Faraj Berbau Buruk Semasa Kehamilan | saya sihat

Semasa mengandung, wanita mengalami perubahan fizikal dan mental. Sebahagian daripada mereka malah membuat anda merasa tidak selesa, seperti mempunyai faraj yang berbau busuk. Ini boleh mengurangkan keyakinan diri anda. Jadi, bagaimana mengatasi faraj yang berbau busuk ini? Baca penjelasannya, ayuh!

Baca juga: Walaupun Pelik, 8 Perubahan Vagina Ini Semasa Kehamilan!

Punca Bau Vagina Berbau Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa sebab mengapa bau faraj boleh berubah semasa kehamilan. Secara amnya, bau busuk pada faraj semasa kehamilan disertai dengan keputihan, boleh berbau amis, atau berbau seperti ammonia. Bagi sebilangan ibu, ini boleh disebabkan oleh gaya hidup semasa kehamilan, dan selebihnya ia disebabkan oleh jangkitan.

1. Vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria adalah jangkitan faraj oleh bakteria yang boleh berlaku pada wanita hamil. Pada peringkat awal jangkitan ini, terdapat bau faraj diikuti dengan gatal-gatal. Sekiranya keadaan itu mengganggu anda, terutamanya pada waktu malam, berjumpa doktor dengan segera.

2. Jangkitan kulat Monilia

Jangkitan ini boleh berlaku kerana perubahan hormon, kurang tidur, diabetes, seluar dalam yang terlalu ketat, atau disebabkan oleh pengambilan ubat. Jangkitan ragi adalah perkara biasa pada wanita hamil dan boleh menyebabkan bau faraj yang kuat.

3. Keputihan yang tidak normal

Keputihan yang normal biasanya tidak berbau, tetapi jika tidak normal, bau dapat menyakitkan akibat jangkitan.

4. Kebersihan intim yang buruk

Semasa hamil, ganti seluar dalam dengan kerap dan juga basuh faraj anda selepas kencing. Kerana najis boleh menjadi penyebab bau faraj.

5. Perubahan hormon dan diet

Seperti kebanyakan perubahan semasa kehamilan, bau faraj juga disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon semasa kehamilan. Fluktuasi tahap hormon, digabungkan dengan perubahan diet semasa kehamilan, boleh menyebabkan bau faraj.

Baca juga: Perubahan Payudara Semasa Kehamilan Trimester Pertama

Cara Mengatasi Faraj Berbau Buruk semasa Kehamilan

Vagina berbau busuk semasa mengandung, mesti dirawat tepat pada waktunya, anda tahu, Ibu. Jika tidak, keadaan mungkin bertambah buruk. Oleh itu, cubalah cara berikut untuk menyelesaikannya.

1. Jaga kebersihannya

Elakkan pakaian sintetik yang ketat yang tidak menyerap peluh dan lembap di kawasan selangkangan. Sebaliknya, pilih seluar dalam dan seluar bersalin yang diperbuat daripada kapas dan longgar. Dan jangan lupa untuk selalu menukar pakaian dalam anda setiap beberapa jam agar kebersihan terjaga.

2. Perhatikan makanan yang anda makan

Semasa mengandung, anda mungkin selalu mahu makan apa sahaja, Ibu. Tetapi untuk mengelakkan bau vagina yang tidak menyenangkan, cubalah mengubah diet anda semasa mengandung dengan mengurangkan makan manis, pedas, dan bawang. Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, dan minum air.

3. Elakkan produk wangian faraj

Elakkan menggunakan produk wangi untuk vagina semasa mengandung. Selain tidak baik bagi janin, bahan kimia yang digunakan untuk membersihkan vagina dapat memusnahkan bakteria baik dan menjadikan kawasan tersebut mudah terserang bakteria atau jangkitan lain.

4. Jangan cuci vagina dengan sabun

Anda mungkin benar-benar ingin membersihkan vagina menggunakan sabun kerana gatal dan jengkel dengan bau busuk. Walau bagaimanapun, bau faraj juga boleh berlaku kerana penggunaan sabun atau tisu wangi. Sebaiknya gunakan air bersih hanya untuk mengelap vagina.

5. Lawati doktor sekiranya sangat mengganggu

Bau vagina biasanya akan hilang dengan sendirinya kerana peningkatan diet dan kebersihan. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan baunya berterusan, disertai dengan keputihan yang tidak biasa, dan anda mengalami kemerahan, gatal, radang, hingga sakit, ada baiknya anda mengunjungi pakar sakit puan, Mums.

Baca juga: Atasi Bau Badan semasa Kehamilan dengan Langkah Mudah Ini, Ibu!

Rujukan:

IbuJuntion. Adakah Biasa Vagina Anda Bau Berbau Semasa Kehamilan?