Kelebihan Morning Walk untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Sudah diketahui umum bahawa melakukan sukan atau aktiviti fizikal dapat menyuburkan badan, termasuk untuk Ibu yang sedang hamil. Ya, menjalani kehamilan tidak bermaksud anda tidak dapat melakukan pelbagai aktiviti fizikal. Sebaliknya, melakukan sukan atau aktiviti fizikal dapat membantu anda tetap sihat semasa hamil dan bersiap untuk bersalin.

Tidak perlu melakukan sukan yang terlalu berat atau sengit, aktiviti fizikal ringan seperti berjalan pada waktu pagi boleh memberi kesan positif kepada tubuh anda. Baiklah, tentu anda ingin tahu, apakah faedah berjalan kaki pagi untuk wanita hamil dan berapa lama jalan pagi yang disyorkan untuk wanita hamil? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Faedah Berjalan Berkala untuk Kecergasan Badan

Mengapa Senaman Dilakukan pada Pagi?

Bersenam pada waktu pagi mempunyai faedah untuk meningkatkan metabolisme badan sepanjang hari dan memastikan anda dapat melakukan aktiviti fizikal sebelum sibuk dengan rutin. Terdapat banyak faedah bersenam pada waktu pagi, termasuk:

- Kebanyakan orang yang melakukan senaman pada waktu pagi secara konsisten akan lebih senang membina tabiat sihat ini.

- Kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 mendapati bahawa senaman selama 45 minit pada waktu pagi atau aktiviti fizikal yang lain dapat membuat seseorang kurang berminat ketika melihat foto makanan.

- Satu lagi kajian tahun 2013 mendapati bahawa lelaki yang menunggang basikal mempunyai daya tahan yang lebih baik pada waktu pagi daripada pada waktu malam.

- Bersenam pada waktu pagi mungkin tidak mengganggu.

- Menambah tenaga untuk beberapa jam berikutnya sebagai persediaan untuk menjalani rutin badan.

- Menurunkan tahap pencemaran udara pada waktu pagi.

Lalu, apa faedah berjalan kaki pagi untuk wanita hamil?

Berjalan pagi untuk wanita hamil bukan sahaja sihat secara fizikal bagi ibu, tetapi juga keadaan psikologi dan si kecil di dalam kandungan. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah berjalan kaki pagi untuk wanita hamil, berikut adalah penjelasan lengkap.

  1. Menjaga kesihatan badan Mums

Bagi wanita hamil, berjalan-jalan pagi dapat menjadikan fizikal lebih sihat dan lebih aktif. Berjalan pagi adalah salah satu sukan yang melatih badan sepenuhnya, yang meningkatkan kesihatan jantung dan otot.

  1. Sokong kesihatan si kecil anda

Berjalan kaki akan memastikan berat badan ibu dan bayi lebih stabil. Ini akan membantu anak kecil anda mencapai berat badan yang sihat, sehingga menjadikan proses kelahiran lebih mudah dan semula jadi

  1. Menurunkan risiko diabetes gestasi

Tahap gula darah yang tinggi semasa mengandung menjadikan anda berisiko tinggi menghidap diabetes jenis 2 setelah melahirkan. Ia juga dapat meningkatkan risiko kelahiran prematur dan kelahiran bayi yang gemuk.

Bersenam seperti berjalan kaki pagi akan menjaga berat badan anda terkawal dan mengurangkan risiko anda menghidap diabetes kehamilan.

  1. Mengurangkan risiko pra-eklampsia

Preeklamsia adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh peningkatan tekanan darah dan protein berlebihan dalam air kencing.

Berjalan kaki membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan kolesterol, dengan itu menyeimbangkan tahap tekanan darah semasa kehamilan. Dengan cara ini, anda akan mempunyai risiko kelahiran prematur yang lebih rendah yang sering berlaku akibat preeklamsia.

  1. Kurangkan tekanan

Tekanan adalah gejala biasa yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil. Perubahan hormon semasa kehamilan adalah yang mendorong ibu sering mengalami perubahan mood yang cepat, dari gembira hingga gelisah atau tertekan.

Berjalan kaki, seperti senaman lain, dapat membantu tubuh melepaskan endorfin, bahan kimia yang membuat badan berasa lebih selesa. Keadaan ini sangat berkesan untuk menghilangkan tekanan yang anda alami dan menaikkan mood anda, terutamanya ketika anda merasa kurang.

  1. Meningkatkan peluang kelahiran normal

Berjalan pada waktu pagi semasa kehamilan dapat meningkatkan kelenturan dan mengencangkan otot pinggul. Ini tentunya merupakan modal yang sangat baik bagi ibu untuk menjadikan tenaga kerja lebih cepat, lebih mudah, dan tidak menyakitkan. Berjalan pada waktu pagi secara berkala sangat berguna jika anda ingin melalui penghantaran yang normal.

  1. Melegakan kesakitan dan ketidakselesaan

Semasa mengandung, anda mungkin terdedah kepada kesakitan dan ketidakselesaan di beberapa bahagian badan anda, walaupun anda tidak aktif. Berjalan dapat membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang anda alami. Meregangkan kaki semasa berjalan akan membantu anda menghilangkan rasa sakit.

  1. Faedah lain

Berjalan kaki akan mengurangkan kemungkinan sakit pagi atau sakit pagi, keletihan, kekejangan, sembelit, urat varikos, dan kesukaran tidur, terutama pada waktu malam. Bersenam secara berkala dapat membakar tenaga yang berlebihan, yang akan membantu anda tidur lebih lena.

Baca juga: Faedah Berjalan untuk Kesihatan Tubuh

Berapa lamakah perjalanan pagi untuk wanita hamil?

Setelah mengetahui faedah berjalan kaki pagi untuk wanita hamil, pasti anda tidak sabar untuk memulakan tabiat sihat ini? Sebelum memulakan, anda perlu mengetahui berapa lama berjalan di pagi hari untuk wanita hamil.

Sekiranya anda telah melakukan kebiasaan berjalan pagi ini sebelum hamil, maka teruskan melakukannya. Namun, jika anda baru memulakannya, cubalah melakukannya selama 15-30 minit, 3 hari seminggu. Sekiranya anda sudah terbiasa, panjangkan masa perjalanan hingga 60 minit dan lakukan dengan kerap setiap hari.

Menurut Garis Panduan Aktiviti Fizikal untuk orang Amerika, disarankan agar semua orang berjalan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Anda juga boleh membuat tabiat berjalan yang sihat pada waktu pagi hingga trimester ketiga selagi anda masih merasa selesa. Semasa berjalan, anda juga boleh melakukan latihan lain untuk pelvis. Ini dapat membantu meningkatkan kekuatan dan mencegah otot pelvis lemah.

Apa yang Ibu Perlu Sediakan Sebelum Berjalan?

Agar perjalanan pagi anda tetap terasa selesa dan pasti selamat, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda sediakan:

- Gunakan kasut berjalan yang betul yang dapat menyokong tapak kaki dan pergelangan kaki anda. Sandal atau sandal tidak digalakkan berjalan kerana boleh meningkatkan risiko tergelincir.

- Bawa sebotol minum yang mengandungi air mineral yang mencukupi untuk mengelakkan Mum menjadi lembab semasa berjalan. Kemungkinan dehidrasi semasa berjalan dapat meningkatkan suhu badan anda. Keadaan ini boleh membahayakan Ibu dan juga bayi di dalam kandungan.

- Walaupun masih awal, cubalah terus menggunakan pelindung matahari dan memakai topi untuk mengelakkan ibu terkena sinaran matahari.

- Semasa berjalan, cubalah menjatuhkan tumit anda terlebih dahulu, kemudian jari kaki.

Berjalan pagi adalah senaman yang sangat mudah dilakukan, termasuk untuk wanita hamil. Bukan hanya itu, kelebihan sukan ini juga sangat banyak untuk Ibu dan anak kecil anda.

Walaupun begitu, awasi keadaan badan anda. Elakkan mendorong diri anda sekiranya anda merasa tidak cukup kuat untuk berjalan. Tidak mengapa berehat sebentar dan kemudian teruskan lagi.

Oleh itu, anda fikir anda berhasrat untuk melakukan rutin senaman pagi dari sekarang? Sekiranya ya, jangan lupa untuk berkongsi pengalaman Ibu dan faedah yang anda dapat daripada berjalan-jalan pagi ini melalui Ciri Forum Aplikasi Rakan Hamil, OK! (TAS)

Sumber

Sangat Sesuai. "Waktu Terbaik untuk Berjalan dan Bersenam".

Persimpangan Ibu. "Berjalan Semasa Kehamilan - Manfaat, Petua & Langkah berjaga-jaga".