Apakah Vandalisme dan Punca - Guesehat

Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan berita bahawa kereta api transit cepat massa (MRT) ditemui dalam keadaan tergores. Salah satu siri kereta api menjadi mangsa vandalisme oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Ada tindakan vandalisme yang tidak bertanggungjawab dalam bentuk grafiti di badan luar kereta api nombor tiga pada siri kereta api kelapan (K1 1 18 45) MRT Jakarta," kata MRT Jakarta melalui siaran pers, Jumat lalu, September 21. Dalam pernyataan rasmi dari MRT, dinyatakan bahawa pelaku tindakan vandalisme ini yang didakwa memasuki lokasi Depot Lebak Bulus dengan memanjat dan melompat ke dinding Depot Lebak Bulus.

Lalu, apa itu vandalisme dan apa yang menyebabkannya? Menurut Gabriel Moser, Psikologi Sosial di Universiti Rene Descartes di Vandalisme: Penyelidikan, Pencegahan dan Dasar Sosial diterbitkan oleh Lund University, definisi vandalisme bergantung pada perspektif yang dipilih. Tiga pendekatan yang berpusat pada kerosakan, pelaku, atau konteks mempunyai definisi vandalisme yang berbeza, termasuk:

  • Definisi berdasarkan kerosakan. Vandalisme adalah kebobrokan atau pemusnahan objek di persekitaran.
  • Definisi oleh pelakon. Vandalisme adalah tindakan sengaja yang bertujuan merosakkan atau memusnahkan objek milik orang lain.
  • Definisi berdasarkan konteks. Sekiranya vandalisme digolongkan sebagai tingkah laku agresif, maka norma sosial menjadi penting. Jadi, vandalisme adalah tingkah laku yang melanggar norma.

Dipetik dari bandar.org , vandalisme boleh berupa grafiti, tanda, gambar, hiasan, atau penodaan benda atau harta benda. Pelaku vandalisme biasanya menggunakan pelbagai alasan untuk membenarkan tindakan mereka, seperti menyampaikan pesan, menyatakan kekecewaan, balas dendam, untuk mendapatkan wang, atau hanya untuk bersenang-senang. Pelaku boleh secara individu atau berkumpulan.

Selain itu, vandalisme, seperti yang dikutip dari WebMD adalah salah satu gejala gangguan tingkah laku yang disebut kelainan kelakuan . Gangguan tingkah laku adalah gangguan tingkah laku dan emosi yang serius dan boleh berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Seseorang yang mengalami gangguan ini menunjukkan corak tingkah laku ganas atau mengganggu, dan selalu menghadapi masalah untuk mengikuti peraturan.

Sekiranya tingkah laku ini berlaku secara berterusan dengan merosakkan harta benda orang lain yang dianggap bertentangan dengan norma, sehingga mengganggu kehidupan sehari-hari, maka ia dapat dikategorikan sebagai gangguan tingkah laku. Sebilangan besar orang dengan gangguan tingkah laku ini menunjukkan kerengsaan, cenderung sering marah, dan mempunyai harga diri yang rendah. Sebilangan dari mereka juga didapati menjadi pelaku penyalahgunaan dadah dan alkohol.

Apa yang Menyebabkan Vandalisme?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, vandalisme adalah salah satu gejala gangguan tingkah laku. Walau bagaimanapun, punca sebenar gangguan ini masih belum diketahui. Sebilangan pakar bersetuju bahawa penyebabnya tidak tunggal tetapi gabungan faktor biologi, genetik, persekitaran, psikologi, dan sosial yang berperanan.

  • Biologi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kecacatan atau kecederaan di kawasan otak tertentu boleh menyebabkan gangguan tingkah laku. Gejala vandalisme dapat terjadi ketika rangkaian sel saraf di seluruh otak tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Di samping itu, sebilangan kanak-kanak atau remaja dengan gangguan tingkah laku mempunyai penyakit mental yang lain, seperti gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), gangguan pembelajaran, kemurungan, atau gangguan kecemasan.
  • genetik. Ramai orang yang mempunyai kelainan tingkah laku mempunyai ahli keluarga dengan penyakit mental, seperti gangguan mood, kegelisahan, dan gangguan keperibadian.
  • Persekitaran. Faktor, seperti kehidupan keluarga yang tidak berfungsi atau penerapan disiplin yang tidak konsisten oleh ibu bapa boleh menyumbang kepada perkembangan gangguan tingkah laku.
  • Psikologi. Sebilangan pakar percaya bahawa gangguan tingkah laku dapat menggambarkan tingkah laku bermasalah dengan kurangnya kesadaran moral, terutama kurangnya rasa bersalah dan penyesalan, dan proses pemikiran yang lambat atau buruk.
  • Sosial. Status sosioekonomi rendah dan tidak diterima oleh kumpulan mereka boleh menjadi faktor risiko untuk mengembangkan gangguan tingkah laku ini.

Bagaimana Vandalisme Tingkah Laku Dicegah?

Vandalisme dianggap mustahil untuk dicegah. Namun, jika persekitaran rumah dan masyarakat dapat bekerjasama, tindakan ini dapat dikurangkan. Caranya adalah dengan terus menjaga kasih sayang dan disiplin secara seimbang.

Dipetik dari dilindungi olehtrust.com , kebosanan adalah salah satu pencetus vandalisme. Untuk mengelakkan orang muda melakukan vandalisme, galakkan dan sediakan tempat atau aktiviti alternatif yang selamat dan tidak merosakkan objek orang lain.

Di samping itu, pendidikan mengenai pentingnya menjaga harta benda awam kepada orang muda dapat mencegah vandalisme. Sekiranya anda melihat ada yang melakukan perbuatan vandalisme, seperti coretan atau coretan, segera beritahu pihak berkuasa seperti polis. (TI / AY)