Makan Pisang dengan Susu - Saya Sihat

Siapa yang tidak suka milkshake atau smoothie? Campuran buah segar dan susu sememangnya merupakan kombinasi yang tepat untuk dimakan, terutamanya ketika udaranya panas. Salah satu yang paling terkenal adalah gabungan pisang dan susu. Tetapi, adakah betul makan pisang dengan susu?

Walaupun rasanya enak, pisang dan susu sebenarnya bukan gabungan yang baik. Memang, terdapat banyak milkshake atau smoothie berperisa pisang, tetapi ternyata pengambilan kombinasi ini mempunyai risiko kesihatan.

Apakah risiko kesihatan memakan pisang dengan susu? Inilah penjelasannya, menurut pakar!

Baca juga: Pisang untuk Mengatasi Sembelit? Ketahui Kebenaran!

Makan Pisang dengan Susu, Adakah OK?

Kesan makan pisang dengan susu pada kesihatan telah menjadi perdebatan selama bertahun-tahun. Walaupun beberapa pakar mengatakan bahawa makan pisang dengan susu tidak menjadi masalah, yang lain melarang gabungan ini.

Pakar pemakanan dan psikologi Harish Kumar adalah seorang pakar yang tidak mengesyorkan makan pisang dengan susu. "Kami tidak mengesyorkannya kerana mungkin sangat berbahaya bagi tubuh. Walaupun anda ingin makan pisang dan susu, anda boleh minum susu terlebih dahulu, kemudian 20 minit kemudian makan pisang," jelasnya.

Harish juga mengesyorkan agar tidak memakannya milkshake pisang kerana mengganggu corak pencernaan dan tidur. Sementara itu, pakar pemakanan Shilpa Arora mempunyai pendapat yang berbeza. Menurutnya, makan pisang dengan susu adalah kaedah yang baik untuk meningkatkan kesihatan, terutama bagi orang yang ingin menambah berat badan dan memerlukan tenaga untuk melakukan kerja dengan intensiti tinggi.

"Namun, makan pisang dengan susu tidak dianjurkan untuk orang yang mengalami alergi seperti asma, kerana dapat meningkatkan lendir di saluran pernafasan dan menyebabkan masalah pernafasan," jelas Shilpa.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah ubat yang tidak boleh dihancurkan atau dimakan dengan pisang!

Makan Pisang dengan Susu dari Pandangan Ayurveda

Dari sudut pandang ayurveda, sains perubatan dari India yang juga secara mendalam menganalisis kombinasi makanan, setiap makanan mempunyai rasa yang unik, kesan yang berbeza terhadap pencernaan, dan kesan yang berbeza terhadap tenaga (penyejukan atau pemanasan).

Menurut sains ayurveda, gabungan makanan yang betul sangat penting untuk tubuh yang sihat. Dalam sains kesihatan ini, gabungan pisang dan susu termasuk dalam makanan yang paling tidak sesuai.

Melalui buku Buku Lengkap Penyelesaian Rumah Ayurveda, Panduan Komprehensif untuk Penyembuhan Purba India, pakar kesihatan Vasant Lad menulis, gabungan buah dan susu harus dielakkan.

Menurut Vasant, makan pisang dengan susu dapat meningkatkan pengeluaran toksin dalam badan dan boleh menyebabkan resdung, demam, batuk, dan alergi. Walaupun pisang dan susu mempunyai rasa manis dan menyejukkan, kesan pasca pencernaannya sangat berbeza.

Pisang cenderung lebih masam, sedangkan susu manis. Ini menyebabkan kekeliruan dalam sistem pencernaan, yang menyebabkan peningkatan toksin, alergi, dan masalah ketidakseimbangan lain.

Selain itu, menurut beberapa pakar, gabungan pisang dan susu juga dapat menyebabkan reaksi negatif dalam tubuh, meningkatkan kadar cairan, dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Jadi, bolehkah anda makan pisang dengan susu? Menurut beberapa pakar, makan pisang dan susu adalah baik. Namun, sebilangan pakar lain mengatakan bahawa gabungan pisang dan susu tidak serasi dan boleh menyebabkan masalah kesihatan dalam badan.

Sekiranya anda ingin mengambil jalan selamat, anda harus mengambilnya secara berasingan. Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai kesan memakan pisang dan susu pada keadaan kesihatan anda, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda. (UH)

Baca juga: Makan Pisang, Apa Kesannya Meningkatkan Gula Darah?

Sumber:

Makanan NDTV. Pernahkah Anda Makan Pisang Dengan Susu? Anda Mesti Baca Ini. Februari 2020.

Ibu Bapa Menangis Pertama. Makan Pisang dan Susu Bersama - Baik atau Buruk ?. Mac 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found