Manfaat Kesihatan Berkhemah di Alam

Salah satu ungkapan yang paling terkenal dari saintis dunia Albert Einstein adalah, "Lihatlah alam dengan teliti, dan anda akan memahami segala sesuatu dengan lebih baik". Di dunia sekarang ini, di mana segala-galanya pantas dan penuh dengan aktiviti, kita sering melupakan pentingnya berhubung dengan alam semula jadi dan pelbagai faedahnya. Sebenarnya, hanya menghabiskan beberapa minit di alam semula jadi atau hanya duduk di luar sebentar boleh pergi jauh.

Tetapi tentu saja, untuk mendapatkan faedah maksimum, anda perlu meluangkan lebih banyak masa di alam semula jadi. Manfaat maksimum yang dimaksudkan adalah faedah kesihatan, yang tentunya sangat penting bagi semua orang. Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mencapai ini adalah pergi berkhemah (berkhemah). Apakah faedah kesihatan berkhemah? Inilah penjelasan lengkapnya, yang dipetik dari portal: Wellness Mama!

Kelebihan Berkhemah untuk Kesihatan

Selain aktiviti keluarga yang mesra bajet, berkhemah juga memberikan manfaat cara unik untuk berhubung dengan alam. Pelbagai kajian juga mendapati bahawa aktiviti sederhana tetapi menyeronokkan ini mempunyai banyak faedah kesihatan, termasuk:

1. Memelihara dan memulihkan irama sirkadian

Kajian 2013 dari University of Colorado Boulder mengkaji bagaimana berkhemah mempengaruhi irama sirkadian. Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa peserta yang berkemah selama satu minggu mengalami peningkatan yang ketara dalam pola tidur dan biologi sirkadian mereka. Malah, pakar itu juga menjelaskan bahawa berkhemah selama satu minggu (jauh dari cahaya buatan) mengembalikan irama sirkadian yang terganggu. Untuk lebih spesifik, hasil kajian mendapati tahap melatonin meningkat 2 jam lebih awal ketika berkhemah, daripada tidur malam yang normal di bawah pendedahan cahaya buatan.

Dari kajian tersebut didapati bahawa jadual dan pola tidur semua peserta kembali normal setelah menghabiskan satu minggu berkhemah. Itu sangat berguna, bukan? Lebih-lebih lagi, beberapa penyakit kronik (mulai dari penyakit jantung hingga barah) sering juga disebabkan oleh kurangnya kualiti dan kekerapan tidur.

2. Mandi hutan penghilang tekanan

Anda boleh belajar dari kumpulan Jepun, geng. Mereka mempunyai kaedah kesihatan nasional yang disebut 'mandi hutan'. Orang Jepun telah menghabiskan berbilion dolar untuk mengkaji kesan kesihatan dari aktiviti mandi hutan ini. Menghabiskan hujung minggu di hutan secara semula jadi meningkatkan bilangan bakteria dan sel-sel pembunuh virus di dalam badan.

Ia berlangsung selama sebulan setelah menghabiskan hujung minggu di alam semula jadi. Udara hutan mengandungi fitonutida, sebatian semula jadi yang berasal dari tumbuhan dan pokok. Beberapa kajian menunjukkan bahawa menyedut fitonutida dapat meningkatkan fungsi sistem imun.

Kajian lain menunjukkan bahawa menghabiskan 30 minit di alam dapat menurunkan kortisol (hormon stres) dan tekanan darah. Sebenarnya, kajian yang membandingkan orang yang menghabiskan sehari di bandar dan orang yang menghabiskan sehari di alam semula jadi mendapati bahawa persekitaran hutan meningkatkan tahap kortisol yang lebih rendah, kadar denyutan jantung yang lebih tenang, menurunkan tekanan darah, meningkatkan aktiviti saraf parasimpatis, dan menurunkan aktiviti saraf simpatik .

3. Meningkatkan kualiti tidur

Seperti yang disebutkan di atas, perkhemahan di luar rumah dan menjauhkan diri dari cahaya buatan dapat mengembalikan irama sirkadian tubuh. Ini bermaksud, ia juga meningkatkan kualiti tidur.

Mungkin bayangan tidur di atas tanah menggunakan beg tidur nampaknya bukan cara yang baik untuk berehat. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa orang akan mendapat tidur yang lebih dalam dan lebih dalam jika mereka tidur di alam semula jadi. Jadi, walaupun tidak selesa tidur di tilam lembut, tidur di alam akan memberi anda kualiti tidur yang lebih tinggi dari sudut pandang biologi.

4. Menghabiskan masa bersama keluarga dan menjauhi aktiviti

Salah satu perkara terbaik untuk dilakukan berkhemah semakin banyak masa untuk melepaskan diri dari keletihan aktiviti, teknologi, dan menghabiskan masa bersama keluarga. Anda pasti pernah mendengar nasihat, betul, bahawa kita harus menjauhkan diri alat dan menghabiskan lebih banyak masa dengan orang lain. Walau bagaimanapun, ini sukar dilakukan ketika kita melakukan aktiviti seharian.

Dengan melakukan berkhemah, Anda dapat menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga, sambil menikmati alam semula jadi, dan meningkatkan kesihatan anda. Dengan cara itu, anda juga mengajar anak-anak untuk lebih mencintai alam semula jadi.

5. Hirup udara segar

Salah satu faedah lain dari berkhemah adalah menghirup udara segar. Pakar telah memberi amaran bahawa udara dalaman sering mengandungi lebih banyak pencemaran daripada udara luar. Pakar mengesyorkan agar kerap membuka tingkap dan membuat pengudaraan yang baik di rumah.

Kawasan dengan banyak pokok dan tumbuh-tumbuhan mempunyai kepekatan oksigen yang lebih tinggi. Oleh itu, berkhemah di hutan memudahkan sistem pernafasan dan merehatkan diri.

6. Bersenam sambil menikmati keindahan alam semula jadi

Salah satu perkara terbaik mengenai perkhemahan ialah dapat menikmati keindahan alam semula jadi. tanpa televisyen, permainan video, dan alat yang lain di rumah, anda akan digalakkan berjalan dan menjelajah di sekitar kawasan perkhemahan. Berjalan kaki adalah aktiviti sukan. Oleh itu, dengan berjalan-jalan di alam semula jadi, anda sudah bersenam di tempat dengan kepekatan oksigen tinggi dan terdedah kepada cahaya semula jadi. Sudah tentu ia mempunyai lebih banyak faedah, daripada sukan di bandar.

Sudah jelas, betul, faedah kesihatan berkhemah di tempat terbuka? Mulai sekarang, cuba buat rancangan untuk berkhemah bersama keluarga. Gang yang sihat pasti akan merasakan faedah positif untuk diri sendiri! (UH / WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found