Jenis Lemak Badan - Saya Sihat

Apabila anda menambah berat badan, biasanya gemuk untuk disalahkan. Walaupun tidak semua lemak badan disalahkan dan menyebabkan kegemukan. Lemak diperlukan oleh badan sebagai tenaga. Di dalam badan kita terdapat beberapa jenis atau jenis lemak, anda tahu, geng!

Jika berkaitan dengan lemak perut, ya, itu adalah lemak buruk. Tetapi di luar itu ada jenis lemak yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh. Kemudian ada cara bagaimana meminimumkan pengumpulan lemak buruk, dan mengekalkan lemak sihat.

Baca juga: Makan sedikit dan masih gemuk? Jangan menjadi penyebab penyakit ini!

Jenis Lemak Badan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelidikan menunjukkan bahawa lemak dibezakan dengan "warna" mereka, untuk menunjukkan fungsi dan sifatnya yang berbeza. Jadi sekarang terdapat sekurang-kurangnya 4 jenis lemak, iaitu lemak coklat, lemak kuning air, dan lemak putih. Apa perbezaan dan bagaimana ia mempengaruhi badan?

1. Lemak Coklat atau 'Lemak Baik'

Lemak coklat ini, dari perspektif evolusi, adalah lemak yang melindungi suhu bayi yang baru lahir. Dengan cara itu mereka tetap hangat seperti di rahim ibu mereka.

Lemak coklat sebenarnya tisu adiposa coklat (BAT) dan dijumpai di belakang. BAT hanya terdapat pada manusia dan mamalia, fungsinya adalah mengubah makanan menjadi panas badan. Lemak ini berfungsi seperti otot ketika badan dalam cuaca sejuk, dan mudah dibakar sebagai tenaga.

Orang dewasa dengan berat badan normal atau cenderung kurus, biasanya mempunyai simpanan lemak coklat ini sekitar 2-3 ons, bersamaan dengan 250 kalori. Dengan hanya 3 jam bersenam, lemak ini akan habis sebagai tenaga.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa lemak badan dapat diubah menjadi lemak coklat dengan mandi air yang sangat sejuk atau tidur dengan suhu AC yang rendah. Tetapi kerana tindakan ini berisiko, perlu dipertimbangkan!

2. Krim atau Lemak Beige

Beige adalah warna yang neutral. Lemak krim, yang sudah lama tidak dikenal pasti, agak sukar dikaji kerana ia adalah gabungan lemak coklat dan lemak putih. Terdapat sebilangan kecil dari mereka, hanya seukuran kacang dan terletak di tulang selangka dan di sepanjang tulang belakang.

Penyelidikan pada tikus menunjukkan potensi lemak ini dalam penurunan berat badan. Menurut Dana Farber Cancer Institute, tikus akan melepaskan hormon irisin dari otot mereka ketika mereka aktif.

Akibatnya, putih yang lemah akan berubah menjadi lemak coklat. Proses ini dipanggil "browning." Oleh kerana manusia mempunyai banyak hormon yang sama, para penyelidik mengesyaki bahawa manusia juga dapat menghasilkan lemak berkrim melalui latihan.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Buruk dan Meningkatkan Kolesterol Baik

3. Lemak putih yang berlebihan di bawah kulit adalah "lemak buruk"

Berbeza dengan lemak coklat, yang mudah diubah menjadi tenaga, lemak putih banyak terdapat di dalam badan. Lemak inilah yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Lemak putih adalah tisu adiposa yang merupakan simpanan tenaga. Aktiviti metabolik lemak ini sangat rendah sehingga cenderung berkumpul jika anda tidak aktif. Lokasi lemak ini adalah di pinggul, paha, dan perut.

Sekiranya anda mencubit kulit, maka lemak sebenarnya akan dicubit, kerana terletak tepat di bawah kulit, atau disebut lemak subkutan. Semakin banyak anda mencubit, semakin banyak lemak yang anda ada. Lemak subkutan, terutama di sekitar perut, dapat dikeluarkan dengan sedot lemak.

Baca juga: Hati-hati, lemak perut yang berlebihan boleh menyukarkan wanita hamil

4. Lemak viseral atau "lemak sangat buruk"

Lemak viseral atau sering disebut "deep fat" adalah lemak yang meliputi organ dalaman badan. Oleh kerana lokasinya, sangat sukar untuk membuangnya walaupun dengan pembedahan kerana sangat berbahaya.

Salah satu sebab kelebihan lemak viseral sangat berbahaya adalah bahawa semua racun dan asid lemak viseral ini dihanyutkan oleh darah dan dibuang ke hati, yang memberi kesan negatif terhadap pengeluaran kolesterol.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes juga menunjukkan bahawa lemak viseral melepaskan sebatian pro-radang seperti sitokin yang dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, ketahanan insulin dan keradangan kronik.

Lemak viseral sangat nyata dilihat melalui lilitan pinggang. Lelaki yang perutnya gemuk, atau mempunyai obesiti pusat segera membuat perubahan gaya hidup untuk mengelakkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan penyakit kronik yang lain.

Tetapi di sebalik sifat buruknya, lemak buruk ini lebih mudah disingkirkan dengan bersenam dan diet yang sihat daripada lemak subkutan yang degil.

Sekarang anda tahu, ketika anda berusaha menurunkan berat badan, lemak mana yang hendak disingkirkan. Sudah tentu lemak putih dan lemak perut tidak sedap. Penurunan berat badan yang sihat adalah melalui diet dan senaman yang kerap.

Baca juga: Serangan Jantung dan Penangkapan Jantung, Sama atau Berbeza?

Rujukan:

Www.eatthis.com 4 Jenis Lemak Tubuh Utama - Dan Mengapa Anda Perlu Menjaga

WebMD. Kebenaran Mengenai Lemak