Kesan Mengambil Metformin untuk Diabetes

Matlamat utama dalam pengelolaan diabetes mellitus (DM) adalah untuk menjaga kadar glukosa darah agar tidak berlebihan, sehingga risiko komplikasi kronik juga dapat dikurangi dan kualitas hidup pasien dapat ditingkatkan.

Selain diet dan senaman, penderita DM juga dapat dirawat dengan insulin atau ubat antidiabetik oral. Salah satu ubat antidiabetik oral adalah metformin, yang disarankan sebagai terapi lini pertama pada pesakit diabetes mellitus jenis 2. Ia boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat antidiabetik oral lain oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF, 2012) dan Indonesia Persatuan Endokrinologi (PERKENI)., 2011).

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik, jadi memerlukan rawatan jangka panjang dan tentunya kesedaran dan kepatuhan pesakit untuk minum ubat setiap hari. Ini dilakukan supaya gula darah dapat dikawal dan mencegah komplikasi.

Penggunaan metformin secara berkala dapat memberikan manfaat klinikal bagi orang dengan diabetes mellitus tipe 2, termasuk menurunkan kadar glukosa darah, mengurangkan ketahanan insulin, meningkatkan profil lipid (kolesterol), menurunkan berat badan, mempunyai kesan perlindungan pada jantung, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada manfaat klinikal ini, penggunaan metformin baru-baru ini diketahui dapat mengurangkan kadar vitamin B12 dalam darah. Risiko kekurangan vitamin B12 akibat metformin sangat dipengaruhi oleh peningkatan usia, dos yang digunakan, dan jangka masa penggunaan.

Satu kajian menunjukkan bahawa 20-30 peratus pesakit diabetes mellitus yang menerima terapi metformin jangka panjang mengalami kekurangan vitamin B12. Punca sebenar metformin yang menyebabkan kekurangan vitamin B12 tidak diketahui, tetapi mungkin kerana metformin boleh mengganggu penyerapan vitamin B12 dalam usus kecil.

Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan memberi makanan tambahan vitamin B12. Metformin juga dapat mengganggu metabolisme kalsium, yang dapat memberi kesan langsung pada penurunan penyerapan vitamin B12. Kerana penyerapan vitamin B12 memerlukan kalsium.

Vitamin B12, juga dikenali sebagai cyanocobalamin atau cobalamin, mempunyai peranan penting dalam tubuh untuk memastikan sel-sel darah dan saraf berfungsi dengan baik. Vitamin B12 juga dapat mencegah penyakit jantung dan mungkin mencegah penuaan.

Vitamin ini banyak terdapat dalam makanan seperti daging, makanan laut, telur, dan produk tenusu. Gejala yang timbul kerana kekurangan atau kekurangan vitamin B12 ringan termasuk anemia makrocytic, yang dicirikan oleh kehadiran sel-sel merah yang lebih besar daripada biasa, keletihan, kelemahan, sesak nafas, dan degupan jantung yang merosot.

Gejala kekurangan vitamin B12 yang lebih teruk termasuk neuropati atau memburuknya neuropati yang sudah ada, kerosakan saraf periferal, mati rasa, kesemutan, ataksia (penurunan kawalan pergerakan otot), kehilangan ingatan, demensia (pikun), dan kemurungan.

Perlu diingat bahawa jika anda mengambil metformin dan mengalami satu atau lebih gejala di atas, itu tidak bermakna anda kekurangan vitamin B12. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor agar penyebab gejala yang timbul dapat dikenal pasti dengan segera.

Gejala kekurangan vitamin B12, seperti demensia dan gangguan sistem saraf, juga sering dikaitkan dengan proses penuaan. Doktor mungkin tidak mengaitkannya secara langsung dengan kekurangan nutrisi. Yang pasti, doktor akan mengukur tahap vitamin B12 dalam darah. Selanjutnya, akan ditentukan terapi apa yang sesuai jika pesakit memang kekurangan vitamin B12.

Kekurangan vitamin B12 yang tidak dirawat jangka panjang boleh menyebabkan penurunan kognitif (saraf) yang tidak dapat dipulihkan, jadi sangat penting untuk mula mengambil suplemen dengan segera. Untuk kekurangan ringan, doktor biasanya akan mengambil tindakan dalam bentuk pemberian vitamin B12 dengan suntikan intramuskular, pada dos 1000 mcg sehari selama seminggu. Kemudian, ia akan diikuti dengan dos yang sama seminggu sekali untuk 4 minggu berikutnya.

Dalam kekurangan yang teruk, tindakan yang dilakukan adalah dengan suntikan atau secara oral, dengan dos 1000 mcg sehari selama seminggu. Kemudian, ia akan diikuti dengan dos yang sama selama satu bulan. Sangat digalakkan untuk meneruskannya sebulan kemudian.

Kerana metabolisme kalsium juga dipengaruhi oleh metformin, para penyelidik juga mengesyorkan mengambil suplemen kalsium (1.200 mg sehari), untuk meminimumkan kesan metformin terhadap penyerapan vitamin B12.

Penggunaan metformin memang menimbulkan risiko kekurangan vitamin B12, tetapi manfaat klinikal menggunakan metformin juga lebih besar pada pasien diabetes mellitus. Oleh itu, tidak digalakkan berhenti menggunakan metformin tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Keputusan untuk menghentikan penggunaan ubat hanya harus dibuat berdasarkan budi bicara pengamal perubatan dan kesihatan, dengan mempertimbangkan nisbah manfaat dan risiko yang mungkin timbul. Bagi pesakit yang menggunakan metformin secara berkala, sangat disyorkan untuk:

  • Terus menjaga diet yang sihat, lakukan aktiviti fizikal seperti yang disarankan, dan periksa kadar gula darah secara berkala.
  • Ambil metformin secara berkala dengan atau selepas makan.
  • Sekiranya anda mengambil metformin dalam bentuk tablet pelepasan perlahan, ambil keseluruhan tablet (jangan mengunyahnya), kerana lapisan tablet akan mencegah ubat tersebut hancur dan berfungsi dengan berkesan.
  • Rujuk doktor untuk mengukur tahap vitamin B12 setiap tahun atau 2 kali setahun.
  • Sekiranya perlu, ambil suplemen vitamin B12 1,000 mcg setiap hari dan suplemen kalsium 1,000-1,200 mg setiap hari.

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan kekurangan satu atau lebih nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Penggunaan vitamin B12 dan suplemen kalsium dapat membantu pesakit yang menggunakan metformin untuk mengurangkan komplikasi diabetes kerana kekurangan vitamin B12. Sudah tentu, ini perlu dibincangkan dengan doktor yang merawat, supaya terapi yang sesuai dapat dijalankan. (Pasukan Perubatan / Amerika Syarikat)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found