gangguan mental yang kurang dikenali - guesehat.com

Setakat ini, ketika membicarakan gangguan mental, yang sering menjadi topik perbualan adalah jenis gangguan seperti keperibadian pelbagai orang, bipolar, atau psikopat. Tetapi pernahkah anda mendengar jenis gangguan mental lain seperti Sindrom Quasimodo, khayalan Fregoli, atau Cryptomnesia? Sekiranya anda keliru, mari lihat beberapa penerangan mengenai pelbagai gangguan mental di bawah yang mungkin tidak anda ketahui. Shhh .. malah beberapa gangguan mental ini menjadi inspirasi untuk pembuatan beberapa filem dan buku yang anda tahu.

1. Sindrom Quasimodo

Sindrom Quasimodo atau juga disebut gangguan dysmorphic badan, adalah sejenis gangguan mental yang cukup parah kerana penghidapnya akan mempunyai pemikiran obsesif dan berlebihan mengenai kecacatan fizikalnya. Penderita akan sentiasa melihat cermin dan berusaha menutupi kecacatan badan mereka sehingga orang lain tidak dapat melihatnya. Mereka akan selalu enggan difoto, terutama jika foto itu diambil sudut di mana kecacatan mereka dapat dilihat. Menderita Sindrom Quasimodo cenderung terlalu memperhatikan penampilan mereka. Mereka akan mempunyai penilaian kendiri yang sangat rendah kerana ketidakupayaan mereka. Malah mereka akan berasa canggung dan keberatan untuk menyertai kumpulan masyarakat. Ini kerana mereka menganggap bahawa orang lain kemudiannya akan memperhatikan dan mentertawakan kecacatan mereka.

Gangguan mental jenis ini pernah dibangkitkan dalam sebuah filem pendek dari negara Sepanyol yang berjudul Kontrakerpo pada tahun 2009.

2. Erotomania

Keyakinan itu baik, tetapi jika anda terlalu percaya pada diri sendiri? Ya, ini pasti sangat mengganggu. Ya, ini adalah salah satu masalah dengan penghidap erotomania. Orang dengan erotomania akan merasa sangat yakin jika seseorang merasa cinta dengannya. Biasanya orang yang mengalami gangguan mental berasal dari kalangan yang mempunyai status sosial yang tinggi seperti selebriti. Orang erotomia percaya bahawa "pengagum" ini menunjukkan bahawa mereka jatuh cinta melalui sejumlah tanda khas, isyarat rahsia, telepati, dan mesej berkod di media. Bagi orang yang mengalami erotomania, sangat sukar untuk mengelakkan gangguan ini.

Erotomania adalah inspirasi watak Marion Cotillard dalam filem Perancis Dari Tanah Bulan.

3. Khayalan Capgras

Sindrom ini membuat penderita percaya bahawa seseorang yang dekat dengan mereka atau bahkan mereka sendiri telah digantikan oleh doppelganger. Doppelganger sendiri dipercayai kembar dari seseorang yang berada dalam dimensi lain. Penghidapnya capgras khayalan akan mengatakan bahawa perbuatan buruk yang sebenarnya disebabkan oleh mereka, dilakukan oleh tokoh doppelganger mereka. Gangguan ini sering disertai oleh gangguan mental lain seperti skizofrenia.

Khayalan Capgras menjadi inspirasi untuk F.M. Dostoevsky untuk menulis novel berjudul The Double, yang kemudian diadaptasi menjadi sebuah filem tayangan dengan judul yang sama pada tahun 2014 oleh pengarah Richard Ayoade.

4. Fregoli khayalan

Dalam kes fregoli khayalan, penghidap akan percaya bahawa orang lain mengejarnya. Menderita fregoli khayalan percaya bahawa orang yang mengejar mereka mengubah penampilan sebenar mereka dan kelihatan seperti orang yang dekat dengan mereka.

Gangguan mental jenis ini pernah menjadi topik dalam filem animasi berjudul Anomali.

5. Cryptomnesia

Cryptomnesia adalah sejenis gangguan ingatan di mana seseorang tidak dapat mengingati ketika peristiwa itu berlaku, atau sama ada peristiwa itu hanya mimpi atau kenyataan. Sindrom ini sering disertai dengan fenomena "jamais vu", berbanding dengan fenomena "déj vu". Keadaan jamais vu ini akan membuat seseorang yang mengalaminya merasakan bahawa tempat atau orang itu sudah sangat terkenal, sama seperti dia melihatnya untuk pertama kalinya.

Anda boleh menemui jenis gangguan mental cryptomnesia ini ada dalam filem yang disebut Ilmu Tidur.

6. Sindrom Alice in Wonderland

Mungkin akan menjadi kelakar bagi anda yang baru sahaja mendengar gangguan seperti ini. Tetapi sebenarnya jenis gangguan ini benar-benar wujud, anda tahu. Seseorang yang mengalami gangguan jiwa sindrom alice in wonderland akan merasakan bahawa objek di sekelilingnya akan jauh lebih kecil atau lebih besar daripada tubuhnya. Malah orang yang mengalami sindrom ini akan merasakan jarak dari objek, walaupun objek itu sebenarnya berdekatan. Dalam hal ini tidak ada gangguan fisik bagi penderitanya, tetapi semata-mata kerana disebabkan oleh gangguan mental yang dihidapinya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found