Gejala Tekanan Yang teruk - Saya Sihat

Tekanan adalah gangguan mental dan psikologi yang paling biasa. Tekanan menyebabkan emosi setiap orang terganggu. Namun, dalam kehidupan, setiap orang mesti mengalami tekanan.

Namun, kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami tekanan, bahkan tekanan yang teruk. Sekiranya tahap tekanan semakin teruk dan tidak ditangani dengan segera, kesannya akan lebih mengganggu dari segi fizikal dan psikologi.

Oleh itu, Geng Sihat mesti mengenali dan mengatasi gejala tekanan sebelum berkembang menjadi tekanan yang teruk. Inilah simptom tekanan teruk yang perlu diketahui oleh Gang Sihat!

Baca juga: Seberapa Tahan Anda Dengan Tekanan, Cari Tahu dengan Ujian DNA!

Gejala Tekanan yang teruk yang perlu diperhatikan

Semua orang di dunia ini pasti mengalami tekanan. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah mengetahui cara menanganinya sebelum menjadi teruk. Berikut adalah gejala tekanan yang perlu diperhatikan:

1. Jerawat

Jerawat adalah salah satu gejala tekanan yang paling ketara. Terdapat beberapa sebab mengapa jerawat adalah salah satu gejala tekanan yang teruk. Apabila seseorang mengalami tekanan, dia cenderung menyentuh wajahnya lebih kerap. Ini dapat menyebarkan bakteria di wajah, menyebabkan jerawat.

Beberapa kajian juga mengesahkan bahawa jerawat memang dikaitkan dengan tahap tekanan tinggi. Satu kajian mengukur keparahan jerawat pada 22 orang sebelum dan selepas peperiksaan. Didapati bahawa peningkatan tahap tekanan disebabkan oleh keputusan ujian juga cenderung menjadikan jerawat semakin teruk.

Kajian lain terhadap 94 remaja juga mendapati bahawa tahap tekanan yang tinggi cenderung menyebabkan jerawat yang lebih teruk, terutama pada lelaki. Kajian-kajian ini menunjukkan hubungan antara jerawat dan tekanan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan kaitan antara tekanan dan jerawat.

2. Sakit kepala

Banyak kajian mendapati bahawa tekanan boleh menyebabkan sakit kepala. Satu kajian terhadap 267 orang dengan sakit kepala yang teruk mendapati bahawa 45 peratus sakit kepala mereka dipengaruhi oleh situasi yang tertekan. Lain-lain, kajian yang lebih besar menunjukkan bahawa peningkatan tahap tekanan cenderung menyebabkan sakit kepala.

Baca juga: Jangan Meremehkan Sakit Kepala

3. Sakit Kronik

Kesakitan adalah salah satu gejala tekanan yang teruk. Satu kajian terhadap 37 remaja yang pernah sel sabit mendapati bahawa tahap tekanan yang meningkat dapat meningkatkan kesakitan.

Kajian lain mendapati bahawa peningkatan hormon stres kortisol boleh menyebabkan tekanan kronik. Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan hubungan antara kesakitan kronik dan tekanan yang teruk.

4. Selalunya Sakit

Sekiranya anda merasa sering mendapat selesema atau demam akhir-akhir ini, kemungkinan besar disebabkan oleh tekanan yang teruk. Tekanan dapat menurunkan sistem imun, sehingga meningkatkan risiko jangkitan.

Dalam satu kajian terhadap 61 orang tua yang menerima suntikan selesema, didapati bahawa mereka yang mengalami tekanan teruk juga mempunyai tindak balas sistem imun yang lemah terhadap vaksin.

Baca juga: Penting, Lakukan 7 Cara Ini untuk Meningkatkan Kesihatan Mental!

5. Insomnia dan Keletihan

Keletihan kronik adalah salah satu gejala tekanan yang teruk. Satu kajian terhadap 2483 orang mendapati bahawa keletihan sangat berkaitan dengan tekanan yang teruk. Tekanan juga boleh mengganggu tidur dan menyebabkan insomnia, menyebabkan keletihan. Satu kajian mendapati bahawa tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan menyebabkan gangguan tidur.

6. Perubahan Gairah Seks

Nampaknya, perubahan dorongan seks juga merupakan gejala tekanan yang teruk. Satu kajian kecil terhadap 30 wanita mendapati bahawa tekanan yang teruk menyukarkan wanita untuk terangsang secara seksual. Kajian serupa juga mendapati bahawa tekanan boleh memberi kesan negatif terhadap rangsangan dan kepuasan seksual.

7. Gangguan Pencernaan

Gangguan pencernaan seperti cirit-birit dan sembelit juga merupakan gejala tekanan yang teruk. Sebagai contoh, satu kajian terhadap 2699 kanak-kanak mendapati bahawa mereka yang baru saja mengalami keadaan tertekan juga mempunyai risiko sembelit yang meningkat. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa tekanan yang teruk meningkatkan risiko gangguan pencernaan lain, termasuk sindrom iritasi usus dan cirit-birit.

8. Selera Bawah atau Naik

Tekanan yang teruk juga boleh menyebabkan selera makan anda berubah. Apabila anda merasa tertekan, ada dua kemungkinan, anda tidak mempunyai selera sama sekali, atau anda mempunyai selera makan yang meningkat.

Satu kajian pelajar universiti mendapati bahawa 81 peratus dari mereka mengalami perubahan selera makan ketika mengalami tekanan. Dari jumlah tersebut, 62 peratus daripadanya mengalami peningkatan selera makan, sementara 38 persen mengalami penurunan selera makan.

9. Berpeluh berlebihan

Pendedahan kepada tekanan juga boleh menyebabkan anda berpeluh secara berlebihan. Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan yang teruk menyebabkan peningkatan rembesan peluh pada 40 remaja yang terlibat dalam kajian ini.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan hubungan antara tekanan dan berpeluh berlebihan. Walau bagaimanapun, setakat ini berpeluh berlebihan adalah gejala tekanan yang teruk. (UH)

Baca juga: Kesan Tekanan Kerja Terhadap Kesihatan

Sumber:

Garis Kesihatan. Tanda dan Gejala Tekanan Terlalu Banyak. Januari 2018.

Arkib Dermatol. Tindak balas penyakit kulit terhadap tekanan: perubahan keparahan jerawat vulgaris seperti yang dipengaruhi oleh tekanan pemeriksaan. Julai 2003.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found