Produk Solekan untuk Pemula - GueSehat.com

Wanita dan solekan adalah 2 perkara yang tidak dapat dipisahkan. Dalam hampir setiap aktiviti, wanita tidak pernah lupa menggunakan solek, dari serbuk hingga gincu. Ya, memang tidak dapat dinafikan, solekan yang kelihatan sempurna Sudah tentu, ia akan meningkatkan keyakinan diri seseorang.

Sudah tentu, wanita sedar bahawa tidak ada beberapa produk solekan. Cuba bayangkan, kira-kira 10 jenis produk solekan diperlukan untuk menerapkan solek, dari primer, foundation, hingga maskara. Tidak hairanlah ada begitu banyak, pemula sebenarnya menjadi bingung memilih produk mana yang benar-benar diperlukan.

Jika anda adalah salah seorang pemula yang hanya ingin mencuba pelbagai gaya solek, anda tidak perlu risau. Dilaporkan dari laman web GayaBerikut adalah 7 produk solekan yang mesti anda miliki sebagai pemula dalam bidang kecantikan!

  1. Pelembap dan primer

Untuk pemula, anda harus tahu bahawa semua penampilan solek itu sempurna Bermula dari keadaan kulit prima. Oleh itu, sebelum menggunakan produk solekan lain, pastikan kulit anda telah dilapisi pelembap dan primer. Gabungan pelembap dan primer dapat menjadikan solek di wajah bertahan lama.

  1. Concealer dan asas

Sebagai pemula dalam dunia solek, anda tidak boleh menggunakan terlalu banyak produk asas dengan segera. Daripada menggunakan lapisan asas, lebih baik menggunakan concealer untuk menutup bahagian wajah yang tidak terlalu sempurna.

Baca juga: Ketahui Fakta mengenai Freckles Sebelum Mencuba Trend Rias Ini!
  1. Eyebrow Pomade dan berus spolie

Setelah peringkat awal atau kulit selesai, bahagian muka yang perlu anda perhatikan adalah kening, geng. Penampilan alis yang kemas dan sempurna dapat membingkai wajah anda agar kelihatan lebih menawan. Nah, untuk penampilan alis yang baik-baik saja, anda disarankan menggunakan pomade alis. Pomade alis mudah digunakan untuk pemula dan dianggap lebih banyak bukti noda, jadi anda tidak perlu takut kening anda akan pudar jika anda berpeluh.

  1. Eyeliner dan maskara

Untuk solek setiap hari, pemula tidak perlu menggunakan bulu mata palsu. Nah, untuk mengakali penampilan mata walaupun tanpa bulu mata palsu, anda boleh menggunakan eyeliner dan maskara. Gunakan eyeliner cair dengan model penanda untuk memudahkan anda membingkai mata anda. Kombinasi eyeliner dan maskara dapat menjadikan mata anda lebih besar.

Baca juga: Ketahui Tempoh Make Up Anda yang Tamat
  1. Gincu bogel dan merah

Tidak jarang pemula bingung memilih warna gincu. Pilih warna yang salah, paparan sebenarnya tidak kelihatan elegan, malah kelihatan terlalu menor. Baiklah, agar tidak keliru, pastikan anda mempunyai 2 warna gincu andalan yang boleh digunakan dalam sebarang aktiviti. Warna gincu adalah bogel dan merah. Anda boleh menggunakan dua warna ini untuk semua penampilan solekan dan dalam semua aktiviti. Jadi dijamin sesuai, geng!

  1. Blush dan highlighter

Blush dengan warna merah jambu atau pic, serta sedikit penyerlah boleh menjadikan wajah anda lebih kelihatan sempurna. Gunakan pemerah pipi di pipi dan penyerlah di bahagian atas tulang pipi untuk menjadikan kulit wajah kelihatan lebih cerah.

  1. Pembayang mata

Untuk lebih menonjolkan mata, jangan lupa meletakkan eyeshadow pada kelopak mata. Sebagai pemula, pilih warna bogel atau coklat dan sedikit kegemilangan di bahagian tengah kelopak mata dan di mata.

Itulah tujuh produk solek yang boleh dipilih oleh pemula. Penampilan wajah yang menawan dapat membuat anda lebih yakin. Oleh itu, jangan biarkan anda memilih produk solekan yang salah, geng! Ayuh, cari pelbagai produk solek untuk pemula di sini. (TAS / AS)

Baca juga: 5 Langkah Mudah untuk Tampil Cantik dengan Tanpa Rias!