Cara Mengukur Bahagian Makanan untuk Penghidap Diabetes - Guesehat

Diet mempunyai peranan penting dalam mengawal diabetes jenis 2 dan diabetes jenis 1. Secara umum, kadar gula darah setiap orang yang menghidap diabetes mempunyai reaksi yang berbeza terhadap makanan, bergantung pada apa dan berapa banyak yang dikonsumsi oleh Diabestfriends.

Mengawal makan, terutama menguruskan bahagian, pastinya tidak mudah. Terutama bagi penghidap diabetes yang sebelumnya cenderung makan kalori tinggi dan bahagian berlebihan. Penting bagi teman Diabest untuk membatasi makanan yang akan meningkatkan kadar gula dalam darah. Bagaimana cara mengukur bahagian makanan dengan mudah?

Baca juga: Lepuh Diabetes, Apa yang Menyebabkannya?

Saiz hidangan untuk pesakit kencing manis

Bahagian makanan adalah jumlah makanan yang dimakan setiap hari. Nah, ada juga yang disebut saiz hidangan. Rakan diabetes mesti tahu perbezaan antara keduanya. Bahagian makanan menggambarkan berapa banyak makanan yang anda mahu makan, baik makanan ringan atau makanan besar. Sebagai contoh, apa yang dimaksudkan dengan bahagian adalah seperti, satu gelas susu, 8 biji badam, atau satu muffin.

Tidak ada ukuran objektif atau standard untuk satu hidangan makanan. Apa yang boleh dilakukan adalah memahami bahagian makanan secara umum, misalnya, jenis ubi jalar dalam bahagian sederhana. Ini dapat membantu penghidap diabetes mengira berapa karbohidrat yang harus mereka makan.

Sementara itu, saiz hidangan adalah kuantiti atau jumlah makanan atau minuman yang dapat diukur secara objektif. Ini biasanya diukur dalam cawan, auns, atau unit lain. Ini membolehkan kita mengukur jumlah kalori, gula, protein, dan nutrien dengan lebih tepat dalam sesuatu makanan.

Label pemakanan pada bungkusan makanan mengatakan saiz hidangan makanan yang dijual. Rakan diabetes mesti selalu membaca label pemakanan sebelum membeli dan memakan makanan ini. Bagi penderita diabetes, penting untuk memperhatikan bahagian makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, dan serat yang dimakan setiap hari. Serat diperlukan kerana dapat membantu menjaga keseimbangan kadar gula dalam darah.

Menambah protein pada makanan dan makanan ringan juga dapat membantu mengawal gula darah dan meningkatkan rasa kenyang. Ia baik untuk menurunkan berat badan, begitu baik untuk rakan Diabestfriend yang berlebihan berat badan.

Baca juga: Langkah Pencegahan Coronavirus untuk Orang yang Menghidap Diabetes

Cara Mengukur Bahagian Makanan untuk Diabetes

Mengatur bahagian dan jumlah makanan yang dimakan dapat membantu penderita diabetes untuk mencegah peningkatan kadar gula dalam darah. Berikut adalah beberapa cara untuk mengukur bahagian makanan bagi penghidap diabetes:

1. Membilang Karbohidrat

Mengehadkan jumlah karbohidrat yang dimakan dapat membantu menjaga keseimbangan kadar gula dalam darah. Jadi, Diabestfriend perlu mengehadkan pengambilan karbohidrat halus, seperti roti putih, serta makanan dan minuman bergula. Bercakap dengan doktor anda mengenai jumlah karbohidrat yang selamat untuk setiap hidangan.

2. Saiz Plat

Plat boleh digunakan sebagai alat untuk menentukan secara visual bahagian makanan yang tepat. Contohnya, separuh ukuran pinggan harus diisi dengan sayur-sayuran yang tidak berkanji, seperti sayur-sayuran berdaun, brokoli, atau zucchini.

Sementara itu, bahagian lain harus diisi dengan protein tanpa lemak, seperti tahu atau ayam, atau pati seperti beras perang. Atau Diabestfriends boleh melangkau pati dan mengisinya lagi dengan sayur-sayuran yang tidak berkanji. Untuk mengawal gula darah, anda harus minum kalori dan karbohidrat rendah seperti air kosong atau teh.

3. Mengukur Makanan Dengan Tangan

Sekiranya rakan diabetes tidak mempunyai alat pengukur makanan, cuba gunakan tangan anda. Buat penumbuk Diabestfriends rata-rata satu cawan buah atau saiz sederhana.

Sementara itu, untuk protein tanpa lemak, Teman Diabest boleh menggunakan tapak tangan. Telapak tangan (tanpa jari) sama dengan 3 ons atau 85 gram daging, ikan, atau ayam.

Sekiranya anda mahu mengukur lemak, misalnya mentega atau alpukat, hujung jari Diabestfriends kira-kira sama dengan sudu, sementara hujung jari telunjuk kira-kira satu sudu teh. Walaupun kaedah ini tidak tepat seperti menggunakan alat pengukur makanan, Diabestfriends tetap dapat dibantu dalam keadaan darurat. (UH)

Baca juga: Mengapa Coronavirus Lebih Berbahaya untuk Diabetis? Ini adalah Penjelasan Pakar

Sumber:

Garis Kesihatan. Menghidangkan Ukuran dan Bahagian Apabila Anda Menghidap Diabetes Jenis 2: Apa yang Perlu Tahu. Mac 2020.

Klinik Mayo. Membaca label makanan: Petua jika anda menghidap diabetes. Julai 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found