Kelebihan Garam Himalaya

Baru-baru ini, trend pengambilan garam Himalaya semakin popular, geng! Garam Himalaya adalah sejenis garam yang berwarna merah jambu dan ditambang berhampiran Himalaya di Pakistan. Apa faedah garam Himalaya dan bagaimana menggunakan garam Himalaya?

Ramai orang mendakwa bahawa garam Himalaya sarat dengan mineral dan memberikan faedah kesihatan yang luar biasa. Atas sebab ini, garam Himalaya sering dianggap lebih sihat daripada garam meja biasa.

Walau begitu, begitu sedikit penelitian mengenai garam Himalaya telah dilakukan sehingga beberapa orang menegaskan bahawa tuntutan kesihatan garam Himalaya tidak lebih dari sekadar spekulasi untuk tujuan komersial. Geng Sihat mungkin ingin tahu sama ada terdapat manfaat garam Himalaya. Agar tidak tersesat, mari baca artikel berikut.

Baca juga: Diet Garam Rendah: Faedah, Petua, dan Risiko

Kenali garam dan kandungan mineral di dalamnya

Garam adalah mineral yang kebanyakannya terdiri daripada sebatian natrium klorida. Sebilangan besar kandungan garam adalah natrium klorida, sehingga 98% berat. Jadi perkataan garam sering diganti dengan natrium.

Garam boleh dihasilkan dengan menguap air garam atau mengeluarkan garam pepejal dari lombong garam bawah tanah. Sebelum sampai ke meja makan atau dapur kami, garam juga telah melalui proses pemurnian untuk menghilangkan kekotoran dan mineral lain selain natrium klorida.

Bahan-bahan lain kadang-kadang ditambahkan untuk membantu menyerap kelembapan, serta diperkaya dengan yodium untuk membantu mencegah kekurangan yodium. Manusia telah menggunakan garam untuk memberi rasa dan mengawet makanan selama ribuan tahun.

Menariknya, natrium juga memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi biologi tubuh manusia, termasuk menjaga keseimbangan cairan, pengaliran saraf, dan pengecutan otot. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengambil natrium melalui diet harian. Tetapi ingat had selamat. Natrium yang terlalu banyak boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Kerana bahaya terlalu banyak natrium, orang melihat jenis garam lain yang mungkin lebih sihat. Garam Himalaya, salah satunya dipercayai sebagai alternatif yang lebih sihat.

Baca juga: Petua Mengelakkan Makanan Garam dan Asin untuk pesakit kencing manis

Apa itu Garam Himalaya?

Garam Himalaya adalah garam merah jambu yang diekstrak dari lombong garam Khewra, yang terletak berhampiran Himalaya di Pakistan. Tambah ini adalah salah satu lombong garam tertua dan terbesar di dunia.

Garam merah jambu Himalaya yang diambil dari lombong ini dipercayai telah terbentuk berjuta-juta tahun yang lalu. Garam Himalaya diekstrak dengan tangan dan hanya sedikit diproses untuk menghasilkan produk yang tidak disempurnakan. Oleh itu, ia bebas daripada bahan tambahan dan dianggap jauh lebih semula jadi daripada garam meja.

Seperti garam meja, garam Himalaya juga terdiri daripada natrium klorida. Walau bagaimanapun, proses penuaian semula jadi membolehkan garam Himalaya mempunyai mineral dan unsur surih lain yang tidak terdapat dalam garam meja biasa.

Beberapa sumber menyatakan, terdapat sekurang-kurangnya 84 mineral dan unsur yang berbeza dalam garam Himalaya. Sebenarnya, mineral inilah, terutama besi, yang memberi garam Himalaya warna merah jambu khasnya.

Cara Menggunakan Garam Himalaya

Garam Himalaya mempunyai beberapa kebaikan, baik untuk tujuan diet dan bukan diet. Tetapi pertama-tama anda perlu mengetahui cara menggunakan garam Himalaya. Secara amnya, anda boleh memasak seperti biasa tetapi gunakan garam Himalaya dan bukannya garam. Semua jenis hidangan, boleh digoreng, direbus, dipanggang, boleh menggunakan garam ini.

Garam Himalaya digiling halus seperti garam meja biasa, kerana umumnya dijual dalam bentuk kristal besar. Ukuran kristal garam ini menentukan berapa banyak yang anda perlukan. Semakin halus, semakin kurang anda memerlukannya dalam makanan.

Satu sudu teh garam halus jenis apa pun mengandungi kira-kira 2.300 mg natrium, sementara 1 sudu teh garam kristal kasar mengandungi kurang daripada 2.000 mg natrium.

Garis panduan diet semasa mencadangkan pengambilan natrium tidak lebih daripada 2.300 mg natrium sehari, atau kira-kira 1 sudu teh (6 gram) tanah halus. Untuk selamat, anda harus memeriksa label garam Himalaya yang anda beli sebelum menggunakannya.

Baca juga: Apakah Had Selamat untuk Pengambilan Garam semasa Kehamilan?

Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan garam Himalaya dalam rutin kecantikan anda:

1. Mandi garam Himalaya untuk terapi

Setiap kali kita mandi, air di kulit kita menguap. Mandi dengan garam Himalaya didakwa menjadikan mineral dari garam diserap oleh kulit sementara toksin dilepaskan ke dalam air mandi.

Masukkan sekurang-kurangnya dua cawan garam Himalaya ke dalam tab mandi air suam. Anda boleh berendam di dalam tab mandi selama 15-20 minit. Selepas mandi, berehat sekurang-kurangnya 30 minit. Mandi ini akan menjadikan kulit lebih lembap dan sihat.

2. Sebagai ubat kumur

Buat larutan garam Himalaya dengan mengisi seperempat cawan dengan garam dan kemudian masukkan air rebus. Biarkan campuran semalaman. Sekiranya anda akan menggunakannya sebagai ubat kumur, ambil 1 sudu teh larutan garam dan campurkan dengan sedikit air ke dalam gelas lain.

Manfaat ubat kumur dengan garam Himalaya adalah membantu mengekalkan pH neutral di dalam mulut, sehingga melindungi enamel gigi dari kerosakan. Mineral kalsium dan magnesium juga membantu menjaga gigi kuat. Semasa memproses garam Himalaya, jangan gunakan perkakas logam kerana air garam dapat mengoksidakan logam.

3. toner muka

Masukkan dua sudu teh garam Himalaya ke setengah cawan air. Letakkan di dalam bekas kaca atau plastik dan goncangkan sehingga garam larut. Garam adalah antiseptik semula jadi toner Ini bagus untuk kulit berminyak.

Garam ini juga menarik dan mengekalkan air sehingga menjadi pelembap semula jadi, sangat bermanfaat untuk kulit kering. Toner ini juga merupakan detoks semula jadi kerana unsur-unsur seperti kalium, iodida, magnesium, dan natrium, akan membantu membuang toksin dari kulit.

Baca juga: 5 Jenis Makanan Ini Mempunyai Kandungan Garam Tinggi!

Kelebihan Garam Himalaya Yang Perlu Dibuktikan Lagi

Sebaiknya berjumpa dengan profesional perubatan jika anda alah, hamil atau mempunyai keadaan perubatan kronik sebelum menggunakan garam Himalaya. Sebelumnya disebutkan bahawa manfaat garam Himalaya adalah untuk diet dan bukan diet. Bagi penderita hipertensi, garam Himalaya dapat digunakan untuk diet garam kerana kandungan natriumnya lebih rendah.

Sedangkan manfaat garam Himalaya yang tidak berkaitan dengan makanan atau non-diet, antara lain digunakan dalam air untuk mandi. Kelebihan larutan garam Himalaya untuk mandi adalah memperbaiki keadaan kulit dan menyembuhkan sakit otot.

Bahkan orang sengaja tinggal di gua garam Himalaya untuk mendapatkan faedah ini. Selain baik untuk kulit, garam Himalaya diklaim dapat memperbaiki masalah pernafasan.

Manfaat lain dari garam Himalaya ialah menghilangkan bahan pencemar udara. Jadi garam ini digunakan sebagai pelita yang terdiri daripada sebilangan besar garam dengan sumber cahaya dalaman untuk memanaskan garam. Tetapi penyelidikan yang menyokong ketiga-tiga faedah bukan makanan ini masih relatif lemah. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan tuntutan ini.

Manfaat Garam Himalaya untuk Kesihatan dan Bukti Ilmiah

Walaupun garam Himalaya sebenarnya mengandungi sedikit mineral tambahan, banyak orang masih mempercayai manfaat kesihatan garam Himalaya. Beberapa tuntutan kesihatan garam Himalaya yang dipromosikan secara meluas termasuk:

- Memperbaiki penyakit pernafasan

- Mengimbangkan pH badan

- Mengurangkan tanda-tanda penuaan

- Meningkatkan kualiti tidur

- Mengawal gula dalam darah

- Meningkatkan libido

Penggunaan garam gua sebagai rawatan untuk pelbagai penyakit paru-paru telah dinilai dalam beberapa kajian. Hasilnya menunjukkan bahawa memang ada beberapa manfaat, tetapi secara keseluruhan, penyelidikan yang lebih mantap diperlukan untuk menyelidiki keberkesanannya.

Sebaliknya, beberapa tuntutan kesihatan ini sebenarnya hanyalah fungsi normal natrium klorida dalam tubuh, jadi anda boleh mendapatkannya dari garam apa pun. Sebagai contoh, penyelidik mendapati bahawa diet rendah garam boleh menyebabkan masalah tidur.

Ini menunjukkan bahawa anda masih memerlukan garam untuk tidur nyenyak. Selain itu, mineral dalam garam Himalaya tidak cukup besar sehingga dapat mempengaruhi keseimbangan pH badan. Paru-paru dan ginjal sudah mengatur pH tubuh kita dengan ketat walaupun tanpa bantuan garam Himalaya.

Selain itu, kadar gula darah, penuaan dan libido semuanya dikawal terutamanya oleh faktor selain garam dalam makanan. Tidak ada kajian saintifik yang menunjukkan bahawa makan garam Himalaya memberi lebih banyak faedah kesihatan.

Begitu juga, tidak ada kajian yang membandingkan kesan kesihatan garam Himalaya dengan garam biasa. Jadi jangan mudah tergoda, Gang Sihat. Ketahui fakta mengenai garam Himalaya sebelum anda memakannya, memandangkan harga garam Himalaya lebih mahal.

Baca juga: Petua Berjaya Diet DASH, Sihat dan Tidak Sukar

Rujukan:

Healthline.com. Adakah Garam Pink Himalaya Lebih Baik Daripada Garam Biasa?

Businessinsider.sg. Garam merah jambu herlayan memberi manfaat kepada mineral

Standardmedia.co.ke. 3 cara menggunakan garam merah jambu himalayan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found