Kelebihan pisang untuk rawatan - Guesehat

Pete sangat enak dibuat dengan sos cili, atau hanya campuran hidangan tradisional seperti hati goreng cili dan kentang. Selain sebagai makanan, tidak banyak orang mengetahui keberkesanan pisang untuk rawatan. Terdapat juga banyak mitos mengenai pisang, misalnya, adakah pisang mengandungi kolesterol tinggi?

Pete atau petai, kerana peminatnya adalah nikmat dunia. Sebaliknya, bagi mereka yang anti, walaupun mereka dapat memenuhi selera, mereka memilih untuk menghindarinya kerana mereka tidak tahan dengan bau. Bau petai sangat khas dan menyakitkan. Bukan sahaja meninggalkan bau di mulut setelah memakannya, air kencing anda juga akan berbau seperti pisang. Uuh sangat menjengkelkan bukan?

Baca juga: Faedah Pete untuk pesakit kencing manis

Kandungan Pemakanan Pete

Dalam bahasa saintifik, pisang disebut Parkia speciosa. Pete sering disebut sebagai kacang busuk. Pete dijumpai dengan mudah di kawasan tropika, terutama di Asia Tenggara, seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Filipina.

Pete adalah tumbuhan dari genus Parkia, spesies spesies dan dalam keluarga Fabaceae. Pernah melihat tanaman pisang, yang menghasilkan helai biji pisang? Pokok pisang boleh tumbuh hingga 40 meter. Petes yang siap dituai terdiri daripada puluhan helai biji pisang, satu helai panjangnya sekitar 30-40 cm dan boleh terdiri dari 20 biji.

Bahagian pisang yang dimakan tentu saja adalah biji pisang itu sendiri, yang berwarna hijau terang. Pete boleh dimakan mentah, direbus terlebih dahulu untuk mengurangkan bau dan menjadikannya lebih lembut, atau diproses sebagai pelengkap pelbagai hidangan.

Nah, benih hijau ini telah lama digunakan sebagai rawatan. Keberkesanan pisang untuk rawatan, misalnya, bertujuan untuk mengurangkan gejala diabetes, gangguan buah pinggang, dan sakit kepala.

Pete mengandungi banyak nutrien seperti protein, lemak, dan karbohidrat. Pete juga merupakan sumber mineral yang penting, dan beberapa vitamin seperti vitamin C dan vitamin E. Salah satu kelebihan pisang antara 14 jenis sayuran yang paling banyak dimakan di Thailand adalah kandungan thiamin (vitamin B1) paling tinggi .

Tahap tanin yang tinggi terdapat pada pisang. Malah kadar tanin dalam pisang jauh lebih tinggi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran lain. Tanin ini mengurangkan penyerapan protein dan asid amino, jadi anda tidak boleh mengambil terlalu banyak.

Baca juga: 4 Kesan Sampingan Pete

Kebaikan Pete untuk Perubatan

Khasiat pisang untuk rawatan diperoleh dari kandungan nutrien di dalamnya. Berikut adalah beberapa potensi pisang untuk rawatan:

1. Kandungan antioksidan

Tekanan oksidatif memainkan peranan penting dalam pelbagai penyakit kronik seperti hipertensi, gangguan gastrik akibat tekanan, barah, aterosklerosis dan diabetes. Oleh itu, minat untuk mengkaji tanaman yang mempunyai sifat antioksidan yang berpotensi juga tinggi.

Harapannya, kandungan antioksidan pada tanaman dapat merawat pelbagai penyakit. Pete tidak terkecuali. Cara mudah untuk mengukur antioksidan semula jadi dalam ekstrak tumbuhan adalah kandungan fenolik total. Tumbuhan adalah sumber utama sebatian fenolik seperti asid cinnamic, caffeic, ferulic, chlorogenic, protocatechuic, dan gallic.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kapasiti antioksidan pisang cukup tinggi, terutama pada biji. Biji petai mengandungi ekstrak metanol yang berfungsi sebagai antioksidan.

2. Menurunkan gula dalam darah

Diabetes adalah penyakit peningkatan kadar glukosa darah (gula), juga dikenal sebagai hiperglikemia. Tubuh penghidap diabetes tidak dapat memetabolisme glukosa dengan betul. Banyak tanaman mempunyai sifat sebagai menurunkan gula darah.

Kajian mengenai pisang untuk membantu menurunkan gula darah bermula pada awal 1990-an. Tumbuhan ini menunjukkan aktiviti hipoglikemik yang baik dalam eksperimen makmal dan pada haiwan eksperimen.

Jadi pisang berpotensi untuk dikembangkan sebagai ubat antidiabetik oral. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan sehingga dapat digunakan pada manusia.

Baca juga: Gangguan Toleransi Glukosa, Gejala Awal Diabetes Yang Boleh Diubati!

3. Gen Antitumor dan Antimutasi

Kanser adalah salah satu penyebab utama kematian di seluruh dunia. Banyak kajian mendapati bahan antitumor, salah satunya berasal dari tumbuhan. Di antara banyak tumbuhan perubatan yang telah dikaji, ekstrak metanol biji pisang menunjukkan aktiviti antimutagenik yang sederhana. Ini bererti dapat mencegah barah. Sebagai contoh, telah dilaporkan bahawa pengambilan biji pisang mentah mengurangkan kejadian barah esofagus di Thailand Selatan.

4. Antimikrobial

Pete telah digunakan oleh rakyat Malaysia untuk merawat gangguan buah pinggang yang disebabkan oleh jangkitan saluran kencing. Kajian mengenai sifat antimikroba pisang setakat ini hanya dilakukan pada biji pisang. Ekstrak biji petai ditambah sebatian lain menunjukkan aktiviti antibakteria terhadap Helicobacter pylori, bakteria yang sering menjangkiti perut.

5. Penyakit Kardiovaskular

Hingga kini, belum ada data saintifik mengenai pengaruh tanaman pisang untuk mengurangkan hipertensi, yang merupakan salah satu faktor risiko penyakit jantung dan strok. Ekstrak metanol yang terdapat dalam pisang terbukti memiliki sifat antiangiogenik, yang mencegah perkembangan aterosklerosis.

Baca juga: Pekerjaan yang Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Adakah Petes Mengandungi Kolesterol Tinggi?

Soalan ini sering diajukan oleh orang yang menghindari pisang, kerana mereka takut dengan dakwaan bahawa pisang mengandung kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, ini salah. Ramai orang salah memahami maksud kolesterol. Dalam pemahaman banyak orang, kolesterol adalah perkara buruk untuk dielakkan.

Salah satu cara untuk mengelakkan kolesterol tinggi adalah dengan menghindari beberapa makanan yang dianggap mengandungi kolesterol tinggi. Kolesterol adalah bahan seperti lilin yang beredar di dalam darah. Tubuh kita menghasilkan sebahagian besar kolesterol untuk pelbagai tujuan, seperti membina dinding sel, membantu proses pembuatan hormon, dan sebagainya.

Kira-kira 80% kolesterol yang beredar di dalam badan dihasilkan oleh hati. Hanya 20% yang diperoleh daripada makanan. Tidak semua makanan mengandungi kolesterol. Makanan yang mengandung kolesterol tinggi adalah makanan hewani, seperti daging merah berlemak. Jadi makanan dari tumbuhan hampir tidak mengandung kolesterol sama sekali, termasuk pisang.

Oleh itu selamat memakan pisang dan tidak perlu takut dengan kolesterol tinggi. Lebih-lebih lagi, perkara di atas telah menjelaskan potensi keberkesanan pisang untuk rawatan. Makanan yang mengandungi kolesterol tinggi selain daging berlemak adalah susu, keju, makanan laut, dan telur.

Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, ikuti diet yang sihat dengan banyak serat dan air untuk membantu menurunkan kolesterol. Selain itu, lakukan senaman secara teratur dan periksa kadar kolesterol secara berkala. Cobalah untuk menjaga jumlah kolesterol anda, dan juga kolesterol LDL buruk, dalam had normal. Kolesterol adalah faktor risiko berbahaya untuk penyakit jantung.

Kolesterol akan menyebabkan plak pada dinding darah, dan menyebabkan penyumbatan aliran darah. Ini boleh menyebabkan serangan jantung dan strok. Mengenai pisang, makanan ini jelas tidak mengandungi kolesterol tinggi. Namun, jangan makan pisang terlalu banyak, kerana ada kemungkinan kesan sampingan.

Makan secara sederhana, dan setelah makan pisang jangan lupa untuk menggosok gigi untuk menghilangkan bau pedas. Semasa membuang air kecil, segera bilas kerana bau pisang akan mengalir ke air kencing anda.

Baca juga: Siapa Kata Umur Muda Tidak Mendapat Kolesterol Tinggi?

Rujukan:

Ncbi.nlm.nih.gov. Parkia speciosa Masalah: Potomedikine Berpotensi

Universiti Malaysia Pahang. Fitosterol dari biji petai (Parkia Speciosa)