Apa itu Bahasa Bayi Dunstan | Saya sihat

Terdapat banyak cara untuk mengetahui niat dan keinginan anak kecil anda. Salah satunya dengan mendengar tangisan bayi. Menangis adalah cara pertama bahawa bayi harus berkomunikasi, terutamanya dengan Ibu. Terdapat pelbagai makna yang tersirat oleh Si Kecil melalui tangisan. Namun, adakah anda dapat dengan mudah memahami makna yang ingin disampaikan oleh anak kecil anda? Dan adakah cara khas untuk memahami bahasa Little One ini? Nampaknya, ada.

Bahasa Bayi Dunstan (DBL) adalah sistem yang digunakan untuk mengenali makna tangisan bayi pada usia 0-3 bulan. Sistem ini termasuk mengenali lima "bahasa menangis" yang digunakan bayi sejak lahir. Bahasa menangis digunakan oleh bayi untuk menyampaikan keperluan lapar, mengantuk, bersendawa, tidak selesa, dan sakit perut.

Dr Adhiatma Gunawan, pelopor DBL di Indonesia, mengatakan bahawa sejak lahir, bayi mengalami refleks primitif. Refleks ini bersifat universal dan secara beransur-ansur akan hilang apabila keupayaan untuk menyesuaikan diri berkembang. Menurut dr. Adhiatma, DBL berlaku untuk bayi yang berumur hingga tiga bulan. Ini kerana selepas usia itu, bayi akan mengembangkan kemahiran komunikasi mereka dengan bantuan ibu bapa dan persekitarannya. Ayuh, lihat lebih banyak maklumat! Siapa tahu, akan lebih mudah bagi Ibu untuk memahami rengekan Si Kecil.

Baca juga: Bayi Menangis, Hanya Diam atau Apa?

Sejarah Perkembangan Bahasa Bayi Dunstan (DBL)

Pemuzik cantik dari Australia, Priscilla Dunstan menjadi orang pertama yang menemui kaedah DBL. Priscilla yang dilahirkan dengan hadiah kerana dapat mengingati semua jenis suara (fotografi suara), menyedari ada cara komunikasi yang cuba ditunjukkan oleh bayinya, ketika dia menjadi seorang ibu.

Dia kemudian dipindahkan untuk belajar dan mengumpulkan data mengenai corak tangisan bayi dari pelbagai etnik dengan pelbagai keluarga bahasa. Setelah 8 tahun, Priscilla akhirnya berjaya menyimpulkan persamaan dari bahasa yang digunakan bayi untuk berkomunikasi. Panduan bahasa inilah yang kita semua kenal sekarang Bahasa Bayi Dunstan (DBL).

Baca juga: Ayuh, Ketahui Makna 12 Bahasa Tubuh Ini!

5 Makna Tangisan Bayi Menurut Panduan DBL

"Neh" bermaksud lapar

Apabila lapar, bayi akan mengeluarkan bunyi "neh". Suara "neh" dihasilkan ketika bayi terasa ingin menghisap puting ibu. Kenali suara "neh" ini dengan mendengar penyisipan huruf N dalam tangisan.

Menurut teori DBL, selain mengeluarkan suara 'neh', ada juga kebiasaan lain yang ditunjukkan oleh bayi ketika mereka lapar, iaitu:

 • Rasa atau gerakkan lidah ke bumbung mulut.
 • Menghisap jari atau penumbuk.
 • Menjilat bibir.
 • Menggelengkan kepala ke kiri dan ke kanan.

"Owh" bermaksud penat

Bunyi "owh" menunjukkan bahawa si kecil anda semakin letih dan mengantuk. Bunyi "owh" umumnya diucapkan oleh bayi ketika menguap. Namun, penting juga untuk diingat bahawa bayi tidak menguap setiap kali mereka mengeluarkan bunyi "owh". Mengantuk juga dapat ditunjukkan oleh bayi dengan ciri-ciri berikut:

 • Bayi mula kelihatan gelisah dan banyak bergerak.
 • Menggosok mata.
 • Menarik dan menggaru telinga.
 • Dia mula memicit dan melengkapkan badannya.
 • Biasanya si kecil pertama kali menyebut bunyi 'owh' sebelum menunjukkan tanda-tanda ini.

"Eh" bermaksud bayi mahu bersendawa

Tangisan "eh" berlaku ketika dada si kecil bekerja keras untuk mengeluarkan angin yang memasuki badan. Secara umum, suara tangisan 'eh' diucapkan oleh anak anda dengan cepat dan kedengaran pendek kerana anak anda cuba bersendawa. Penting bagi ibu untuk bersendawa si kecil sebaik sahaja terdengar bunyi 'uh', untuk mengelakkan angin turun ke perut yang boleh menyebabkan kolik. Ini penting untuk dielakkan agar bayi tidak membuang susu lagi. Tanda-tanda lain yang menunjukkan anak anda ingin bersendawa adalah:

 • Dada ketat.
 • Pergerakan menggeliat ketika diletakkan di atas katil.
 • Tiba-tiba berhenti minum susu dan mula gelisah.

"Eairh" bermaksud ada angin di perut si kecil

Sekiranya anak kecil anda banyak menangis dan nampaknya kesakitan, mungkin anda akan mendengar bunyi 'eairh'. Tangisan 'eairh' berlaku kerana gas dan angin di perut bayi yang menyebabkan kesakitan (kolik). Di samping itu, terdapat pergerakan yang biasanya dilakukan oleh anak kecil anda ketika mengucapkan perkataan 'eairh', termasuk:

 • Kaki berkedut. Anak kecil anda cenderung bertindak balas dengan menarik kaki ke arah perut.
 • Tubuh si kecil kelihatan kaku.
 • Jeritannya terdengar mengerang kesakitan.

Sekiranya anda mendengar tangisan 'eairh', segera putar si kecil di punggungnya dan kemudian gosokkan punggungnya. Anda boleh mengurut perut si kecil dengan lembut dan perlahan untuk membantunya mengeluarkan angin. Oleh kerana udara yang masuk ke dalam perut sukar dikeluarkan, lebih baik anda membuang bayi anda dengan segera apabila anda mendengar bunyi 'uh', untuk mengelakkan udara masuk ke dalam perut.

"Heh" bermaksud si kecil anda merasa tidak selesa.

Sebab universal mengapa bayi bertindak cerewet, adalah kerana mereka merasa tidak selesa. Ini mungkin kerana lampin basah, udara terlalu panas atau terlalu sejuk, dan sebagainya. Biasanya, tangisan 'heh' ini kedengaran terengah-engah (seperti menghirup udara) dan ada penekanan pada huruf H. Apabila anda mendengar tangisan 'heh', segera periksa keadaan si kecil anda. Lihatlah, Ibu, tentang apa yang membuatnya tidak selesa. Adakah si kecil anda kelihatan panas, sejuk, atau mungkin lampin perlu diganti?

Petua Menanggapi Tangisan Bayi

Umumnya, apabila anda mendengar si kecil menangis, ibu cenderung bertindak balas dengan panik. Kadang kala, tindak balas panik inilah yang membuat si ibu tidak bertindak pantas. Dr. Adhiatma menyarankan agar ibu terbiasa berlatih "Berhenti, Lihat dan Dengarkan" untuk bertindak balas terhadap tangisan bayi. Jadi, tidak perlu panik, Ibu. Perkara pertama yang harus anda lakukan ketika bayi anda menangis adalah diam dan perhatikan wajah si kecil sambil mendengar suara tangisannya.

Kemudian, bertindak mengikut tangisan yang paling dominan didengar. Anak kecil anda mungkin mengucapkan dua perkataan yang berbeza. Contohnya, bayi yang biasanya tidur dengan menyusu, ketika mengantuk, akan mengeluarkan bunyi 'owh' dan 'neh'. Namun, jika suara 'owh' mendominasi, maka anda dapat membantunya tertidur dengan cepat, kerana bunyi 'owh' bermaksud si kecil anda mengantuk.

Dengarkan bunyi khas setiap perkataan yang ditunjukkan oleh si kecil anda melalui tangisannya. Ibu boleh mengubah kedudukan bayi jika anda tidak dapat menangkap dengan baik kata-kata yang diucapkan oleh anak kecil anda.

Ada satu perkara lain yang tidak kurang pentingnya dan selalu boleh dijadikan tunjang untuk berkomunikasi dengan si kecil. Gerak hati seorang ibu. Naluri ini telah menjadi hadiah yang diciptakan untuk Ibu dan Anak Kecil, walaupun si Kecil masih dalam kandungan hingga akhir zaman. Percayai naluri anda. Segala gerak geri dan obrolan yang ingin diluahkan oleh si kecil pasti akan terasa, dan maknanya dapat difahami. (TA)

Baca juga: Fahami Makna Tangisan Bayi dan Cara Mengatasinya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found