Gangguan keperibadian pasif agresif | saya sihat

Adakah anda pernah berurusan dengan orang yang benar-benar menjengkelkan? Ini menjengkelkan dalam arti menjadi sangat keras kepala dan seperti sengaja mengundang pertengkaran! Terdapat banyak orang seperti itu, dan anda mungkin menemuinya di tempat kerja, rakan kuliah, dan juga keluarga anda.

Pegang emosi anda, kerana orang-orang seperti itu cenderung mengalami gangguan keperibadian agresif pasif (Gangguan Personaliti Pasif-Agresif/ PAPD). Gangguan keperibadian ini adalah salah satu aspek yang paling mencabar dalam kehidupan sosial kita. Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk memahaminya, jadi anda tidak perlu makan terlalu banyak jika anda harus berurusan dengan orang yang menghidap PAPD.

Baca juga: Waspadalah terhadap Gangguan Keperibadian Ambang, Bermula dengan Perasaan Kekosongan dan Kekosongan

Apa itu Gangguan Keperibadian Pasif-Agresif?

Secara sederhana, keagresifan pasif adalah cara untuk menyatakan permusuhan dengan cara yang halus dan tidak langsung (bukan frontal). Walaupun begitu, orang lain merasa jengkel dan bahkan mendatangkan bahaya jika orang ini bekerja dalam satu pasukan.

Contohnya, ketika berhubungan dengan pekerjaan sehari-hari, orang dengan gangguan keperibadian pasif-agresif sering melakukan perkara berikut:

  • sengaja menunda-nunda

  • sengaja tidak muncul untuk perjumpaan, janji temu, atau perjumpaan sosial

  • bekerja dengan cara sembarangan, tidak cekap, sering pelupa

  • sangat degil

  • mengeluh secara berlebihan mengenai musibahnya dan merasa remeh

  • sering menunjukkan kebencian

  • bersikap dingin atau dendam terhadap orang lain tanpa menjelaskan alasannya

  • mempunyai tingkah laku yang bertentangan (mis. sangat bersemangat untuk projek baru pada awalnya, tetapi sengaja tidak membantu sama sekali atau bahkan memusnahkannya).

Tingkah laku pasif-agresif pertama kali didokumentasikan semasa Perang Dunia Kedua untuk menggambarkan tentera yang sengaja mengabaikan perintah dari komandan mereka. Perhatikan bahawa askar-askar ini tidak menentang secara terbuka, tetapi mereka menyatakan keagresifan mereka dengan tindakan pasif, seperti mengerutkan kening, keras kepala, menunda, dan menyekat rakan-rakan lain.

mengikut Persatuan Psikologi Amerika (APA), PAPD adalah gangguan keperibadian yang kronik dan sukar diubah. Dalam definisi APA, PAPD dikaitkan dengan "ambivalensi" yang bermaksud seseorang mempunyai perasaan atau sikap yang bertentangan terhadap diri sendiri, situasi, peristiwa, atau orang lain.

PAPD juga memiliki aspek negatif dalam bentuk sikap yang ditandai dengan penolakan berterusan terhadap cadangan orang lain atau kecenderungan untuk bertindak dengan cara yang bertentangan dengan harapan, permintaan, atau perintah orang lain, tanpa langsung menentangnya.

Baca juga: Sering Disalahpahami, Inilah 8 Fakta Keperibadian Introvert Sebenar!

Salah satu penyebabnya, sering dihukum semasa kecil

Bergantung pada seberapa parahnya, PAPD boleh merosakkan kejayaan seseorang dengan serius dan mengganggu hubungan sosial. Terdapat banyak kemungkinan sebab mengapa seseorang mempunyai keperibadian yang menjengkelkan ini. Diduga, ada faktor genetik yang berperanan. Walau bagaimanapun, masih belum jelas mengapa PAPD berlaku.

Penyelidikan menunjukkan kemungkinan gangguan keperibadian ini berkembang kerana beberapa kombinasi genetik, dibesarkan dalam persekitaran yang kasar, dan sering dihukum sebagai anak kerana menunjukkan kemarahan atau emosi negatif

Anak-anak yang tidak diberi kesempatan untuk belajar bagaimana mengekspresikan emosi dan memposisikan diri ketika berurusan dengan pihak berkuasa, seperti ibu bapa, penjaga, atau guru, juga berisiko mengembangkan PAPD. Sebilangan orang yang mengalami gangguan mental seperti gangguan kecemasan, gangguan bipolar, hingga skizofrenia juga mungkin menunjukkan tingkah laku PAPD.

Orang dengan gangguan keperibadian PAPD harus menjalani terapi, dengan bantuan profesional. Terapi boleh dilakukan dengan ubat-ubatan anti-kecemasan, penstabil mood, atau ubat antipsikotik. Walau bagaimanapun, terapi tingkah laku kognitif sama pentingnya untuk diberikan. Salah satu daripada beberapa profesional seperti psikiatri, psikologi, atau kaunselor dapat membantu pesakit mengenal pasti dan menangani corak emosi dan tingkah laku negatif mereka sehingga dapat mengurangkan kesan PAPD.

Baca juga: Penting dan Mesti Mempunyai Kemahiran Sosial

Baca juga:

Medicalnewstoday.com. Gangguan keperibadian pasif-agresif

Gismodo.com. Cara menangani orang yang agresif pasif


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found