Mempercayakan Anak dengan Pengasuh atau Penjagaan Kanak-kanak - GueSehat.com

Pada masa ini, pilihan ibu bapa untuk mempercayakan anak-anak mereka semakin pelbagai. Bermula dari mempercayakan anak-anak di bawah pengawasan ibu bapa, merekrut pengasuh, hingga meninggalkan anak-anak di tempat jagaan harian. Di antara pilihan ini, mana yang paling sesuai untuk si kecil anda?

Untuk menentukannya, anda mesti menentukan kualiti penjagaan yang ingin anda berikan kepada anak anda. Secara amnya, sangat penting bagi anda untuk memahami sifat, kesukaan, hobi, kesihatan dan tingkah laku anak kecil anda. Contohnya, bayi di bawah usia satu tahun memerlukan orang yang sangat sabar untuk menjaga dan mengurus semua keperluannya. Sementara itu, kanak-kanak yang lebih tua memerlukan kemudahan keibubapaan yang menyediakan permainan pendidikan, interaksi dengan rakan sebaya, dan cara belajar yang memuaskan rasa ingin tahu mereka.

Dilaporkan dari worldhealth.net, setiap keluarga mempunyai nilai dan keperluan emosi tersendiri. Terdapat ibu bapa yang lebih selesa ketika anak-anak mereka dijaga oleh keluarga atau orang yang beriman di rumah. Ada juga ibu bapa yang lebih selesa apabila anak-anak mereka diamanahkan ke rumah atau institusi jagaan harian profesional. Ayuh, terokai penjelasan berikut untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan antara pengasuh dan penitipan anak!

Mempunyai Pengasuh di Rumah

Ibu bapa yang tidak menyukai persekitaran dan aktiviti yang ditawarkan oleh penitipan anak, akan cenderung memilih untuk mengupah pengasuh, sehingga anak tetap mengetahui keadaan di rumah. Pelbagai faedah mempunyai pengasuh di rumah termasuk:

 • Kos pengambilan pengasuh biasanya lebih rendah daripada institusi jagaan harian profesional.
 • Kerana anak anda dibesarkan di persekitaran rumah, hubungan fizikal dengan orang lain lebih kurang. Anak kecil anda tidak terlalu berisiko dijangkiti bakteria dan virus berbahaya.
 • Sekiranya anak anda telah memasuki usia sekolah, kehadiran pengasuh di rumah akan memudahkan corak rutin hariannya. Selepas sekolah, anak anda boleh diantar pulang ke rumah dengan menggunakan kemudahan menjemput sekolah. Tiba di rumah, ada pengasuh yang memastikan semua keperluannya.

Kekurangan

 • Sekiranya piawaian keselamatan di persekitaran rumah masih tidak mencukupi, anda mesti risau akan keselamatan si kecil anda.
 • Tidak semua pengasuh mempunyai pendidikan khas dan pengalaman merawat anak-anak. Di samping itu, kadangkala pengasuh mempunyai prinsip keibubapaan yang bertentangan dengan pemikiran ibu anda.
 • Sekiranya pengasuh sakit atau tidak dapat pulang, sukar untuk mencari pengganti dengan segera. Sebenarnya, terdapat beberapa situasi kerja yang tidak mungkin anda tinggalkan.

Tinggalkan Kanak-kanak di Penjagaan Kanak-kanak

Terdapat 2 jenis tempat penitipan anak atau lebih dikenali sebagai daycare. Terdapat tempat tidur siang yang lengkap, yang ditubuhkan oleh organisasi atau syarikat besar. Kemudian, terdapat juga penitipan anak di rumah yang didirikan oleh individu. Untuk jenis penitipan anak yang terakhir, anda mesti lebih berhati-hati untuk memeriksa piawaian keselamatan, jadi anda dapat menjangka jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku semasa meninggalkan anak kecil anda di sana. Berikut adalah kelebihan dan kekurangan meninggalkan anak kecil anda di tempat jagaan kanak-kanak:

Berlebihan

 • Pusat jagaan kanak-kanak mesti memenuhi standard perlesenan tertentu, supaya keselamatan, kebersihan, dan program pendidikan lebih terjamin.
 • Kakitangan jagaan kanak-kanak mesti mendapat pendidikan dan latihan yang dirancang khusus untuk perkembangan dan pertumbuhan bayi.
 • Selalu ada orang yang menjaga si kecil. Kerana banyak kakitangan dikerahkan untuk menjaga anak-anak di tempat penitipan anak, anda tidak perlu bingung jika salah seorang guru anak anda sakit atau tidak datang bekerja.

Kekurangan

 • Perhatian dan perhatian yang diterima oleh Si Kecil tidak dapat dimaksimumkan. Ini disebabkan oleh sebilangan besar kanak-kanak yang ditangani dan diawasi oleh penjaga dalam jagaan harian.
 • Sekiranya waktu operasi penitipan anak mengikut jadual sekolah, anda mesti mencari pilihan lain untuk meninggalkan anak anda ketika mereka ditutup atau bercuti. Bayangkan jika tempat jagaan kanak-kanak ini ditutup untuk jangka masa yang panjang, sementara Ibu harus terus bekerja.
 • Kos penjagaan anak di tempat jagaan kanak-kanak cenderung mahal. Masih banyak subsidi anak yang disubsidi oleh kerajaan.
 • Peningkatan peratusan jangkitan pada kanak-kanak yang aktif seharian di jagaan harian. Anak kecil anda lebih berisiko terkena selesema dan penyakit kecil.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Memilih Penjagaan Anak

Ibu, lihat dahulu syarat-syarat berikut sebelum mendaftarkan anak kecil anda di jagaan harian:

 • Piawaian pelesenan dan keselamatan. Banyak dayare memiliki izin dari pemerintah, dan selalu dipantau untuk kebersihan, kesihatan, dan keselamatan. Namun, kadang kala kualiti perkhidmatan tidak dipantau. Beberapa tempat tidur siang bahkan tidak mempunyai peraturan mengenai kebakaran dan sanitasi.
 • Kakitangan yang sihat dan terlatih. Pemimpin jagaan harian mesti mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak (PAUD). Sementara itu, semua kakitangan mesti mempunyai pengalaman dalam penjagaan bayi dan kanak-kanak. Semua kakitangan juga mesti lulus pemeriksaan perubatan secara menyeluruh. Mereka tidak pernah terlibat dalam perkara yang melanggar undang-undang.
 • Bilangan anak yang dikendalikan oleh setiap guru atau kakitangan. Sebaik-baiknya, setiap guru mengendalikan maksimum 3 orang anak. Sekiranya setiap guru menangani lebih banyak daripada jumlah kanak-kanak ini, dikhuatiri sebilangan kanak-kanak perlu menunggu lama sehingga keperluan mereka dapat dipenuhi.
 • Pilih tempat jagaan kanak-kanak yang jangkauan rawatannya tidak terlalu besar. Kadang kala, kemudahan jagaan kanak-kanak yang terlalu besar tidak dapat dipantau dan dijaga dengan baik sekiranya tidak seimbang dengan jumlah pekerja yang mencukupi. Di samping itu, semakin banyak kanak-kanak di sana, semakin besar kemungkinan penyakit ini akan merebak. Pastikan juga jumlah ruang yang ada di sana. Perlu ada cukup ruang untuk anak-anak selesa dengan aktiviti.
 • Sistem pengasingan yang teratur untuk setiap kumpulan umur. Bayi tidak boleh dicampurkan dengan balita dan kanak-kanak yang lebih tua.
 • Suasana mesra kanak-kanak. Secara amnya, sistem peraturan penitipan anak yang baik membolehkan ibu bapa melakukan lawatan mengejut. Jadi, anda dapat memerhatikan secara langsung dan membuat kesimpulan dengan tepat. Adakah kanak-kanak di sana kelihatan bermain dengan gembira? Kemudian, adakah aktiviti pembelajaran juga dilengkapi dengan buku, mainan, dan peralatan pendidikan?
 • Pastikan anak-anak diberi masa rehat yang secukupnya oleh penitipan anak. Ibu boleh memeriksa bilik tidur yang disediakan oleh jagaan kanak-kanak. Setiap kanak-kanak harus mempunyai tempat yang tenang untuk tidur di tempat tidur mereka sendiri.
 • Pastikan jagaan harian mempunyai standard kawalan kesihatan, kebersihan dan pemakanan yang sangat baik. Cabaran terbesar untuk meninggalkan anak anda di tempat jagaan kanak-kanak adalah anda perlu berhati-hati dengan kemungkinan kuman dalam jagaan harian. Seperti institusi awam, jagaan harian paling kerap dilaporkan sebagai pusat penyebaran penyakit usus dan pernafasan virus. Biasanya, penjagaan harian yang mengutamakan perlindungan kesihatan kanak-kanak mempunyai perunding perubatan dan polisi bertulis.

Mempercayakan anak kepada pengasuh sama baiknya dengan meninggalkan anak di tempat jagaan kanak-kanak. Pilihannya ada di tangan Mums. Sesuaikan dengan pola keibubapaan yang anda terapkan pada si kecil. Perhatikan jika anak kecil anda mula menunjukkan tanda-tanda tidak senang, perubahan keperibadian, atau tiba-tiba menjadi rewel tanpa sebab. Sekiranya sesuatu seperti ini berlaku, periksa rutin yang dilakukan oleh anak di tempat jagaan kanak-kanak atau ketika dia bersama pengasuh di rumah. Sentiasa berhati-hati dan waspada dalam memilih rawatan terbaik untuk anak kecil anda, Ibu! (FY / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found