Bolehkah anda mandi ketika anda menghidap cacar air -GueSehat.com

Bagi Geng Sihat yang pernah mengalami cacar air, anda pasti pernah mendengar larangan bahawa tidak dibenarkan mandi jika cacar tidak kering atau belum sembuh. Wah, apa sebabnya? Dan adakah benar dalam dunia perubatan? Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Baca juga: Ketahui Segera Gejala Cacar Air dan Cara Mengubatnya

Apa itu cacar air?

Cacar air dalam dunia perubatan disebut varicella, yang merupakan jangkitan virus yang menyebabkan ruam dan gatal disertai dengan nodul kecil yang berisi cecair. Seperti namanya, virus penyebab penyakit ini adalah Varicella zoster. Walaupun biasa pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun, cacar air juga boleh menyerang orang dewasa. Sebenarnya, secara amnya, gejala cacar air yang dialami oleh orang dewasa lebih parah daripada yang dialami oleh kanak-kanak.

Gejala jangkitan cacar air muncul 10 hingga 21 hari setelah dijangkiti virus. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, salah satu gejala cacar air yang paling biasa adalah munculnya ruam pada kulit. Ruam kemudian akan berubah menjadi benjolan merah kecil yang dipenuhi dengan cairan yang terasa sangat gatal. Dalam beberapa hari nodul ini akan kering, berwarna hitam dan kemudian terkelupas sendiri pada hari ke-7 hingga ke-14.

Nodul cacar merah boleh muncul di seluruh badan, termasuk kulit kepala. Walau bagaimanapun, sebahagian besar nodul ini akan muncul di wajah, dada, kulit kepala, perut, lengan, telinga, dan kaki. Selain ruam dan nodul merah yang muncul, ada beberapa gejala lain yang sering menyertainya, termasuk demam, selera makan menurun, dan sakit kepala.

Kemudian, bolehkah anda mandi ketika anda menghidap cacar air?

Ayuh, siapa yang pernah mendengar larangan ini dengan alasan bahawa mandi sebenarnya akan menyebabkan cacar merebak ke kawasan badan yang lain? Sekiranya demikian, lebih baik anda mula mengubah fikiran, geng. Mandi ketika anda menghidap cacar air sebenarnya tidak menjadi masalah. Sebabnya, apabila anda menghidap cacar air, anda sebenarnya harus menjaga kebersihan badan anda. Sebaiknya orang yang cacar air rajin mencuci tangan dan mandi dengan air bersih.

Jadi tujuan mandi ketika terkena cacar air adalah menjaga kebersihan kulit dan mencegah jangkitan lain yang mungkin berlaku. Namun, berhati-hatilah ketika anda mandi dan bersihkan kawasan yang mempunyai ketahanan air. Berhati-hatilah untuk tidak memecahkan mata air yang berisi air pada kulit. Kepentingan ini mengandungi cairan yang mengandung virus sehingga dikhuatiri dapat menyebabkan penularan lebih lanjut.Selain itu, nodul patah dapat dijangkiti kuman lain dan menjadi komplikasi yang semakin parah.

Baca juga: Cara Salah Mandi dan Tidak Baik untuk Kesihatan

Apa yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan semasa cacar air?

Selain menjaga kebersihan diri, untuk mempercepat penyembuhan cacar air, pastikan untuk selalu makan makanan yang seimbang dan berkhasiat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan dan cukup berehat.

Untuk mengatasi gatal akibat ruam yang sangat menjengkelkan, elakkan daripada menggaru. Menggaru hanya akan membuat tulang rusuk patah dan akhirnya menyebabkan virus merebak ke kawasan lain. Sebaliknya, gunakan serbuk salisilik untuk mengurangkan gatal-gatal. Serbuk ini berfungsi untuk mengekalkan keanjalan kulit sehingga kering dan mencegahnya pecah. Sekiranya minat itu pecah, untuk mencegah jangkitan sekunder, berikan salap antibiotik.

Biasanya doktor akan mengajar anda cara menangani cacar air dengan betul. Selain itu, perhatikan beberapa gejala cacar air yang cukup serius, seperti ruam yang merebak ke salah satu atau kedua mata, ruam yang menjadi sangat merah dan lembut kerana menunjukkan jangkitan sekunder, ruam disertai dengan kehilangan koordinasi otot dan demam tinggi melebihi 38.9 darjah celcius.

Nah, sekarang Geng Sihat telah memahami bahawa larangan mandi semasa cacar air sebenarnya hanya mitos. Jadi, jangan malas untuk menjaga kebersihan, geng. Oh ya, jika Geng Sihat masih mempunyai soalan lain dan ingin mengetahui kebenaran dari para pakar, mari kita tanyakan di ciri 'Forum' GueSehat. Kemudian, akan ada doktor dan pakar yang akan memberikan jawapan dan fakta mengenai soalan Gang Sihat! (TAS / AY)

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Kulit Ini Kedengarannya Ringan, tetapi Boleh Mempunyai Kesan Yang Serius!

Fakta Kesihatan Indonesia -GueSehat.com

Sumber:

"Cacar air" - Mayo Clinic

"Bolehkah mandi semasa cacar air?" - Quora

"Cacar air - selamat untuk dimandikan?" - IrisHealth


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found