Cara mengatasi rindu - Guesehat

Hari raya tahun ini, pemerintah telah memutuskan untuk melarang pulang ke kampung halaman. Dasar ini diambil kerana wabak Covid-19 yang berterusan. Bagi pendatang yang masih bujang dan kini tinggal berasingan daripada ibu bapa atau keluarga mereka di kampung, pastinya tidak mudah.

Bayangkan suasana lebaran dan ibu memasak di rumah ketika menjalani hari-hari yang panjang semasa wabak tersebut. Mungkin anda rasa rindu, rindu, apakah tanda dan cara mengatasi rindu?

Baca juga: Mengapa Orang Rasa Kesepian?

Tanda-tanda Rindu

Kerinduan di rumah adalah yang paling teruk. Itu pendapat pakar. Kenapa? Kerana tidak ada yang dapat anda lakukan kecuali tunggu sehingga tiba masanya untuk pulang.

Rindu mempunyai tanda-tanda Geng Sihat ini. Rindu atau rindu adalah perasaan tekanan atau kegelisahan yang berpunca daripada berpisah dengan orang dan tempat yang anda kenali. Meninggalkan rumah untuk belajar atau bekerja adalah sebab yang paling biasa rindu ini.

Rindu boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, biasanya pelajar yang tinggal di bandar yang terpisah atau di luar negara. Ini adalah beberapa tanda rindu yang paling biasa:

- Corak tidur yang terganggu

- Rasa marah, mual, gugup atau sedih

- Rasa terpencil, sunyi atau terpencil

- Rasa terharu, tidak selamat, cemas atau panik

- Terdapat perasaan rendah diri

- Sakit kepala

- Kurang selera makan atau tumpuan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara serangan panik dan serangan kecemasan

Apa-apa penjelasan mengapa rindu boleh memberi kesan fizikal. Walaupun normal, menurut Ricks Warren, seorang profesor di Jabatan Psikiatri Universiti Michigan, rindu boleh dikaitkan dengan emosi dan pengalaman yang sangat sukar pada masa lalu.

Rindu digambarkan dengan reaksi sedih, mirip dengan kehilangan orang yang disayangi, tetapi penyebabnya adalah kehilangan tempat yang biasa. Ada kerinduan pada yang biasa, "katanya.

Homescik Ini juga dikaitkan dengan perasaan depresi dan kegelisahan kerana kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan lingkungan baru. Secara amnya, orang yang rindu akan mengalami gejala insomnia, masalah dengan selera makan, sukar menumpukan perhatian. Keadaan ini sangat menyakitkan dan boleh memberi kesan pada keadaan fizikal. "

Baca juga: Kekurangan Tidur Boleh Mencetuskan 5 Penyakit Ini

Cara mengatasi Rindu

Rindu boleh menyebabkan masalah kesihatan mental yang lebih serius seperti kemurungan, jadi ia harus ditangani. Namun, ingatlah bahawa adalah sangat normal untuk merasa kehilangan dan rindu untuk rumah yang jauh.

Cara mengatasi rindu adalah untuk memastikan diri anda sibuk dengan aktiviti positif. Anda boleh menyertai kelab komuniti atau sukan, kelab membaca, atau aktiviti lain di mana anda boleh menjana banyak rakan.

Jangan bersendirian. Walaupun anda tidak menemui rakan dengan nasib yang sama, lakukan kerja di tempat awam. Semasa wabak dan anda tidak dapat pulang ke rumah, kadang-kadang anda boleh keluar dari rumah sambil melakukan sekatan fizikal. Berada di sekitar orang lain akan membantu mengurangkan perasaan terasing.

Di samping itu, terus menjalani gaya hidup sihat dengan bersenam, makan dengan baik, dan mengatur pola tidur. Sudah tentu ubat yang paling berkesan untuk rindu tetap berhubung dengan keluarga yang anda rindui. Adakah panggilan video dengan ibu bapa dan adik-beradik, tetapi jangan biarkan ini membuat anda merasa lebih sengsara!

Tetap fokus pada kehidupan anda di luar negara. Sekiranya memanggil ibu bapa di kampung memburukkan keadaan, lebih baik tidak melakukannya. Selain melakukan perkara di atas, ingatlah untuk selalu mengelakkan perkara ini:

- mengurung diri di dalam bilik

- enggan bertemu dengan orang baru

- minum lebih banyak alkohol daripada biasa.

Baca juga: Jangan merasa kesunyian, itu berbahaya bagi jantung anda

Rujukan:

Metro.co.uk. 13 tanda bahawa anda rindu

Prospek.ac.uk. Apa yang perlu dilakukan apabila merasa rindu

Huffpost.com. Apa yang berlaku minda rindu