Jurnal Antarabangsa Obstetrik dan Ginekologi, bakal ibu yang dimasukkan ke hospital kerana sakit pagi kes-kes yang teruk, yang disebut hiperemesis gravidarum, pada trimester kedua dua kali lebih mungkin untuk mengembangkan preeklampsia.

Selain itu, wanita hamil yang banyak muntah pada trimester kedua juga 1.4 kali lebih mungkin melahirkan bayi kecil berbanding wanita yang tidak mengalami muntah yang teruk. Wanita yang dirawat di hospital untuk hiperemesis gravidarum pada trimester kedua juga tiga kali lebih mungkin mengalami gangguan plasenta, iaitu plasenta berpisah dari dinding rahim, dibandingkan dengan wanita tanpa hiperemesis gravidarum.

Sakit pagi sangat teruk sehingga memerlukan kemasukan ke hospital sangat jarang. Semasa kajian, yang melibatkan lebih dari 1 juta wanita, hanya 1.1 peratus wanita yang dirawat di hospital kerana keadaan tersebut. Sakit pagi Kes yang teruk juga boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan dehidrasi pada wanita, dan berkaitan dengan kelahiran pramatang.

Hasil kajian menunjukkan bahawa hiperemesis gravidarum pada trimester kedua semestinya peningkatan kewaspadaan dan pengawasan semasa kehamilan agar tidak mendatangkan komplikasi kehamilan yang berbahaya.

Sakit pagi Kes yang teruk dianggap disebabkan oleh hormon yang tinggi gonadotropin korionik manusia (hCG), yang dibuat oleh plasenta dan dihasilkan terutamanya pada trimester pertama. Tahap hCG yang tinggi pada trimester kedua mungkin menunjukkan pembentukan plasenta yang tidak normal, kata para penyelidik.

Baca juga: Mual pada Trimester Ketiga, Adakah Biasa?

Rujukan:

ibu bapa.com. 6 sebab untuk selalu menghubungi doktor semasa mengandung.

Livescience.com. Komplikasi kehamilan pada waktu pagi.

Wahttoexpect.com. Gejala trimester kedua terburuk.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found