Tahap Perkembangan Anak Menurut Jean Piaget - GueSehat.com

Ketika datang ke tahap perkembangan kanak-kanak, ibu dan ayah akan menemui kajian yang berbeza. Sebut saja Erik Erikson, Elizabeth B. Hurlock, Jean Piaget, Sigmund Freud, Aristotle, dr. Maria Montessori, dan banyak lagi. Kali ini saya akan membincangkan tahap perkembangan kognitif kanak-kanak berdasarkan kajian dari Jean Piaget. Baca penjelasannya, ayuh.

Kognitif adalah kemampuan yang dimiliki orang untuk memahami apa yang mereka lihat, dengar, sentuh dan rasakan. Perkembangan kognitif kanak-kanak dan orang dewasa tidak sama. Tahap perkembangan anak, menurut Jean Piaget, yang memenangi Hadiah Erasmus, diklasifikasikan menjadi 4 tahap.

Tahap Sensorimotor

Tahap sensorimotor berlaku pada bayi berusia 0-2 tahun. Menurut Piaget, setiap bayi dilahirkan dengan refleks semula jadi dan keinginan untuk meneroka persekitarannya. Pada usia ini, kemampuan bayi masih sangat terhad pada refleks dan kelima pancaindera. Pergerakan refleks kemudiannya akan berkembang menjadi kebiasaan.

Pada peringkat ini, anak anda belum dapat mempertimbangkan kehendak orang lain. Dia hanya mahu hasratnya dipenuhi. Mungkin terdengar mementingkan diri sendiri, tapi itulah yang berlaku. Kini pada usia 18 bulan, si kecil dapat memahami fungsi barang-barang yang dekat dengannya setiap hari. Dia juga dapat melihat hubungan antara peristiwa dan mengenali orang seperti ahli keluarganya.

Peringkat Pra Operasional

Tahap pra operasi adalah tahap perkembangan bayi berusia 2-7 tahun. Pada masa ini, si kecil dapat bersosial dengan persekitaran mereka. Dia juga dapat mengumpulkan pelbagai item mengikut warna, bentuk, dan sebagainya.

Peringkat Operasi Konkrit

Apabila anak anda memasuki usia 7-11 tahun, dia telah memasuki tahap operasi konkrit. Dia mampu menyusun dan mengelaskan objek dan situasi yang dihadapi. Dia juga mampu mengingat dan berfikir secara logik.

Kanak-kanak pada peringkat perkembangan ini mula memahami konsep sebab dan akibat secara sistematik dan rasional. Ini adalah masa yang tepat untuk belajar membaca dan matematik. Sikap mementingkan dirinya perlahan-lahan hilang, kerana dia mula memahami masalah dan pandangan orang lain.

Peringkat Operasi Formal

Tahap perkembangan ini bermula dari usia 11 tahun dan seterusnya. Anak kecil anda sudah mula dapat berfikir secara abstrak dan menggunakan pemikirannya. Dia dapat membuat kesimpulan dari pelbagai maklumat yang diterima. Dia mula memahami konsep abstrak, seperti cinta dan norma. Dia juga mula melihat bahawa hidup tidak selalu hitam atau putih. Tahap terakhir ini adalah persiapan si kecil menjelang dewasa.

Perkembangan kognitif yang lancar pada kanak-kanak bergantung kepada beberapa faktor, iaitu:

  1. Keturunan. Seorang anak akan mempunyai kemampuan untuk berfikir serupa dengan ibu bapanya. Sudah tentu, kemampuan ini sangat dipengaruhi oleh komunikasi antara ibu dan ayah dan dia.
  2. Persekitaran. Keluarga dan sekolah menyokong perkembangan kognitif kanak-kanak. Penting untuk Ibu dan Ayah mempunyai watak yang baik dan bersabar dengan perkembangan si kecil. Begitu juga ketika memilih sekolah untuknya.

Ini adalah tahap perkembangan anak menurut Jean Piaget. Ibu dan Ayah pasti mahu terlibat dalam setiap peringkat ini, bukan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found