Jenis-jenis narkotik untuk rawatan perubatan

Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar perkataan narkotik? Sebilangan besar kemungkinan akan mengaitkan kata narkotik dengan tindakan penyalahgunaan dadah untuk tujuan rekreasi dan menyimpang dari undang-undang yang berlaku. Pada pendapat saya, ini wajar, memandangkan terdapat banyak kes penyalahgunaan dadah yang berlaku, terutama di kalangan selebriti.

Tetapi tahukah anda bahawa sebilangan ubat narkotik sebenarnya boleh digunakan untuk terapi perubatan? Apa fungsi narkotik dalam rawatan dan perkara apa yang mesti dipertimbangkan ketika pesakit mengambil ubat narkotik? Mari lihat persembahan berikut!

Apa itu narkotik?

Sebelum membincangkan lebih lanjut, mari kita perhatikan makna narkotik terlebih dahulu. Berdasarkan Undang-Undang Nomor 35 Tahun 2009, narkotika adalah zat atau ubat yang berasal dari tumbuhan atau bukan tumbuhan, baik sintetik dan semi-sintetik, yang dapat menyebabkan penurunan atau perubahan kesadaran, kehilangan rasa, mengurangi untuk menghilangkan rasa sakit, dan dapat menyebabkan pergantungan.

Dari definisi ini, kita dapat memahami mengapa bahan atau ubat narkotik ini dirawat secara khusus. Ya, kerana narkotik boleh menyebabkan hilangnya kesedaran dan menyebabkan kebergantungan!

Walau bagaimanapun, dari definisi ini kita juga dapat mengetahui bahawa narkotik mempunyai kemampuan untuk mengurangkan dan menghilangkan rasa sakit, atau secara umum dianggap mempunyai kesan analgesik. Nah, kesan analgesik narkotik digunakan dalam perubatan.

Tidak semua narkotik boleh digunakan dalam rawatan

Walaupun narkotik mempunyai kesan analgesik, perlu diingat bahawa tidak semua ubat narkotik dapat digunakan dalam rawatan. Undang-undang membahagikan narkotik menjadi tiga kumpulan, dan narkotik yang dapat digunakan untuk ubat-ubatan dalam perkhidmatan kesihatan hanyalah narkotika kelas dua dan tiga. Ini berdasarkan keselamatan dan keberkesanan setiap bahan, yang telah melalui pelbagai ujian klinikal. Senarai lengkap kumpulan narkotik terdapat dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 2 tahun 2017.

Narkotik sering digunakan dalam terapi perubatan

Seperti yang telah disebutkan, terdapat beberapa ubat narkotik yang dibenarkan untuk digunakan dalam perkhidmatan kesihatan, dengan petunjuk atau penggunaan sebagai analgesik. Ubat narkotik boleh digunakan sebagai penghilang rasa sakit atau penghilang rasa sakit, kerana ia berkaitan dengan reseptor opioid di dalam badan.

Apabila proses penghubung ini berlaku, akan ada penghambatan pelepasan neurotransmitter. Neurotransmitter berperanan menyampaikan mesej ke otak bahawa ada rasa sakit di dalam badan. Otak akan memproses mesej dan memberi kita persepsi bahawa kesakitan sedang berlaku. Kesannya, kita akan merasa sakit. Sekiranya neurotransmitter ini disekat, mesej tidak akan tiba secara automatik, jadi kami tidak merasakan bahawa kami mengalami kesakitan.

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang memerlukan penggunaan analgesik yang kuat, seperti ubat narkotik. Salah satunya adalah mengatasi kesakitan akibat barah, alias barah sakit barah. Di samping itu, ubat jenis ini juga digunakan untuk merawat sakit pasca operasi dan keadaan menyakitkan lain yang tidak dapat dirawat dengan analgesik berpotensi rendah.

Berikut adalah ubat narkotik yang sering digunakan dalam perkhidmatan perubatan:

  • Morfin. Termasuk dalam kategori narkotik dua. Terdapat dalam bentuk cecair untuk suntikan, serta tablet pelepasan segera dan pelepasan terkawal.
  • Fentanyl. Ia boleh didapati dalam bentuk suntikan untuk cecair dan juga patch transdermal untuk disapu pada kulit. Seperti morfin, ubat ini adalah narkotik kelas dua.
  • pethidine. Terdapat dalam bentuk suntikan cecair dan juga merangkumi kelas dua narkotik.
  • Oksikodon. Juga merangkumi narkotik kelas dua. Terdapat dalam bentuk suntikan cecair atau tablet pelepasan terkawal.
  • Telefon hidromor. Ia boleh didapati dalam bentuk tablet pelepasan terkawal dan juga termasuk dalam kelas kedua narkotik.
  • Codeine. Termasuk kumpulan narkotik tiga dan boleh didapati dalam bentuk sirap atau tablet. Uniknya, selain digunakan untuk mengobati sakit, codeine juga berfungsi sebagai ubat batuk kerana dapat menekan pusat batuk di otak.

Mesti berhati-hati dalam penggunaannya

Ubat narkotik sememangnya berguna sebagai analgesik, tetapi harus diingat bahawa kesan sampingan yang dihasilkan juga tidak bergurau. Kesan sampingan utama narkotik adalah kemurungan pernafasan, yang boleh menyebabkan seseorang menjadi apnea atau tidak bernafas. Oleh itu, kita banyak mendengar bahawa orang yang berlebihan narkotik boleh mati.

Di samping itu, narkotik juga mengurangkan pergerakan, pengecutan usus. Ini boleh menyebabkan sembelit. Oleh itu, penggunaan narkotik mesti benar-benar dilakukan di bawah pengawasan perubatan, yang digunakan dengan tepat dengan dosis yang tepat juga.

Untuk kepentingan melindungi dari kemungkinan penyalahgunaan, penyediaan resep narkotik juga menerapkan ketentuan khas. Sebagai contoh, preskripsi yang mengandungi ubat narkotik tidak boleh ditandakan dengan tanda 'iter', aka pengulangan, sehingga satu preskripsi hanya dapat digunakan untuk penebusan sekali sahaja. Di samping itu, semasa menebus ubat narkotik di farmasi, jangan terkejut jika anda akan diminta mendapatkan identiti anda seperti kad pengenalan.

Baca juga: Dumolid, ubat penenang yang menjerat Tora Sudiro dan Mieke Amalia

Itulah fakta mengenai ubat narkotik yang digunakan dalam terapi perubatan. Jadi narkotik tidak semata-mata digunakan untuk tujuan rekreasi, tetapi pada dos dan petunjuk yang tepat dapat digunakan dalam terapi perubatan. Ini berguna untuk pesakit dengan keadaan kesakitan yang teruk, yang memerlukan analgesik yang cukup kuat untuk menguruskan kesakitan yang mereka alami.