Kesihatan BPJS untuk Kehamilan dan Melahirkan - GueSehat.com

Orang Indonesia tentu sangat memahami tentang Kesihatan BPJS (Badan Pentadbiran Jaminan Sosial). Ya, seperti namanya, BPJS Kesehatan adalah fasilitas yang dapat digunakan oleh para pesertanya untuk mendapatkan sejumlah layanan kesehatan.

Hingga kini, hampir semua perawatan kesehatan di Indonesia dapat dilindungi oleh BPJS Health, selama peserta yang mengikuti mengikuti prosedur dan ketentuan yang berlaku.

Oleh itu, sangat penting untuk memahami rangkaian prosedur, agar Geng Sihat yang telah didaftarkan sebagai peserta tidak lagi mengalami kesulitan ketika mereka memerlukan perkhidmatan kesihatan Kesihatan BPJS.

Nah, di antara semua perkhidmatan kesihatan yang dilindungi oleh BPJS Health, proses kelahiran, baik yang normal dan pembedahan caesar, juga dilindungi oleh BPJS Health, anda tahu Mums.

Malah, perkhidmatan ini juga dapat digunakan sejak mengandung, termasuk untuk bayi yang akan dilahirkan kemudian. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan Kesihatan BPJS untuk wanita hamil dan melahirkan anak? Ini lebih banyak lagi.

Baca juga: Ini adalah fakta mengenai Kesihatan BPJS yang anda tidak tahu!

Kesihatan BPJS untuk Wanita Hamil

Untuk mendapatkan perkhidmatan Kesihatan BPJS, anda mesti mendaftar sebagai peserta terlebih dahulu. Selanjutnya, ibu hanya mengikut prosedur perubatan yang berlaku.

Sama seperti perkhidmatan kesihatan untuk rawatan penyakit lain, proses pemeriksaan dan kelahiran kehamilan yang diliputi oleh BPJS Kesihatan juga menggunakan sistem rujukan berjenjang.

Sistem rujukan bertingkat bermaksud bahawa untuk mendapatkan perkhidmatan Kesihatan BPJS untuk pesakit bukan kecemasan, ia mesti bermula dari Kemudahan Kesihatan Tahap Pertama (FKTP). Kemudian, ia hanya dapat dilanjutkan ke kemudahan kesihatan berikutnya sekiranya kemudahan FKTP tidak mencukupi.

Inilah sebabnya mengapa peserta Kesihatan BPJS, termasuk wanita hamil, mesti mengikuti prosedur perubatan yang berlaku. Sekiranya peserta tidak mengikuti prosedur, maka ini akan menyukarkan peserta untuk mendapatkan insurans kesihatan dari BPJS Kesihatan.

Prosedur Menggunakan Kesihatan BPJS untuk Wanita Hamil

1. Kunjungi FKTP atau hospital mengikut keperluan peserta, seperti:

a. Untuk pemeriksaan kehamilan rutin, wanita hamil yang mengambil bahagian dalam BPJS Health dapat mengunjungi FKTP, seperti puskesmas, klinik swasta, doktor individu, atau bidan, dengan syarat FKTP bekerjasama dengan BPJS Health.

b. Pada masa penghantaran, perkara pertama yang harus dilakukan oleh peserta adalah pergi ke FKTP terdekat yang mempunyai kemudahan bersalin dengan syarat-syarat berikut:

- Bagi peserta yang melahirkan secara normal tanpa masalah, mereka boleh terus ke FKTP terdekat tanpa rujukan.

- Bagi peserta yang mempunyai kehamilan berisiko tinggi atau terdapat gangguan dan kelainan dalam proses melahirkan, peserta akan dirujuk untuk dihantar ke kemudahan kesihatan tingkat lanjut.

c. Wanita hamil yang merupakan peserta BPJS Health dalam keadaan darurat (pendarahan, sawan kehamilan, pecahnya selaput dini, dan keadaan lain yang boleh menyebabkan kecacatan), dapat segera dibawa ke hospital.

2. Semasa mengunjungi FKTP atau hospital, jangan lupa membawa dokumen, seperti kad peserta, kad pengenalan, dan buku kesihatan ibu dan anak.

Baca juga: Aliran BPJS dan Semua Peraturan

Peruntukan untuk Pemeriksaan Kehamilan yang Dilindungi oleh BPJS Kesihatan

Peruntukan untuk kawalan kehamilan (ANC) yang dapat dilindungi oleh BPJS Health adalah 4 kali, dibahagikan kepada:

- Trimester 1: dijalankan sekali pada 1-12 minggu kehamilan

- Trimester 2: dilakukan sekali pada 13-28 minggu kehamilan

- Trimester 3: dilakukan 2 kali pada 29-40 minggu kehamilan

Perkhidmatan Ultrasound Semasa Kehamilan Dilindungi oleh BPJS Kesihatan

Semasa mengandung, pemeriksaan ultrasound sangat diperlukan untuk memantau perkembangan janin. Dalam kes ini, BPJS Kesihatan dapat menanggung kos jika ultrasound tidak dilakukan dengan sendirinya. Maksudnya, jika seorang wanita hamil memerlukan ultrasound secara perubatan, ia akan dilindungi oleh BPJS, dengan syarat ia mesti dirujuk oleh FKTP.

Yuran Peperiksaan yang Dilindungi oleh BPJS Health

1. Pemeriksaan pra-kelahiran atau rawatan antenatal (ANC)

- Dalam bentuk pakej dengan maksimum 4 kunjungan, bernilai IDR 200,000.

- Pemeriksaan ANC yang tidak hanya dilakukan di satu tempat, bernilai IDR 50,000 setiap lawatan.

2. Bersalin normal atau kelahiran faraj

- Penghantaran biasa dilakukan oleh bidan, bernilai IDR 700,000.

- Penghantaran biasa dilakukan oleh doktor, bernilai IDR 800,000.

- Penghantaran biasa dengan langkah-langkah kecemasan dasar di puskesmas dilindungi Rp 950,000.

3. Penghantaran merujuk kepada kemudahan kesihatan tahap lanjut

Dalam keadaan tertentu, wanita hamil yang berpartisipasi dalam BPJS Kesihatan tidak dapat melahirkan secara normal dan mesti melakukan pembedahan caesar. Ini memerlukan pengendalian khas dan umumnya tidak dapat ditangani di FKTP kerana pakar dan peralatan perubatan yang terhad.

Biasanya, peserta memerlukan rujukan ke hospital yang lebih besar dan mempunyai kemudahan yang lengkap. Untuk mendapatkan rujukan ke kemudahan lanjutan ini, peserta mesti mendapatkan surat rujukan terlebih dahulu dari FKTP.

Dalam kes ini, bayaran yang dikenakan disesuaikan untuk kelas hospital, kelas perawatan peserta, wilayah hospital, keparahan perubatan, dan pemilikan hospital. Peserta tidak perlu lagi membayar kemudahan kesihatan yang berkenaan sekiranya mereka menerima perkhidmatan yang sesuai dengan hak mereka untuk menjaga dan mengikuti prosedur yang berlaku.

Harus diingat bahawa keputusan untuk menjalani pembedahan caesar yang dilindungi BPJS Kesihatan mesti dicadangkan oleh doktor atau bidan yang menangani peserta dalam FKTP, bukan atas keinginan peserta sendiri.

Mendaftarkan Kelahiran Bayi

Setelah melahirkan, pesakit peserta BPJS Health dapat segera mendaftarkan bayi mereka ke kemudahan Kesihatan BPJS secepat mungkin. Peserta BPJS Kesihatan mempunyai masa kerja 3x24 jam untuk mendaftarkan bayi mereka selepas kelahiran.

Dokumen yang diperlukan semasa mendaftarkan bayi untuk menjadi peserta Kesihatan BPJS termasuk surat beranak, kad Kesihatan BPJS ibu bapa, dan kad keluarga. Pemilihan kelas dapat disesuaikan dengan kelas yang dipilih oleh ibu bapa.

Penjagaan Selepas Bersalin atau Penjagaan Selepas Bersalin (PNC)

1. Satu lawatan ketiga untuk bayi baru lahir (bayi baru lahir berusia 0-28 hari) (KN3) dan satu lawatan untuk ibu selepas bersalin ketiga (KF3), bernilai IDR 25,000 setiap lawatan.

2. Perkhidmatan pasca penghantaran di puskesmas, bernilai Rp 175.000.

3. Perkhidmatan pra-rujukan untuk komplikasi obstetrik dan / atau neonatal, bernilai IDR 125,000.

Itulah penjelasan mengenai prosedur penggunaan BPJS Health untuk kehamilan, kelahiran anak, dan pemeriksaan selepas bersalin. Ayuh, adakah anda fikir Ibu sudah memahami ketentuannya? (AS)

Sumber

Kesihatan BPJS. "Panduan Praktikal untuk Perkhidmatan Bidan & Neonatal".

Berikan perhatian sepenuhnya. "4 Perkhidmatan untuk Wanita Hamil yang Dilindungi oleh BPJS Kesihatan".

Berita Jamkes. "Dari Kehamilan hingga Melahirkan, Semuanya Dapat Dijamin oleh BPJS Kesihatan".

Kompas. "Ini adalah Prosedur Penghantaran dan Kos Kesihatan BPJS".

Pesakit BPJS. "Cara Menggunakan BPJS untuk Memeriksa Kehamilan, Ultrasound dan Melahirkan".

Tirto. "Syarat untuk Menggunakan Kesihatan BPJS untuk Melahirkan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found